Néhány napos lakásbérlés Krakkóban: Kazimierz Residence (szállásteszt)

2010.05.27. 11:43

Tudjuk, hogy nem minden olvasó készül a hétvégén Krakkóba, de talán tanulságos lehet, hogy hogyan zajlik egy európai nagyvárosi lakásbérlés, ha történetesen turisták vagyunk és csak pár napig maradunk. Mi ezt a variációt most próbáltuk először, de valószínűleg nem utoljára.

Még a krakkói élménybeszámolóban ígértük meg, hogy visszatérünk az utazás egyik fontos kellékére, a szállásra.

Nem is annyira a konkrét helyszín – habár azt is bátran ajánljuk bárkinek -, hanem az általános tapasztalatok miatt. Tudniillik rutinos utazóként most fordult elő először, hogy néhány napra lakást béreltünk egy másik városban.

Krakkó, lakásbérlés
Kívülről a szállás

Körülbelül két héttel indulásunk előtt kezdtünk tájékozódni a krakkói szálláslehetőségekről, és arra a következtetésre jutottunk, hogy az árak annyira nem szabadultak el, szállás tehát van bőven, kár kapkodni.

Végignéztünk egy vagon kisebb szállodát, panziót, majd a figyelmünk egyre jobban az apartmanok irányába tolódott. Először is az áruk, másrészt az általuk nyújtott szabadság miatt.

Krakkó, lakásbérlés
A hálónk

A krakkói apartmanok többsége nem a szó horvát vagy olasz tengerparti értelmében apartman, ezek közönséges belvárosi lakások, melyeket a tulajdonosok turisztikai célra kiadnak, mint annak idején a magyar Ibusz-lakások voltak, ha egyáltalán emlékszik rájuk valaki.

Aztán arra következtetésre jutunk, hogy első alkalommal inkább majd a helyszínen döntünk. Így a foglalás helyett cetlikre felírunk internetről összevadászott címeket, hogy Krakkóba érve még az elképzeltnél is simábban menjen minden.

Az első cím ugyanis kapásból beválik. Az helyszín a belváros és a Kazimierz (egykori zsidónegyed) találkozása, egészen pontosan a Jozefa Dietla. Mint kiderül, a szállás egyszerre kisipari és multinacionális.

Krakkó, lakásbérlés
A nappali

Az egész régi épület gyakorlatilag egy apartman blokk, mely helyileg Kazimierz Residence néven fut, amúgy meg az Apartmenstsapart-lánc tagja. A földszinten egy kis iroda van, ami napi 8 órában recepció, rezerváció és minden ilyen zajlik, és ahol két barátságos lengyel srác abban segít, amiben tud, közben vigyorogva emlegetjük közösen az egykori szocializmust. (Magyar, lengyel, két jó barát stb.)

Kiderül, hogy a last minute kedvezmény miatt még az interneten meghirdetett akciós árnál is olcsóbb a buli. Négyünknek négy éjszakára 189 eurót számláznak, ami módfelett baráti árnak tűnik, főleg, amikor megmutatják az apartmant.

Krakkó, lakásbérlés
A konyha

A 45 négyzetméteres, felújított, egyszerűen, de nagyon jó ízléssel – mondhatni trendin - berendezett lakás az első emeleten van, és gyakorlatilag mindennel felszerelt, ami a hosszabb-rövidebb tartózkodás során kellhet: teljes konyhai felszerelés, mikrohullámú sütő, mosógép, mosogatószer, vécépapír, cukor, légfrissítő, ilyesmi.

A lakás a konyha és a fürdő mellett egy hálóból és a nappaliból áll. Az előbbiben egy franciaágy, az utóbbiban egy kihúzható dupla és egy egyes ágy van, ami azt jelenti, hogy akár öt ember is elfér itt, főleg ha csak néhány napról van szó.

Krakkó, lakásbérlés
A fürdő

Egyetlen problémánk a négy nap alatt az elektronikus fűtéssel volt, az érthetetlenül bonyolult rendszer valamiért nem akart elindulni a hűvös tavaszi napon, szóltunk a recepción, aztán jött egy szaki, valamit matatott a kapcsolószekrényen, aztán meleg lett.

A lakás praktikusnak, otthonosnak és nagyon jó árérték arányúnak bizonyult, és összességében arra a következtetésre jutottunk, hogy a városnéző, kultúrhiénás szabadságok, nyaralások alkalmával igencsak megfontolandó forma a rövid távú lakásbérlés.

A néhány napos tapasztalat ugyanakkor azt súgja, a bérelt lakás elhelyezkedése igen fontos tényező. És ebből a szempontból kimondottan főnyereménynek bizonyult a Kazimierz.

Krakkó, lakásbérlés
Kilátás az ablakból - a Jozefa Dietla

Elsősorban nem arra gondolunk, hogy a szomszéd tömbben egy erotika-bolt kínálta termékeit, hanem arra, hogy egyszerre van a belvárosban és mégsem, azaz úgy vagyunk az események közelében, hogy közben megvan a nyugalmunk is.

Autóval érkezőknek legalább ennyire fontos lehet a parkolás kérdése. A rövidtávra is kiadó lakások – nem csak Krakkóban – jellemzően a város központjában helyezkednek el, ez azt jelenti, hogy nincs hozzájuk parkoló. Ez komoly gond lehet, hiszen nem túl nagy perspektíva háromóránként lefutni és bedobni a pénzt egy közeli automatába.

Megoldás lehet parkolóházakban, szállodák parkolójában elhelyezni a járgányt, de ez sem szimbolikus összeg, jó pár ezer forint egy napra, így nem árt parkolás ügyében nagyon résen lenni.

Ebből a szempontból megint csak előnyös a tesztelt szállás. A Jozefa Dietla járdáira ugyanis fel lehet állni, ráadásul ingyen, és ha szerencsénk van, még üres helyet is találunk
 

Link: www.apartmentsapart.com 

Vonatkozó cikk:

Krakkó: Tavaszi kirándulás egy nagyon emberi városba: tippek, tapasztalat, képek

.