Ezek az oroszok tudnak valamit! - A Mojszejev Táncegyüttes Szombathelyen

2014.12.11. 11:46

Minőségi, hatásos, bámulatos előadás volt. Czika László fotóival.

„Azért ezek az oroszok tudnak valamit” - hallottam kifelé valakitől a lépcsőn lefelé araszolva. Hosszú percekbe telt amúgy is kijutni a Arena Savariából, annyian voltak kíváncsiak a világhírű Mojszejev Táncegyüttes szerdai előadására.

A századelőn született, Igor Mojszejev neve egybeforrt a minőségi táncstílussal. A különböző kelet-európai népek táncait és az akadémikus balettet ötvöző show-n, tényleg csak a színpadot lehetett bámulni. Mojszejevnek már legelső műsora, a Szovjetunió népeinek tánca sikert aratott, később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. A mintegy háromszáz műsort színpadra vitt társulat művészete olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley vagy a török Mustafa Erdogan.

A hetvenhét éve működő társulat mostani vezetője, Jelen Scserbakova is ellátogatott Szombathelyre.

 

Az első részben egyebek közt orosz, finn, moldáv, azeri táncjellegzetességeteket mutattak be csoportosan vagy párosával. Ütős látvány, ha huszonvalahány táncos egyszerre, tűpontossággal mozog a színpadon. Egyszerre libben a szoknya széle, egyszerre emelik a lábaikat, egyszerre lépnek oldalra vagy előre. A stilizált népviseletbe bújt táncosok pazar látvány adtak.

Hatásosak voltak az kör-körös össztáncok, néhol komolyan kellett figyelni ki hol bújik át a táncfalon. A príma koreográfiákat líraibb nőiesebb és markánsabb férfiasabb részek váltották.

A legmegdöbbentőbb az az iszonyú nagy fegyelem volt, ami végig jellemezte az előadásokat. Fittyet hánytak a fizikai törvényszerűségekre, hihető természetességgel táncoltak.

A műsor második felében Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen című szimfonikus szerzeményére adott elő a társulat egy egy felvonásos balettet. A zene itt csupán inspirációként volt jelen, a mozgásra ösztönző vezetőként. Temperamentumos és minden részletében nívós produkciót hoztak.

Az extázisig fokozódó ritmus és a vagány ötletek egy minden részletében modern, de hagyománytisztelő orosz táncegyüttest mutattak be. Az biztos, hogy aki jegyet váltott a táncőrületre, nem bánta meg, hogy elment.

Galéria

.