Meghalt George Michael

2016.12.26. 08:29

Az énekes-dalszerző világsztárt 53 éves korában, angliai otthonában érte halál.

A halálhírt az előadóművész publicistája jelentette be hétfő hajnalban, és a rendőrség is megerősítette. A rendőrség nem közölte George Michael halálának pontos okát, de azt egyértelművé tette, hogy idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

Publicistájának közleménye szerint az énekes, aki az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeley-vel, gyermekkori barátjával alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott, Oxfordshire megyei otthonában “csendben elaludt”.

George Michaelt súlyos egészségi problémák és szenvedélybetegségek gyötörték.

Öt éve, 2011 telén saját szavai szerint is épphogy túlélte hirtelen rátört tüdőgyulladását, amellyel egy bécsi kórházban kezelték csaknem egy hónapig. Hírek szerint az énekes egy ideig válságos állapotban volt. Az apai részről görög-ciprusi származású művész – akinek eredeti neve Georgios Panayiotou volt – ezt maga is megerősítette, miután hazatért Angliába, mondván: a bécsi kezelés alatt voltak időszakok, amikor “egy hajszálon múlott”, hogy életben marad-e.

George Michael a Symphonica címmel kezdett, Budapestet is érintő óriás koncertturnéjának 14 előadását volt kénytelen lemondani annak idején a súlyos betegség miatt.

Az énekes azonban szenvedélybetegségei okozta botrányaival is számtalanszor az újságok címlapjára került. A popsztár például 2010 nyarának egy hajnalán Range Rover terepjárójával hajtott be az igen jómódú észak-londoni Hampstead kerület egyik fotószaküzletébe. A rendőrök a járó motorú kocsiban találtak rá, zsebében marihuánás cigarettákkal.

Michael azonnal elismerte, hogy marihuánát szívott és nyugtató hatású szereket is bevett, mielőtt a volán mögé ült; ezek nyomait a későbbi rendőrségi laborvizsgálat ki is mutatta vérében. George Michaelt mindezért nyolc hét szabadságvesztésre ítélték – ebből négy hetet ült le -, és öt évre eltiltották a járművezetéstől.

Három évvel korábban száz órányi közmunkára ítélték és két évre bevonták a jogosítványát, miután szintén bódult állapotban húzták ki az út közepén álló Mercedeséből London egyik forgalmas főútvonalán.

Három évvel ezelőtt kiesett az őt szállító kocsiból az egyik legforgalmasabb angliai autópályán, és elszenvedett sérülései miatt mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani.

George Michaelnek csaknem négy évtizeden átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott. Hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

Az egyik Grammyt Aretha Franklinnel előadott I Knew You Were Waiting című duettjéért kapta; a saját maga által írt és hangszerelt első szólóalbuma, a Faith húszmillió példányban kelt el, és az év albumaként 1989-ben szintén Grammyvel díjazták.

Fotó: instagram.com, George Michael Elthon Johnnal

Halálhírére a világhírű pályatársak közül Sir Elton John reagált elsőként. Sir Elton az Instagram portálon hétfőn hajnalban közzétett egy fotót, amely őt és George Michaelt ábrázolja, és azt írta: mélységes sokkhatásként érte “a szeretett barát, a legkedvesebb, legnagyvonalúbb lelkű briliáns művész” elvesztése.

George Michael, Georgios Kyriacos Panayiotou„ (Nagy-Britannia, 1963. június 25.  – 2016. december 25.) kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző, aki az 1980-as években lett népszerű, amikor megalapította a Wham! nevű popduót, egykori iskolatársával, Andrew Ridgeley-vel. Első szóló kislemeze, a Careless Whisper megjelenésekor az énekes még a duó tagja volt, és világszerte 6 millió példány kelt el a lemezből.

2010-ig több mint 100 millió lemezt adott el, ebből hét brit első helyezett kislemezt, hét brit első helyezett albumot, nyolc amerikai első helyezett kislemezt és egy Amerikában első helyezett nagylemezt. 1987-es debütáló szólóalbuma, a Faith, több mint 20 millió példányban kelt el világszerte. 2004-ben a Radio Academy szerint az 1984 és 2004 között időszakot nézve az ő dalait játszották legtöbbször a brit rádiók.

2006-ban George Michael bejelentette, hogy 15 év után újra turnéra indul. A 25 Live című turné világméretű volt, három évig tartott (2006–2008).

 
.