II. Erzsébet lett a világ legidősebb uralkodója

alon

2015.01.23. 17:33

II. Erzsébet lett a világ legidősebb uralkodója

Abdalláh bin Abdel-Azíz 90 évesen hunyt el, II. Erzsébet királynő pedig április 21-én tölti be 89. életévét, így most a brit uralkodó lett a világ legidősebb uralkodója - írja az MTI.

II. Erzsébet ugyanakkor még nem a világ legrégebben uralkodó koronás fője: ezt a címet jelenleg Bhumibol Abduljadedzs, Thaiföld 87 esztendős királya tudhatja magáénak, ő ugyanis 69 éve ül országa trónján. A brit uralkodó 1952-ben, édesapja, VI. György halála után, vagyis 63 éve lépett trónra.

 II. Erzsébet királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját sem döntötte még meg; ezt az 1901-ben, 82 évesen elhunyt Viktória királynő tartja 63 évvel, hét hónappal és három nappal. Ahhoz, hogy II. Erzsébet  megdönthesse az üknagymama rekordját, az szükséges, hogy szeptember 11-én, 90. életévének közepén is még ő üljön az Egyesült Királyság trónján.

 A nyugati világban mindazonáltal már jó ideje ő a legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodó, és az európai történelem legrégebbi, ma is létező monarchiájának élén áll.

 II. Erzsébet királynő - aki három éve ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját - a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázada viseli a koronát.

.