Hirdetés

Ezért halnak meg az emberek nagyobb valószínűséggel a születésnapjukon

2019.03.16. 16:57

Több mint kétmillió embert követtek figyelemmel egy negyven évet meghaladó tanulmány során.

Hirdetés

Nagyobb valószínűséggel halnak meg az emberek a születésnapjukon, mint az év bármely másik napján - figyelmeztetnek a kutatók.

A szakemberek több mint kétmillió embert követtek figyelemmel egy negyven évet meghaladó tanulmány során.

Az eredmények szerint a születésnapokon megnőtt a szívrohamok, az agyi érkatasztrófák, az elesések és az öngyilkosságok okozta halálozások száma.

A kutatók példaként hozták fel William Shakespeare-t, aki születésnapján, 1616. április 23-án hunyt el, valamint Ingrid Bergman színésznőt, akit szintén a nagy napon ért a halál 1982 augusztusában.

Átlagosan nézve a hatvan éven felüli emberek esetében 14 százalékkal volt nagyobb a születésnapon való elhalálozás valószínűsége. A szívrohamok előfordulási aránya 18,6 százalékra növekedett meg a születésnapokon, elsősorban a férfiakat sújtva. Az agyi érkatasztrófák aránya pedig 21,5 százalékos volt, zömmel női áldozatokat követelve.

"A születésnapok a vártnál jóval gyakrabban végződnek az ünnepelt halálával" - mondta Vladeta Ajdacic-Gross, a Zürichi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a kor előrehaladtával egyre nő a születésnapi halálozás kockázata.

A kanadai adatok tanúsága szerint pédául az agyi érkatasztrófák jóval gyakoribbak voltak a születésnapokon, különösen a magas vérnyomástól szenvedő páciensek esetében.

"Az egyik legérdekesebb eredmény, hogy a születésnapokon több öngyilkosság történik, igaz, csak a férfiak körében - mutatott rá Lewis Halsey, a londoni Roehampton Egyetem munkatársa. - Talán a férfiak hajlamosabbak rá, hogy nyíltan vallomást tegyenek a boldogtalanságukról, amikor úgy vélik, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítanak rájuk."