Hirdetés

Milyen lesz a szőlőtermés a környező borvidékeken?

2011.09.13. 10:01

A soproni borvidéken az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű a termés, Zalában jó minőségű, de nem kifogástalan szőlő termett. Veszprém megyében meg vannak elégedve.

Hirdetés

Somló-hegyi szőlők

A soproni borvidéken az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű a termés, Zalában jó minőségű, de nem kifogástalan szőlő termett. Veszprém megyében meg vannak elégedve.

Soproni borvidék

Az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken - közölte Taschner István hegybíró az MTI érdeklődésére.

Kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig; termésátlaguk átlagosan hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta.

Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

Ennek a hétnek a végén látnak neki a kékfrankos szüretének, ami tíz nappal előbb van a szokásosnál, amelytől 80-90 mázsás hektáronkénti hozamot várnak. A zweigelt felvásárlási ára 90-95 forint körüli, a kékfrankosé 100 forint, szemben a vörös szőlők két évvel ezelőtti 55-60 és a tavalyi 85 forint körüli átlagával. Az érésben a cabernet sauvignon és a merlot még hátrébb tart, így egyelőre nem ismert az áruk - közölte a hegybíró.

Zalai borvidék

Mennyiségileg közepes, minőségileg jó, de nem kifogástalan szőlő termett az idén a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen, a Zalai Borvidék egyik központjában - közölte Veress János, a családi vállalkozásként működő Vinum Veress Pincészet ügyvezetője.

A 28 hektáros területen a napokban kezdődött el a szüret. A szőlőszemek egészségesek, bár az ültetvény egy kisebb részét 3 héttel ezelőtt jégverés érte. A "rothadást" sikerült kivédeni, a sérült szemeket kiszárították - említette meg Veress János, hozzáfűzve, hogy a nyár közepén meg az óriási szárazság és hőség okozott gondot, ezért fokozottan oda kell figyelni a szüretre, a cukorfokra és a savtartalomra.
A szőlész-borász szakember szerint a prognosztizáltnál várhatóan kevesebb szőlő terem idén, ezért a jelenlegi, kilogrammonként 100-120 forintos nettó felvásárlási ár valószínűleg emelkedni fog. A belföldi borok ára fajtától, minőségtől függően változik, így nagyon nehéz az árak alakulását előre meghatározni, bár Veress János úgy vélte, hogy az "elmúlt években is indokolt lett volna a minőségi borok árának észrevehető emelkedése".

A Vinum Veress Pincészet hazai piacra termel minőségi borokat. A szőlészetben elsősorban a fehér fajták - sauvignon blanc, olaszrizling, királyleányka, rizlingszilváni, zöldveltelini, chardonnay fajták - találhatók meg. A Balatoni Borvidéki Régióhoz tartozó területet a finom savakban gazdag, illatos, karakteres borok jellemzik, mint például az olaszrizling, rizlingszilváni, chardonnay, pintes és zöldveltelini, de a hagyományos magyar fajták mellett megtalálható a szürkebarát és sauvignon blanc is.
A csáfordi szőlészetben kuriózumnak számít a pintes fajta - a legősibb, sötéthéjú, de fehérbort adó, magyar szőlőfajta - ami csak a Veress pincészetben található meg. Veress János szerint igazi ritkaság, melyből évente csak néhány ezer palacknyi terem. Íz-, illat- és zamatvilága teljesen egyedi, a múlt évszázadait idéző, a rusztikus magyar termék. A Pintes bornak más fajtára nem jellemző, "sajátságos összetétele" van, klinikai tesztek igazolták, hogy szív-érrendszeri problémák, trombózis megelőzésére kifejezetten ajánlott, mérsékelt fogyasztását cukorbetegeknek is javasolják - hangsúlyozta a szakember.

A Pintest a filoxéravész után eltűntnek hitték, de néhány tőkéjét 1968-ban megtalálták Cserkút mellett. Kutatások után 12 hektáros törzstelepet hoztak létre az ország különböző pontjain, de az "elmúlt évek viszontagságait mindössze 1,5 hektáros ültetvény élte túl" a Zala megyei Csáford környékén.

Somló-hegyi szőlők

Veszprém megye

Kiváló minőségű szőlőtermésre számítanak Veszprém megye négy történelmi borvidékének borászati szakemberei; bár a termés mennyisége elmarad a tavalyitól, emlékezetes évet és jó évjáratot jelent majd a 2011-es év - mondták az MTI érdeklődésére a hegybírók és hegyközségi tanácsok elnökei. Idén az egész országban szépen alakult a szőlőtermés mennyisége és minősége, ez kárpótlás a tavalyi gyengébb évért a szőlőtermesztőknek - vélekedett Kulka Gábor, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Borászati Igazgatóságának főfelügyelője.

"A mennyiséget a száraz idő visszafogta ugyan, de nagyon jó borokat ihatunk, jó évjárat lesz a 2011-es" - tette hozzá a Dunántúl ellenőrzéséért felelős szakember. Elmondta, hogy Veszprém megyében a korai fajták szedésével a szüret már augusztusban megkezdődött, a közép és késői érésű fajták a meleg őszi időben "összeérnek", így folyamatosan lehet szüretelni.

Veszprém megye négy történelmi borvidéke közel hatezer hektáron terül el, ebből a badacsonyi 1500, a balatonfüred-csopaki 2.300, a balaton-felvidéki 1500 és az ország legkisebb, nagy-somlói borvidéke 500 hektár - mondta a borászati főfelügyelő.
Közlése szerint az elmúlt időszakban 65 ezer hektárra csökkent a magyarországi szőlőültetvények területe, és közben a balaton-felvidéki borvidéken 45 hektár, a balatonfüred-csopaki borvidéken 38 hektár, Badacsonyban kilenc hektár és a Nagy-Somlón négy hektárnyi új ültetvény létesült.

A balatonfüred-csopaki borvidéken az Irsai Olivért és a muskotályos fajtákat a gazdák már leszüretelték, a rizlingszilváni szürete is a végéhez közeledik - mondta a hegyközségi tanács elnöke. Varga Zoltán szerint nagyon el kell találni idén az optimális szüreti időpontot, amikor a szőlőbogyókban a cukor és a savtartalom aránya pont megfelelő. Kiemelte, hogy az idei emlékezetes évjárat lesz, a jobb évjáratok között fogják emlegetni a 2011-est. A hegyközségi tanács elnöke szerint a tízéves átlagtermést elérik idén a borvidéken, ez 60-70 mázsás hektáronkénti termésátlagot jelent. A felvásárlási árak magasabbak mint a tavalyi évben, ez a legolcsóbb rizlingszilvánitól a legdrágább Irsai Olivérig 70 és 130 forint közötti kilónkénti árat jelent. Az itt termett szőlő jelentős része a borvidéken marad, a termelők mindössze 30 százaléka adja el a szőlőjét - mondta Varga Zoltán.

A termés mennyiségére vonatkozó előzetes becsléseket - hektáronként 80 mázsa - az augusztusi hőség felülírta, ugyanis a szőlőfürtök összetöppedésével csökken a kinyerhető lé mennyisége - mondta a somlói borvidék hegybírója. Somogyi Lajos hozzátette: a juhfark, és az olaszrizling szedésével folytatódik az augusztusban elkezdődött szüret a Nagy-Somlón, ahol október közepére a teljes termést betakarítják. Közlése szerint a szőlőtermést a borvidéken kívülre nem értékesítik, két belső felvásárló van a somlói borvidéken. Fajtától függően kilónként 65 és 125 forint közötti felvásárlási árakkal számolnak.

A balaton-felvidéki borvidék egyes területein komoly vadkárokat szenvedtek el a szőlősgazdák: a szarvasok 20 hektárnyi szőlőt ettek le, és a seregélyek is komoly pusztítást végeztek - mondta a hegyközségi tanács elnöke. Németh László szerint kiváló minőségű az idei termés, de a mennyisége 20-30 százalékkal elmarad a tavalyitól. A túlnyomóan fehér szőlőt adó borvidéken október közepéig hektáronként 65-70 mázsányi szőlőt szüretelnek le, a felvásárlási árak kilónként a legolcsóbb, 75 forintos rizlingtől a drágább, 100 forintos szürkebarátig terjednek.

A badacsonyi hegyközségi tanács elnöke szerint sem kell javítani az idei termés mustfokát, a szürkebarátnál 19-20 mustfokot mértek. Borbély Gyula szerint az idei szőlő minősége jobb, mint a tavalyi, a mennyisége egy hektáron 70-80 mázsa a badacsonyi borvidéken.

Fotó: Alon.hu