Székely: nem kerülhető el, hogy az új influenza Magyarországot is elérje

alon.hu

2009.05.01. 19:52

Nem kerülhető el, hogy Magyarországon is járványt okoz az új influenzavírus, ami még megbetegedést nem okozott hazánkban - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón, miután hazaérkezett az egészségügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásáról.

A tanácskozáson továbbra is azon az állásponton voltak a miniszterek, hogy nincs szükség utazási korlátozásokra. A tárcavezető közölte: az sem kerülhető el, hogy halálesetek legyenek. "Sajnos az kell, hogy mondjam, hogy biztos lesznek halálesetek, minden influenzavírus és -megbetegedés okoz haláleseteket mert általában a legyengült szervezetet támadja meg, olyanokat, akiknek egyéb betegségeik is vannak, éppen ezért kell időben az intézkedéseket életbe léptetni" - fogalmazott.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az új influenzavírus a "normál" influenza-szezonnal egy időben érkezik majd meg Magyarországra. Közölte: százezres nagyságrendben van még influenza elleni védőoltás, de a gyártót nem kérték fel, hogy további ellenanyagot gyártson, hiszen most nincs szezonja az influenzának. A miniszter hozzátette: a tavaszi-nyári magyarországi időjárás "nem kedvez" igazán a vírus terjedésének, de továbbra is fenntartják az influenza-figyelő szolgálatot.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos a készleten lévő és a patikákban is kapható antivirális szerekkel kapcsolatban azt mondta, ezek a készítmények a betegség megelőzésére nem alkalmasak. "Mindenkit óvok attól, hogy idő előtt bármiféle gyógyszert kezdjen el szedni, esetleg hetekig-hónapokig szedjen, mert a gyógyszer éppen akkor nem lesz hatékony, amikor tényleg szükség lenne rá" - fogalmazott a szakember.

Falus Ferenc beszámolt arról, hogy csütörtök óta 52 gyanús esetet regisztráltak a reptéren, egy részük a hét elején felállított ellenőrző pultoknál jelentkezett, másik részüket a csütörtök óta működő infrakamera szűrte ki. Minden esetben negatív volt a további vizsgálati eredmény. Falus Ferenc az MTI-nek elmondta: az adatfelvétel problémamentesen zajlik Ferihegyen, és az utasok együttműködése is példaértékű. (MTI)

.