Négymillió eurót fordít Bécs az otthontalanok elhelyezésére a télen

2016.11.04. 20:00

A meglévő háromszáz mellé további hatszáz éjjeli menedékhelyet hoznak létre, átalakítanak például egy egykori rendőrőrsöt is.

Megkezdődött a téli időszak a bécsi hajléktalanellátásban, ugyanis az egész évben rendelkezésre álló 300-ról fokozatosan 900-ra bővítik az éjjeli menedékhelyek számát. A 2017. április 30-ig működő átmeneti éjjeli menedékhelyek kialakításához a város négymillió euróval járul hozzá. Ezeken a szállásokon az utcán élőket nemcsak meleg ágy, de tisztálkodási lehetőség és étel is várja.

"A hajléktalanok téli ellátására kidolgozott Winterpaket már állandó eleme Bécs szociális politikájának. Segítségével a város idén is biztosítani tudja, hogy a hideg évszakban senkinek se kelljen az utcán töltenie az éjszakát" -  mondta a szezonnyitó alkalmából Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsos.

A Winterpaket keretében a bécsi Caritas, amely jelenleg a város négy pontján összesen kétszáz éjjeli mendedékhelyet tart fenn, éppen egy egykori rendőrőrsöt készül erre a célra berendezni. A Breitenfurter Straßén található épület így további 65 ember számára nyújthat menedéket a zord téli éjszakák ellen. A Caritas hotline vonalán keresztül a bécsiek egyébként a nap bármely órájában jelezhetik, ha egy fedél nélkülinek jól jönne egy meleg takaró vagy hálózsák, a szervezet utcai szociális munkásai pedig ismét a hét minden napján járják a várost, hogy segítséget és tanácsot adjanak a rászorulóknak.

Az osztrák főváros 2016-ban összesen 67 millió eurót fordít a hajléktalanok ellátására, ami 5.700 lakó- és alvóhely fenntartását jelenti 100 különböző intézményben. De ebből az összegből működtetik a nappali melegedőket, a tanácsadással foglalkozó intézményeket és az utcai szociális munkát is.

A bécsi hajléktalanellátást évente több mint tízezer ember veszi igénybe, akik közül mintegy ezren találnak állandó lakhelyre a szakértő támogatásnak és tanácsadásnak köszönhetően. Ilyen sikeres támogatói modell például a Housing First, amelynek keretében először megfizethető lakásokban helyezik el a hajléktalanokat, majd a saját otthonukban, egyénileg támogatják őket a szociális munkások az újrakezdésben.

A modellt 2012-ben próbálták ki először, 2015-ben pedig már 273 ember talált új otthonra a Housing First lakásokban. Ráadásul a program keretében eddig megkötött bérleti szerződések 97 százaléka a mai napig érvényes – a támogatás lezárultával is. A programban résztvevők pedig sokkal jobbnak értékelik az életminőségüket és elégedettebbek, mint a más típusú intézmények lakói.

.