Mit mond Fellegi Tamás, az illetékes miniszter a 86-os építéséről?

2010.11.13. 13:32

Az utóbbi hetekben ismét fellángolt a politikai és kommunikációs vita a 86-os út Szombathely-Győr szakaszának építéséről.

Épül a 86-os

Bana Tibor Vas megyei jobbikos parlamenti képviselő írásbeli kérdést nyújtott be a parlamentben a nemzeti fejlesztési miniszterhez, melyre Fellegi Tamás ugyancsak írásban válaszolt. Végre konkrét – számon kérhető - időpontok vannak a konkrét szakaszokra. Állítólag a pénz megvan.

Az utóbbi időben ismét fellángolt a politikai és kommunikációs vita a lucaszéke tempójában épülő M86-os út építéséről.
 
Csak emlékeztetőül: Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) egy sajtóhír kapcsán arról igyekezett biztosítani a közvéleményt, hogy az ütemezéssel minden rendben, Ipkovich György szombathelyi parlamenti képviselő viszont egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy gyakorlatilag leállt az építkezés.
 
Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei képviselője a múlt hónap végén írásban kérdezte a nemzetgazdasági minisztert, hogy mi a helyzet az út építése körül.
 
 „Kérem Önt, hogy adjon konkrét választ arra, hogy milyen tervei vannak a kormánynak és személyesen Önnek a 86-os főút fejlesztésével kapcsolatban! Mikorra készül el a kétszer két sávos, Szombathelyt Győrrel összekötő gyorsforgalmi út?” – szólt a képviselő kérdése.
 
Egyben emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor a választások előtt így nyilatkozott a megyei napilapnak: „Amit biztosan tudok mondani, az az, hogy a 8-as főutat négysávosítani kell, a 8-as főutat azonban megelőzi a 86-os, amelynek négysávosítása első helyen szerepel a dunántúli programok között, azonos fontosságú az Alföldön futó 4-es út négysávosításával . Ez a két program szerepel legelöl, és rögtön ezután következik a 8-as és vele párhuzamosan a Kecskemétet Békéscsabával összekötő 44-es út”. (A kérdés hivatalos, teljes verziója innen tölthető le.)
 
Bana Tibor péntek este arról értesítette lapunkat, hogy megjött Fellegi Tamás válasza. A miniszter a konkrét szakaszokhoz konkrét határidőket társított.
 
Végre tehát újra van magas szinten született, megfogható és számon kérhető időzítés.

Épül a 86-os
Ami biztos: valahol és valamikor épül a 86-os

Kétségkívül biztató, hogy a miniszteri válaszból (melynek teljes verziója innen tölthető le) egyértelműen az szűrhető le, hogy a Szombathely-Győr  2 x 2 sávos út mind politikai mind szakmai támogatást élvez, ráadásul „az előrehaladást forráshiány sehol sem hátráltatja”.

Több aprócska felhő azonban így is megtöri a napsütést. Egyik, hogy Szombathely-Győr közlekedés legneuralgikusabb és leghosszabb szakasza, a Csorna-Szeleste csak 2015-ös dátummal szerepel a tervekben. Az a bekezdés sem teljesen megnyugtató, mely szerint „az említett befejezési határidők az engedélyezést eljárások, területszerzések, támogatást a szerződéskötések időszükségletnek bizonytalansága miatt változhatnak.”
 
Láthatóan nem zárható ki a jelentős csúszás a Szombathely-Vát szakaszon sem.
 
A miniszteri válaszban található, az építési szakaszokra vonatkozó időpontok:
  • Az M85 gyorsforgalmi út Győr-Enese, és Enese-Csoma közötti szakaszának építési engedélye és kiviteli terve rendelkezésre áll. A kivitelezéshez szükséges területek megvásárlása, kisajátítása folyamatban van. A kivitelezés várhatóan 2011-ben megkezdődhet és 2013-ban befejeződhet.
  •  Az M85 gyorsforgalmi út Enese elkerülő szakaszának kivitelezése folyamatban van, átadása 2012-ben várható.
  •  Az M85-M86 gyorsforgalmi utak Csorna várost elkerülő közös szakasza építési engedéllyel rendelkezik. A kivitelezéshez szükséges területek megvásárlása, kisajátítása folyamatban van. A kivitelezés az 1. ütem esetében várhatóan 2013-ban, míg a 2. ütemű délnyugati szakasz 2015-ben fejeződhet be.
  •  Az M86 gyorsforgalmi út Csorna-Szeleste közötti szakasza engedélyezési tervének elkészítése folyamatban van. A forgalomba helyezés 2014-2015-ben várható.
  •  Az M86 gyorsforgalmi út Szelestét elkerülőszakasza jelenleg kivitelezés alatt áll. A műszaki átadás még idén megtörténik.
  •  Az M86 gyorsforgalmi út Vátot elkerüld szakasza megépült.
  •  Az M86 gyorsforgalmi út Vát-Szombathely közötti szakasza kivitelezés alatt áll, a kivitelező konzorcium likviditási problémái miatt azonban az előrehaladás lelassult. Amennyiben a beruházó nem látja biztosítottnak a projekt jelenlegi szerződéses keretek közötti befejezését — a megfelelő teljesítési biztosítékok érvényesítése mellett —, szerződésbontást kezdeményezhet a kivitelezővel, és egy újabb közbeszerzési eljárással választja a beruházás befejezésére alkalmas vállalkozót . Ezért az eredetileg tervezett 2011 évi befejezés 2012-re is módosulhat.
.