Augusztus elejére készül el az új szombathelyi sportház

2015.07.06. 13:50

Megnéztük, hogy áll a város emblematikus épületének felújítása egy hónappal az átadás előtt. Czika László fotóival.

Hétfő délelőtt sajtóbejáráson mutatták meg az AGORA Művelődési és Sportház jelenlegi állapotát, nem sokkal az átadás előtt. A felújítási munkálatok 2014 októberében kezdődtek, s a kivitelező szerint augusztus 4-ig készülnek el teljesen.

Augusztus elejére készül el a szombathelyi sportház

A férőhelyek száma nem fog változni a mobil tribünöknek köszönhetően, a fal mögül előkukkantó csövek viszont zavarják az esztétikai élményt.

A bejáráson részt vett Puskás Tivadar polgármester is, aki megjegyezte, hogy eddig csak remélték, hogy a sportház átalakítása mielőbb befejeződik, de amit ma láthattunk, az kellemes a szemnek és örömteli a szívnek, hiszen úgy tűnik, most már valóban hamarosan átadhatják a város egyik meghatározó, emblematikus épületét.

Augusztus elejére készül el a szombathelyi sportház

A sportház több különteremmel bővült, ahol többek között nyelvi labor, táncterem és konyha is lesz.

Augusztus elejére készül el a szombathelyi sportház

A sportházat 1960-ban kezdték építeni, jelenleg 52 éves, számos kulturális és sporteseményeknek adott otthont ez idő alatt, azonban már nagy szükség volt a felújítására – mondta a polgármester. "Remélem, az 50. Savaria Táncversenyt már itt tudjuk megrendezni. Az szeretnénk, ha a sportház továbbra is a kulturális élet multifunkcionális központja lenne Szombathelyen" – tette hozzá.

Augusztus elejére készül el a szombathelyi sportház

Ezt követően Khaut András, a FÉSZ Építő Zrt. igazgatósági tagja adott pontos tájékoztatást az átépítési folyamat jelenlegi állásáról. Kiemelte, hogy a tervezők szándékosan intézték úgy, hogy az épületben a régi és az új elemek kombinációja kontrasztban legyen. „Nagyon jó, hogy nem egy vadonatúj komplexum épült ide, hiszen itt most is érezni, tapintani lehet a múltat” – mondta.

Augusztus elejére készül el a szombathelyi sportház

Érdekesség, hogy a kivitelezés jogát két olyan cég nyerte el, amelyek már léteztek akkor, amikor a sportház alapkövét letették. Ez Khaut András szerint azért fontos, mert a cégek szellemisége meghatározza, hogy milyen házakat tudnak felhúzni, felújítani, a sportház átépítői pedig még emlékeztek arra a technológiára, amivel a házat építették.

Augusztus elejére készül el a szombathelyi sportház

Az igazgatósági tag azt a vicces kulisszatitkot is elárulta, hogy az eredeti építmény átadására nem véletlenül kellett három évig várni annak idején: sokszor a munkások „kommunista szombaton dolgoztak”, s könnyen meg lehetett állapítani, hogy mi készült el délelőtt, és mi délután, amikor „a hangulat már a tetőfokára hágott”. „A bontások során számos kis szeszesitalos üveget találtunk, ezek egy részét a kollégák el is tették relikviának” - mesélte mosolyogva Khaut András.

Végül megerősítette, hogy a terveknek megfelelően az átadás augusztus 4-én valósul meg.

A projekt pontos részleteiről, az átalakításra váró részekről és a kivitelezés költségeiről korábban itt írtunk.

Fotók: Czika László

Galéria

.