MSZP: Alkotmánysértő a szombathelyi költségvetés

2011.03.23. 13:20

A szocialisták rendkívüli sajtótájékoztatón számoltak be egy vizsgálatról, a Fidesz szerint a szocialisták botrányt keltenek. Valószínűleg megszűnik a képviselői keret.

Gyebrovszki János és Horváth Attila

A szocialisták szerdán a szombathelyi városháza előtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Vas megyei kormányhivatal vizsgálatot folytat a város költségvetése kapcsán, mivel annak egyik pontja valószínűleg alkotmányellenes. Molnár Miklós szerint módosítanak. Megszűnik a képviselői keret.

„Molnár Miklós, méltán népszerű közgazdászunk úgy képzelte el a költségvetési keret megosztását, hogy csak az egyéni képviselők kapnak képviselői keretet, a listáról bejutottak nem” – kezdte szerdán a rendkívüli sajtótájékoztatót Horváth Attila szocialista képviselő, aki ezek után elmagyarázta, hogy mi ezzel a baj.

Gyebrovszki János és Horváth Attila

A februárban elfogadott 2011-es szombathelyi költségvetés egyik pontja úgy rendelkezik, hogy az egyénileg bejutott képviselők számára jár az egymillió forintos képviselői keret, míg a listán bejutott tagoknak – párthovatartozástól függetlenül – nem.

A politikus emlékeztetett: már a szavazáskor rákérdezett Németh Kálmán (SZTKE), hogy törvényességi szempontból rendben van-e ez így, mire Molnár – a költségvetésért felelős alpolgármester – úgy válaszolt, hogy igen.

Czeglédy Csaba frakcióvezető és Horvát Attila - szintén még a szavazás előtt - ügyrendi okokból is szerette volna felhívni a figyelmet a problémára, de nem kapták meg a szót, a testület pedig ezek után megszavazta a költségvetést.

Közben kiderült, hogy egy másik város – Békéscsabáról van szó – korábban már megpróbálkozott egy ilyen megoldással, de az Alkotmánybíróság határozatban mondta ki annak alkotmánysértő mivoltát.

A Vas Megyei Kormányhivatal most vizsgálatot folytat a szombathelyi ügyben, melynek végkifejlete – Horváth Attila szerint – nem kétséges: a szombathelyi költségvetés sérti az önkormányzati törvényt és az Alkotmányt.

Így megtörténhet az a szégyen, hogy Szombathely lesz az első olyan megyei jogú város, amelynél a kormányhivatal törvénysértést állapíthat meg, ami „rendkívül rossz üzenet” – hangzott el.

Gyebrovszki János és Horváth Attila

A szocialisták szerint nincs más megoldás, mint a következő közgyűlésen újra napirendre venni a költségvetést és módosítani a rendelet szóban forgó pontját. Ezzel meg lehet előzni a kormányhivatal döntését és a „szégyenpadra ülést”

Ugyanakkor a frakció azt javasolja a polgármesternek, hogy „legközelebb olyan emberre bízza a költségvetést, aki ne adj isten ért hozzá.”

Gyebrovszki János szocialista frakcióvezető-helyettes az eset kapcsán az egyeztetések hiányára hívta fel a figyelmet.

A fenti eset hátterében például az áll, hogy leültek a felek egy találkozón, amire a polgármester nem jött el, helyette a frakcióvezető érkezett, aki viszont azt közölte, hogy nincs idő az ilyen problémák átbeszélésére.

Gyebrovszki szerint a kiélezett költségvetési helyzetben még fontosabb lenne, hogy ilyen bakik ne történjenek, illetve hogy a kormányoldal legalább hallgassa végig az ellenzéket.

Molnár Miklós (Fidesz), Szombathely költségvetési ügyekért felelős alpolgármestere az MTI érdeklődésére elmondta: észlelték a problémát, és már a következő közgyűlésen módosítani fogják a költségvetési rendelet vonatkozó részét.

Azt javasolják, hogy szűnjön meg az úgynevezett képviselői keret, a szóban forgó 15 millió forint pedig kerüljön bele egy városfejlesztési alapba, amelynek felhasználásáról ezután nem az egyes képviselőknek, hanem a városfejlesztési bizottságnak lesz joga dönteni - fűzte hozzá.

Molnár Miklós elmondta azt is: saját frakciójukon belül is vita volt a képviselői keretről, amelyet a gazdasági nehézségek miatt csökkentettek a felére. Egy másik megoldási javaslat volt a képviselői keret megszüntetése is, ez most előtérbe került.
Az alpolgármester szerint a helyzet megoldódik, és szerinte a kormányhivatalnak sem kell majd külön állásfoglalást kiadnia, hiszen a döntést megváltoztatják.

A Fidesz-frakció az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:


Botránykeltő szocialisták

A szombathelyi Városháza előtt az MSZP két önkormányzati képviselője ma délelőtt azt nyilatkozta, hogy nem szerepelni akarnak, és nem támadják a városvezetést. Tették ezt a város Fő terén, ahol botrányt keltő, rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak.

Az MSZP nem először támadja a város vezetését, legutóbb a jogi valamint a pénzügyi és gazdasági bizottság összevonása miatt fordultak a szocialisták a Vas Megyei Kormányhivatalhoz. A felvetésükre a választ éppen a minap kapták meg: teljességgel megalapozatlan volt a kérelmük.

A MSZP képviselői csúsztattak akkor is, amikor beszámoltak róla, hogy a kormányhivataltól tájékoztatást kaptak az adatgyűjtésről és a vizsgálat elindításáról, hiszen az önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó hivatalnál minden beadványt megvizsgálnak, és az ügyek eldöntése előtt természetesen begyűjtik a szükséges információkat is.

A Fidesz-KDNP frakciója megdöbbenve értesült arról, hogy a MSZP rátámadt a szombathelyi önkormányzatra, és visszautasítja a fölösleges, hangulatkeltő, populista nyilatkozatukat.


Szakály Gábor
A szombathelyi közgyűlés FIDESZ-KDNP frakciójának vezetője


Szerdán este a szocialisták egy újabb sajtóközleményben reagáltak a Molnár Miklós és a Fidesz által elmondottakra.

.