Jogtalan volt a nagykanizsai kórházigazgató elbocsátása

alon

2011.02.05. 10:24

Jogtalan volt a nagykanizsai kórházigazgató elbocsátása.

Jogtalan volt a nagykanizsai kórház volt igazgatójának elbocsátása, ezért a megyei bíróság csaknem kilencmillió forint kártérítést ítélt meg Bicsak Ágnes volt főigazgatónak - írta szombati számában a Zalai Hírlap.

Bicsak Ágnest a korábbi főigazgató, Kovács József menesztése után, 2008 decemberében határozott időre bízták meg a Kanizsai Dorottya Kórház vezetésével. A nagykanizsai közgyűlés két hónap múlva felmentette Bicsak Ágnest, a kórház új vezetése pedig fegyelmi eljárást indított ellene. Indoklásuk szerint a kórházi eszközök beszerzésekor és cseréjekor figyelmen kívül hagyta a szakmai vezető testület döntését, a közgyűlés határozatával részben ellentétes szerződést kötött, ezzel jelentős kárt okozott a kórháznak. Azt is felrótták Bicsak Ágnesnek, hogy a korábbi főigazgató számára azt követően is biztosította a gépkocsi használatát és engedélyezte a parkolási bírság és a telefonszámlák a kifizetését, miután megszűnt a jogviszonya.

A fegyelmi elbocsátás miatt Bicsak Ágnes a munkaügyi bírósághoz fordult. Az első fokon hozott döntés mindössze a telefonszámla kifizetését tartotta indokolatlannak, ezért büntetésként a megrovást is elegendőnek ítélte. A bíróság kártérítésként tizenkét havi átlagkeresetet, mintegy 6,2 millió forintot ítélt meg Bicsak Ágnesnek. Mivel jogviszonya felmentéssel szűnt meg, ezért 3,5 havi átlagkereset - 780 ezer forint - és további egymillió forint végkielégítés kifizetésére köztelezték a kórházat. Az intézménynek kell megfizetnie a félmillió forintos perköltséget is.

Az ítélet ellen a kórház fellebbezett. A megyei bíróság pénteken helyben hagyta a munkaügyi bíróság ítéletét, és további 190 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a kórházat - olvasható a napilapban.

A kórház jogi képviselője, Funtig Zoltán a lappal közölte, hogy az intézmény megbízására felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Legfelsőbb Bírósághoz.
 

.