Magyarországon 6 százalék helyett 0,1 százalék sincs a muzulmánok aránya

2016.12.14. 17:51

Egy friss felmérés szerint Európa és a világ számos országának lakossága jelentősen túlbecsüli az ott élő muzulmánok arányát - jelentette szerdán a Politico brüsszeli hírportál.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég felméréséből kiderült, a vizsgált negyven ország csaknem mindegyikében rendkívül túlbecsülték a muszlimok lakossági arányát.

Franciaországban volt a legnagyobb a különbség a muzulmánok becsült és valós aránya között (31 százalék szemben a 7,5 százalékkal). Az európai államok közül ezt Olaszország (20-3,7), Németország (21-5) és Belgium (23-7) követte. A magyarok 6 százalékra tették ezt az arányt, miközben az 0,1 százaléknál is kevesebb.

Nem csak az európai országokban, hanem például az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban, Brazíliában, Dél-Afrikában és a Fülöp-szigeteken is jelentősen túlbecsülték a muzulmánok számát.

A válaszadókat megkérdezték arról is, mit gondolnak, mekkora lesz a muszlimok társadalmi aránya 2020-ban. Ezt a rangsort is Franciaország vezeti: a franciák szerint 40 százalék lesz ez a szám a demográfusok által becsült 8,3 százalékkal szemben. Olaszország esetében 31 százalék áll szemben a becsülhető 4,9 százalékkal, Belgiumban 32 a 7,5-el, Németországban pedig 31 a 6,9-cel. A magyar lakosság 14 százalékot prognosztizált, miközben a valós szám továbbra is 0,1 százalék körül várható a szakemberek szerint.

A vizsgált országok többségében azt is túlbecsülték, hogy a lakosság mekkora része tartja erkölcsileg elfogadhatatlannak a homoszexualitást. Hollandiában például a becsült 36 százalékkal szemben mindössze 5 százalék vélekedik így, Magyarországon pedig 55 százalékkal szemben 30 százalék.

A szeptember 22. és november 6. között elvégzett kutatásban összesen 27 250 embert kérdeztek meg negyven országban.

.