A kerti hulladék égetésének szabályai

2016.09.13. 13:03

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója.

Nemrég csengettek be a diákoknak, és csaknem ezzel egyidőben, hétvégén időjárásunkban is beköszönt az ilyenkor szokásos változékony, - olykor napos, olykor csapadékos, olykor szeles - őszi idő. A fák is lassan felkészülnek a télre, egyre többet hullatják leveleiket, sok munkát adva ezzel az udvarokban. A kertünkben lehulló megsárgult falevelek beterítik az udvart, ha pedig nem tudjuk hova tenni, legtöbb esetben elégetjük őket. Nem mindegy azonban, hogy mikor, hol és hogyan tesszük ezt. Gondolni kell azonban a biztonságos égetésre.

Az ősz beköszöntével mindenki szívesen tevékenykedik a kertben, levágja és kupacokba gyűjti az elszáradt ágakat, a veteményes maradványait, illetve a fák lehulló leveleit. De mit tegyünk a növényi hulladékokkal?

Célszerű lehet a komposztálás,

hiszen a komposzt tápanyagdús talajt biztosít a növények számára, sokkal egyszerűbbnek tűnő megoldás azonban, hogy elégetjük a leveleket, maradványokat. A kerti égetésnek viszont szigorú szabályai vannak!

A fotó illusztráció

Elsőként azt kell szem előtt tartanunk, hogy

a főszabály szerint tilos szabadtéren égetni.

Belterületi, kerti égetésre csak akkor van lehetőség, ha azt külön önkormányzati rendelet megengedi. Fontos, hogy mielőtt udvarunkon tüzet gyújtunk, járjunk utána a helyi szabályozásnak, amely pontosan meghatározza, mely időszakokban, mely napokon és mely időkeretben van lehetőség a tűzgyújtásra. Ahol nincs erre vonatkozóan helyi önkormányzati rendelet, ott égetés céljából tüzet gyújtani szigorúan tilos.

Emellett persze az sem mindegy, hogy milyen feltételek mellett fogunk hozzá a munkálatokhoz. Lehetőség szerint úgy kell megválasztani az égetés helyét, hogy ne legyenek a közelben fák, bokrok, száraz növények, amelyekre a lángok könnyen átterjedhetnek. Fontos az is, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, mivel a szél az égő leveleket könnyen felkaphatja, és így a tűzrakás környezete, vagy akár a szomszéd udvara is pillanatok alatt lángba borulhat. Amennyiben égetés közben támad fel a szél, fejezzük be a tevékenységet, oltsuk el a tüzet, és egy későbbi időpontban folytassuk a munkát. Pontosan ezért talán a legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, és mindig tartsunk készenlétben oltásra alkalmas eszközöket. Legjobb, ha megfelelő mennyiségű vizet, homokot és kéziszerszámokat készítünk elő a közelben, hogy ne kerüljünk váratlan helyzetbe, és azonnal el tudjuk oltani a lángokat, mielőtt azok elszabadulnak. Ha tevékenységünket befejeztük, mindig alaposan győződjünk meg arról, hogy megfelelően eloltottuk a tüet és biztonságosan hagyhatjuk el a területet.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a fenti szabályok betartására, a kerti égetéssel kapcsolatosan pedig tájékozódjanak a helyi önkormányzati rendeletekről.

.