Botka László: Baloldali vezetésű város is lehet sikeres

2014.09.23. 20:35

A politikus erről beszélt szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Ahogy a parlamenti választások előtt, úgy most, az önkormányzati voksolást megelőzően is Szombathelyre látogatott Botka László, Szeged polgármestere.

Természetesen ezúttal sem véletlenül: a politikus a harmadik ciklusát tölti polgármesterként, az utóbbi években úgy, hogy az országot a jobboldal vezeti.

Botka – ahogy fogalmazott – azzal az egyértelmű szándékkal érkezett a vasi megyeszékhelyre, hogy meggyőzze a szombathelyieket, az október 12-ei választásnak óriási tétje van. Nevezetesen: személyes példája mutatja, hogy akkor is lehet sikeres egy város, ha nem a kormánypárthoz tartozó polgármester vezeti.

Botka László: Baloldali vezetésű város is lehet sikeres

Az önkormányzati választás a helyi közösségekről szól – hangsúlyozta. – Egy város olyanná válik, amilyenné az ott élők teszik, ebbe nem tud beleszólni semmilyen külső tényező.

Botka úgy érzékeli, hogy a Fidesz-KDNP kampánya arra az üzenetre korlátozódik, miszerint csak akkor kapnak pénzt a települések, ha azokat jobboldali polgármester vezeti. Ez főképp azokra a városokra igaz, amelyek a legkevesebb indokot tudják felsorakoztatni a jobboldali folytatás mellett. Ilyen Szeged, de Szombathely is.

Botka László: Baloldali vezetésű város is lehet sikeres

A politikus elmondta, 2004. május 1. óta, mióta Magyarország az Európai Unió tagja, tavaly év végén zárult le az első olyan hét éves uniós költségvetési időszak, amelynek hazánk az első napjától kezdve élvezte az előnyeit. Már elérhetők adatok arra vonatkozóan, hogy az egyes magyarországi városok hogy tudtak élni a pályázati lehetőségekkel. Ezekből kiderül, nem a városvezetés pártállása döntötte el, hogy ki mennyi fejlesztési forráshoz jutott. Szeged egyébként hét év alatt 300 milliárd forinthoz.

Az a város sikeres – fejtegette Botka –, ahol hosszú távú, megalapozott fejlesztési stratégia mentén születnek a döntések, ahol a lakók pártállástól függetlenül képesek felsorakozni a kitűzött célok mellett, ahol a tudás és a tisztesség alapján különböztetik meg az embereket. A szombathelyi baloldal választási programja megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A vasi megyeszékhelynek is van összehasonlítási alapja: az itt élők megtapasztalták, hogy Ipkovich György hogyan vezette a várost, és azt is, hogy a jobboldal milyen munkát végzett. Az biztos, hogy amíg korábban Szombathelyről egy dinamikusan fejlődő település képe rajzolódott ki az ország más pontjain élőkben, addig az elmúlt négy évben az országos sajtó híradásai alapján rossz híre volt a városnak. Nem Szombathely változott meg, és a választópolgárok látják, mi a különbség a két politikai oldal között -  mondta Botka László.   

.