Hirdetés

Mindszenty zalaegerszegi éveiről emlékeznek meg a zalai megyeszékhelyen

2012.03.27. 19:09

Több mint negyedszázadot töltött el apátplébánosként Zalaegerszegen Mindszenty József, életének erről az eddig kevéssé feltárt időszakáról rendeznek konferenciákat és kiállításokat ezen a héten a zalai megyeszékhelyen.

Hirdetés

Több mint negyedszázadot töltött el apátplébánosként Zalaegerszegen Mindszenty József, életének erről az eddig kevéssé feltárt időszakáról rendeznek konferenciákat és kiállításokat ezen a héten a zalai megyeszékhelyen.

Mindszenty - akkor még Pehm - József 1917 és 1944 között élt és tevékenykedett Zalaegerszegen apátplébánosként. Születésének 120. évfordulója alkalmából ezen a héten Zalaegerszeghez fűződő kapcsolatáról, a zalai megyeszékhelyen töltött éveiről rendeznek tudományos emlékülést, konferencián mutatják be egyházi tevékenységét, két kiállításon pedig eddig nyilvánosság előtt nem szerepelt dokumentumok és fényképek is láthatók lesznek a bíboros életének első feléből.

Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója az MTI-nek elmondta: a szerdán Mindszenty és Zalaegerszeg címmel tartandó tudományos emlékülés keretében történészek, muzeológusok és levéltárosok kutatómunkáit ismerhetik meg az érdeklődők. A mindeddig kevésbé kutatott és dokumentált több mint negyedszázad iratanyagát a megyei levéltárból, a megyei közgyűlés jegyzőkönyveiből és a szombathelyi Püspöki Levéltárból gyűjtötték "felhívó jelleggel", hogy lenne még mit feltárni abból az időszakból - fogalmazta meg az igazgató.

Az előadók Mindszenty közéleti tevékenységét, politikai szereplését, Zalaegerszeghez való viszonyát kutatták, nem az egyházi működését. Molnár András azonban úgy vélekedett, hogy az első lépések, vagyis az eddigi kutatások alapján a későbbiekben forráskiadványt, dokumentumkötetet is érdemes megjelentetni a bíboros zalai éveiről.
A szerdai tudományos emlékülés idején alkalmi kiállítás is látható lesz Zalaegerszegen, jórészt az esztergomi Prímási Levéltár, részben zalai közgyűjtemények anyagára támaszkodva. Kéziratok, nyomtatványok, képek kerülnek a nagyközönség elé, köztük olyan, eddig még a nyilvánosság elé nem került fotók, amelyek Mindszenty zalai éveiben készültek közéleti, egyházi szerepléseikor - részletezte a zalai levéltár igazgatója.

A zalaegerszegi városháza tájékoztatása szerint csütörtökön életrajzi kiállítás nyílik a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Zárda utcai épületében. Pénteken a Mária Magdolna Plébániatemplomban püspöki koncelebrációs misével - Veres András szombathelyi megyéspüspök és Márfi Gyula veszprémi érsek részvételével - kezdődik a megemlékezés, amelynek folytatásaként emlékkonferenciát rendeznek a Notre Dame rend zárdakápolnájában.

A konferencián az előadók Mindszenty jelentős zalai egyházi tevékenységéről és mai időszerűségéről értekeznek. A rendezvénysorozat zárásaként Jelenetek Mindszenty életéből címmel látható zenés dokumentumjáték Péntek Imre írásaiból, a Hevesi Sándor Színház színművészeinek előadásában.