Hirdetés

Mit mondott Gyöngyösi Márton Szombathelyen?

2013.03.03. 18:16

Úgy kerek a történet, ha arról is beszámolunk, mi hangzott el a Savaria moziban.

Hirdetés

Gyöngyösi MártonKomoly helyi médiavisszhangot váltott ki az a tüntetés, ami Gyöngyösi Márton szombathelyi látogatása ellen tiltakozott.

Ugyanakkor a híradásokban erősen háttérbe szorult, hogy mi is hangzott el valójában a moziban.

Mi most ezt a hiányt igyekszünk pótolni.

A legitimitását a palesztinok elnyomásából és irtásából eredeztető, önvédelmi jogaira hivatkozva területeket megszállva tartó Izrael állampolgárai a világ minden pontján nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek – mondta szombat este a vasi megyeszékhelyen megtartott lakossági fórumán Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő.

A politikus Az, aki ellen összefogott a Fidesz és az MSZP című országjáró körútja során látogatott a Szombathelyre.

Előadásán úgy fogalmazott, hogy a kettős (főképp magyar–izraeli) állampolgársággal rendelkező országgyűlési képviselők és kormánytagok által potenciálisan okozott nemzetbiztonsági kockázattal összefüggő kérdéseket az országos média és a politikai közélet elhallgatja vagy a manipuláció eszközeivel vakvágányra tereli, ezért nincs lehetőség a téma higgadt megvitatására.

Gyöngyösi szerint Magyarország egyik legnagyobb átka, hogy az elmúlt két évtizedben – csakúgy, mint a korábbi ötven évben – a nemzeti sorskérdéseket nem lehetett harag és részrehajlás nélkül kibeszélni.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az általa a Parlamentben november 26-án felvetett javaslat a nemzetközi gyakorlathoz képest ultraliberális. E kijelentést izraeli és amerikai példákkal szemléltette; azért ezt a két országot vette górcső alá, mert felszólalását követően ezek tiltakoztak a leghangosabban.

Gyöngyösi Márton


Az izraeli parlamentre, a Knesszetre vonatkozó jogszabályok között az első paragrafusok egyike, hogy kettős állampolgár nem lehet a törvényhozás tagja. Gyöngyösi rámutatott: a január 22-i izraeli országgyűlési választásokon hét kettős állampolgársággal rendelkező politikus került be a Knesszetbe, nekik a február 5-i eskütétel előtt meg kellett válniuk második állampolgárságuktól.

Az USA-val kapcsolatban elhangzott: ha valaki a kongresszus honlapjára kattint, ott részletes táblázatban megtalálja az összes képviselő és szenátor adatait, köztük az egyes képviselők etnikai, vallási, felekezeti hovatartozását és állampolgárságát.

Arról szólva, hogy a Jobbik szerint miért jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot az országgyűlési képviselők és a kormánytagok kettős állampolgársága, Gyöngyösi a hazánkat 1956-ban elhagyottakkal történt eszmecserék alkalmával neki elmondott véleményeket összegezve azt mondta, hogy ezek az emberek bár Magyarországhoz foggal-körömmel ragaszkodnak, nemzeti identitásukat és a hazánkhoz fűződő lojalitásukat ő maga sem kérdőjelezi meg, ám a külhonban eltöltött évtizedek alatt kötődés alakult ki bennük a befogadó országuk iránt. Ebből következően saját bevallásuk szerint előállhat olyan konfliktushelyzet, melyben nem lenne egyértelmű, hogy Magyarország mellett állnának-e.

A politikus a magyar–izraeli kettős állampolgárok megkülönböztetéséről kifejtette: Izrael 1948-as megalakulás óta a szembemegy a nemzetközi joggal, semmibe veszi az ENSZ nemzetközi jogi sztenderdjeit, elvárásait, az állam szinte összes miniszterelnöke és fontos politikusa terrorszervezetekből nőtte ki magát. Izrael, miközben azt hangoztatja, hogy a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama, a gázai övezetben a népirtás eszközeivel gyilkolja az őshonos palesztinokat, a 2007-es palesztin parlamenti választások óta szárazföldi és tengeri embargót hozott létre Palesztina körül, se élelmiszer, se gyógyszer nem juthat be az országba, de nem sokkal jobb a helyzetük az Izraelben élő palesztinoknak sem, hiszen faji alapon csupán másodrendű állampolgároknak számítanak. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, parlamenti felszólalásban azt kérte számon, miképp lehetséges, hogy Magyarországnak rendre Izrael párti politikát folytató kormányai vannak?

Úgy vélekedett, annak ellenére, hogy az izraeli–palesztin konfliktusról csupán egyoldalú tájékoztatás jelenik meg a hazai sajtóban (a közszolgálati televíziónak és rádiónak egyetlen tudósítója van a Közel-Keleten, aki Jeruzsálemből számol be az eseményekről), valamint a CNN vagy éppen az angol és a német lapok segítségével sem kaphatnak objektív képet a televíziónézők és az újságolvasók, az emberek ösztönösen érzik, hogy melyik ország jelent számukra veszélyt. Erre vonatkozóan példaként említette azt a 2003-ban közzétett felmérést, amelyet az Európai Unió statisztikai hivatala közvélemény-kutatás alapján készített el. Kiderült belőle, hogy az uniós állampolgárok 59 százaléka szerint a világbékére Izrael jelenti a legnagyobb kockázatot.

A politikus kitért arra is, hogy november 26-i beszéde után az terjedt el róla, hogy listázná a zsidó politikusokat, valójában a listázás szó el sem hagyta a száját, s egy országgyűlési képviselőnek sem felhatalmazása, sem lehetősége nincs arra, hogy ezt tegye. Gyöngyösi hangsúlyozta, az ilyen hírek terjesztői az antiszemitizmus, a nácizmus és a fasizmus rémképének felfestésére törekednek, majd hozzátette, hogy a Jobbik ahogy eddig is tette, a jövőben is felvet majd tabunak számító nemzeti sorskérdéseket.