Indul a roham a jó albérletekért

Júliusban kezdődik a szokásos roham az albérletekért

2016.07.18. 18:08

A felsőoktatási felvételi ponthatárok közzététele után kezd mozgolódni az albérleti piac.

Július végén, a felsőoktatási felvételi ponthatárok közzététele után indulhat a szokásos roham az albérletekért, a tapasztalatok szerint az egyetemek környékén hamar elkelnek a kedvező áron kínált ingatlanok, ráadásul a belső városrészekben az egyetemisták versenyben találják magukat a pályakezdőkkel és a turistákkal is.

Országosan 5-20 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak a tavalyi év átlagához képest. Ennél nagyobb mértékű, akár 30-40 százalékos növekedés Budapest külső és olcsóbb pesti kerületeiben volt jellemző. A vidéki városok közül Miskolcon és Sopronban regisztrált az Otthon Centrum jelentősebb bérletidíj-emelkedést.

Nem tapasztaltak bérleti-díj növekedést Győrben.

A legtöbb bérbevett lakás 60-70 négyzetméteres, vagy ennél kisebb volt az idén. Budapesten az átlagos méretű lakásokért 140 ezer forintot fizetnek havonta.

A szakértők szerint Budapesten a belvárosi kislakások gyorsan elkelnek, és a piacon egyre inkább a 80-100 négyzetméteres kiadó lakások fognak dominálni, tehát több diák összefogva jobban járhat a bérleti piacon.

A vidéki városokban a piac szűkösebb, mint a fővárosi, és az egyetemi központokra korlátozódik. Itt a fajlagos árak a fővárosi értéknél jóval olcsóbbak, de a kiadó lakások jellemzően nagyobb alapterületűek, ami mérsékli a bérleti díj különbségeit a főváros és vidéki nagyvárosok között.

.