Egy embercsempész banda működésének "kulisszatitkai"

2016.02.12. 10:14

Öt csempész, kétezer menekült, 116 millió forint bevétel nyolc hónap alatt.

Börtönbüntetésre ítéltek öt szerb embercsempészt az ausztriai Korneuburgban csütörtökön, amiért fél év alatt mintegy kétezer menekültet szállítottak Ausztriába. Az ítélet nem jogerős. A tárgyalás során az is kiderült, hogyan működött nyolc hónapon át az embercsempész banda. 

A három férfi és két nő 15 hónaptól hét évig terjedő szabadságvesztést kapott. A banda tagjai 2015 februárjától szeptemberig fuvarozták az embereket, a vád szerint mintegy kétezret. A csempészbandát szeptember 11-én tartóztatták le.

A vád szerint a menekültektől fejenként 250-300 eurót (80-93 ezer forint) kaptak. A megállapodásuk szerint a bevételből hozzávetőleg 200-250 euró (60-80 ezer forint) a sofőrnek járt.

A banda tagjai nyolc hónap alatt 375 ezer (több mint 116 millió forint) eurót kerestek.

Egy idő után már heti háromszor fordultak, és mintegy negyven menekültet zsúfoltak be az autóba egyszerre. 

Illusztráció. Fotó: police.hu


A gépkocsivezetők nem tarthattak szünetet az út során, a menekülteknek vizet és ételt nem adtak, nem mehettek el mosdóba sem.

Az egyterű autóból kivették az üléseket, hogy többen férjenek be. Egy alkalommal a motor meghibásodása miatt olyan füst keletkezett, hogy majdnem megfulladtak az autóban utazók.

A csempészbanda feje, egy 43 éves szerb férfi büntetett előéletű, így emiatt a súlyosító körülmény miatt őt hét évre ítélték. Ő szervezte az utakat. Elítélték továbbá az autót vezető 36 és 50 éves szerb férfiakat, valamint két szerb nő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert a vád szerint az autó vezetőit az ő bécsi lakásaikban szállásolták el.

A 43 éves férfi azzal védekezett, hogy a keresett pénzzel tüdőbetegségét akarta kezeltetni, illetve Szerbiában élő szülei házát újíttatta fel. A vád szerint a szóban forgó idő alatt nagyjából 45 ezer eurót (mintegy 14 millió forint) keresett a csempészettel.

Az egyik sofőr nagyjából hétszer szállított menekülteket, legfeljebb 700 eurót (több mint kétszázezer forint) keresett mindezzel. A szerb férfi indoklása szerint elvesztette a munkáját, ezért vállalta a fuvarokat. Az autóvezető társa csak a vádak egy részét ismerte be, elmondása szerint csupán egyszer szállított embereket, és 250 eurót (mintegy 80 ezer forint) keresett vele.

Olaszországban első alkalommal ítéltek el embercsempészeket hétfőn

A palermói bíróság hat eritreai állampolgárt ítélt börtönre hétfőn illegális bevándorlás és emberkereskedelem vádjával.

Az olasz hatóságok szerint az elítélt eritreai férfiak felelősek a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél 2013 októberében történt hajó-szerencsétlenségért, amikor egy migránsokat szállító hajó a tengerbe borult és 366 eritreai fulladt a vízbe.

Illusztráció. Fotó: Reuters 


A hat vádlottra összesen huszonnégy évet szabott ki a szicíliai bíróság. A legenyhébb büntetés két év négy hónap, a legsúlyosabb hat év és négy hónap volt. Az ítélet jogerős: a vádlottak a gyorsított eljárást választották, ezért büntetésüket egyharmaddal csökkentették, de nem fellebbezhetnek. 

A banda tagjai az olasz ügyészség szerint jól működő bűnhálózatot hoztak létre: első lépésben az Afrikából induló illegális bevándorlókat hajókkal Olaszországba juttatták, majd innen tovább szállították őket más európai országokba. A szervezet tagjai Afrikában és Dél-Olaszországban egyaránt jelen voltak, mindkét helyszínről szervezték az illegális bevándorlást. 

.