Mosonmagyaróváron is van vörösiszap tároló

2010.10.05. 10:06

Információink szerint a mai napig nem megoldott az ország másik, az ajkaihoz hasonló, mára már bezárt timföldgyárának tárolójában található vörösiszap sorsa sem.

A Mosonmagyaróvár határában található tároló még ma is létezik. Ahogy a térképen is látszik, a tároló néhány száz méterre van a város utcáitól.

A tároló évről évre visszatérő téma a városban és rendszeresen szerepel különböző hulladékstratégiákban, azonban a veszélyes anyag sorsa ott sem megoldott a mai napig.

A Város az interneten is fellelhető hulladékgazdálkodási terve szerint: ”Külön megemlítendő a város határában lerakott vörösiszap, mely már nem keletkezik a timföldgyártás 2002. évi leállítása miatt. A vörösiszap veszélyes hulladéknak minősül, megfelelő kezelése a MOTM Rt. feladata hatósági előírások alapján.”

Egy másik, a város honlapján megtalálható vitaanyag szerint az elmúlt csaknem 70 évben felgyűlt vörös iszap mennyisége - a részvénytársaság által közölt termelési adatok szerint - 8 millió 75 ezer tonna, az iszapterek felülete pedig 73 hektár.

Vörösiszap tározók és a hulladéklerakó talaj-és felszín alatti vízszennyezése állandó környezeti kockázatot jelent ott is.

(Fotó: Google)

Kapcsolódó cikk: Iszapömlés Ajka mellett

.