Szombathelyre is befogadóállomást terveztek?

2016.03.17. 08:12

Ami biztosnak tűnik: a kormány csak Vas megyében szeretne befogadóállomásokat. 

A Körmendre és Szentgotthárdra tervezett sátortáborok kivételével valamennyi nyitott és őrzött menekülttábort megszünteti a közeljövőben a kormány - számol be róla a Magyar Nemzet.

"Két befogadóállomás marad, több nem kell" - ezt mondta a lapnak szerdán a parlamentben Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. 

Nemcsak a déli és a keleti határnál fekvő migrációs központokat (azaz a nagyfai, a kiskunhalasi, a békéscsabai és a nyírbátori befogadóállomásokat) szünteti meg a kormány a közeljövőben, hanem a Bicskén és Vámosszabadiban lévőket is - írja a lap. 

Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán az utóbbi hetekben majdnem 1200-an voltak, ami 15-20 százalékkal több, mint ezeknek a táboroknak a kapacitása. Nagy a zsúfoltság az őrzött központokban is, ahol több mint 400 embert helyeztek el.

Szombathelyre is befogadóállomást terveztek?

A 2016-ban felépített körmendi sátortábor. Fotó: Varga György (MTI)


Az utóbbi időben naponta átlagosan 100 újabb illegális határátlépő érkezik a kerítéssel védett magyar–szerb zöldhatáron át, arról viszont nincs hír, hogy ezeket az embereket tovább- vagy visszaküldenék Ausztriába, illetve Szerbiába. A Magyar Nemzet információi szerint több büntetés-végrehajtási intézetben is, ahol migránsokat helyeztek el, már csak néhány tucat szabad hely van.

Szentgotthárdon és Körmenden összesen 600-700 ember befogadására alkalmas sátortábor nyílik, legalábbis ez a terv. Szentgotthárdon viszont még meg sem kezdték az építkezést, mert a kiszemelt terület belvizes, ráadásul lakossági tiltakozás is nehezítheti a megvalósítást.

Helyi beszámolók alapján úgy tudjuk, a kormány korábban Szombathelyen is befogadóállomást tervezett, de egyelőre letettek erről az elképzelésről - közli a Magyar Nemzet. Azt nem tudni, hogy az a tábor mekkora kapacitással működött volna - teszi hozzá a lap.

A Jobbik nem akar bevándorlókat sem Körmenden, sem Szentgotthárdon, ezért minden lehetséges eszközzel fel fog lépni az ellen, hogy befogadó állomások nyíljanak a két városban. 

Bana Tibor országgyűlési képviselő, Auer Miklós, a Jobbik körmendi önkormányzati képviselője, valamint Lábodi Gábor, az ellenzéki párt szentgotthárdi önkormányzati képviselője ezt közleményében tudatta az MTI-vel csütörtökön. 

Bírálták a nagyobbik kormánypártot, amely szerintük kettős beszédet folytat: szavakban kiáll a bevándorlás ellen, közben "menekülttáborokat nyit", figyelmen kívül hagyva a helyiek véleményét.  

A Jobbik emlékeztetett: a nagyfai menekülttábor bezárására közbiztonsági problémák miatt kerülhet sor.

.