Hirdetés

Newtown - Iskolai lövöldözés az USA-ban (összefoglaló)

2012.12.16. 17:33

Nemcsak az Egyesült Államokat, de az egész világot mélyen megrázta a connecticuti Newtown Sandy Hook általános iskolájában elkövetett, a tettessel együtt összesen 27 halálos áldozatot követelő, pénteki vérengzés. A gyilkos, a 20 éves Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett.

Hirdetés

A meggyilkolt gyermekek mindegyike hat, illetve hétéves volt, valamennyien az iskola előkészítő osztályába jártak.

    A rendőrség a hét végén az ámokfutás indítékai után kutatott, állítólag "nagyon jó" bizonyítékra bukkant, azokat azonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Vasárnap késő estére Newtownba várták Barack Obama elnököt, aki magánlátogatást tesz az érintett családoknál, majd beszédet mond a newtowni főiskolán tartandó ökumenikus istentiszteleten.

     A gyilkosság világszerte megdöbbenést váltott ki. Együttérzését tolmácsolta az áldozatok hozzátartozóinak XVI. Benedek pápa is. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imájában kijelentette, hogy mély fájdalmat érez az értelmetlen erőszak miatt. Részvétüket nyilvánították az áldozatok családjának és az amerikai népnek az Európai Unió vezető politikusai, de elítélte az iskolai ámokfutást Irán is.

Gyászoló pár az iskola előtt (Fotó: New York Times)
Gyászoló pár az iskola előtt (Fotó: New York Times)


    Részvétet nyilvánított Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint szombati nyilatkozatában együttérzését fejezte ki a Külügyminisztérium a tragikus eseménnyel kapcsolatban.

    A newtowni mészárlás tettesének értesülések szerint nem volt bűntársa, az ámokfutó nem volt büntetett előéletű, bátyja szerint személyiségzavarokkal küzdött; egyik osztálytársa pedig zárkózottnak és rendkívül okosnak írta le a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

    Hétvégi, egybehangzó értesülések szerint Adam Lanza bizonyos szempontból nyilvánvalóan beteg volt. Középiskolás évei alatt nehezen teremtett kapcsolatot diáktársaival és tanáraival, de ez csak a probléma egyik részét jelentette - nyilatkozta a tettest jól ismerő Richard Novia, aki 2008 előtt a körzeti iskolák biztonsági vezetője és műszaki tanácsadója volt.

    Az iskolai lövöldözés elkövetője nem úgy érzett fizikai vagy lelki fájdalmat, mint az osztálytársai - fogalmazott az AP hírügynökségnek telefonon Novia. "Ha ez a fiú felgyújtotta volna magát, nem tudtuk volna meg, mit érez" - mondta el az amerikai hírügynökségnek. Novia feladata volt többek között a diákok felügyelete akkor, amikor veszélyes elektromos eszközöket használtak.

    Gyakran előfordult, hogy behívatták az anyját az iskolába, mert a fia néha teljesen kivonta magát a feladatok alól, csak ült az osztályteremben, vagy olvasott - jelentette ki.

     Serdülőként Adam és a bátyja, Ryan is tagja volt a műszaki klubnak, ahol számítógépeztek, iskolai eseményeket videóra vettek és nyilvános adásokat készítettek. A diákok körében a klub népszerű volt, Adamnak, bár igen okos volt, gondjai voltak a szociális képességek hiánya miatt - mondta Novia.

    Egy nevének elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája. A betegség egyik jellemzője a szociális válaszkészség hiánya, de a beteg ugyanakkor magas fokú intelligenciával rendelkezhet.

    Elizabeth Laugeson pszichológus, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint ha Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, érzéketlensége ezzel a betegséggel állhat összefüggésben. Az ebben a kórban szenvedők vagy túlságosan érzékenyek az érintésre, a zajra vagy a fájdalomra, időnként pedig az általánosnál érzéketlenebbek.

    Lanza édesanyja, akit szintén megölt, a rendőrség szerint "mohó fegyvergyűjtő" volt. Nemcsak Sig Sauer és Glock típusú pisztolya volt, hanem Bushmaster .224 M4 típusú, katonai stílusú gépkarabélya is. Adam Lanza ezek közül választotta ki az ámokfutásnál használt fegyvereket. Az asszony gyakran járt célba lőni a fiaival - mondta el egy ismerőse.

    A gyilkos erőszakkal hatolt be az iskolába. A lövöldözés mintegy húsz percen át zajlott. Igazságügyi orvosi szakértők szerint minden áldozatára legalább három lövést adott le.

Amikor a vérengzés elkezdődött, a 700 fős iskola egyik gondnoka végigrohant a folyosókon, és figyelmeztetett a fegyveresre, valaki pedig bekapcsolta az iskolarádiót, amelyen keresztül hallani lehetett a káosz hangjait. A tanítók próbálkoztak a gyerekek megmentésével: egyesek bezárkóztak az osztálytermükbe, mások a mosdóban rejtették el őket, a könyvtáros a könyvraktárban barikádozta el az olvasókat. A szemtanúk szerint a pánikba esett kicsik közül többen összehányták magukat. Az egyik oktató azzal próbálta megnyugtatni őket, hogy próbariadóról van szó.

    Részvétét fejezte ki a connecticuti Newtown Sandy Hook iskolájában elkövetett mészárlás áldozatai hozzátartozóinak Adam Lanza apja.

    "Családunk osztozik azoknak a fájdalmában, akiket e súlyos tragédia érint. Nincs szó arra, hogy kifejezzem, mennyire lesújtottak bennünket a történtek" - állt a Peter Lanza által kiadott közleményben.

    A feleségétől, az Adam Lanza által ugyancsak meggyilkolt Nancy Lanzától korábban elvált apa nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy maradéktalanul együttműködik a nyomozó hatósággal.

    Az Egyesült Államokban szinte rögtön megkezdődött a vita a fegyvertartással kapcsolatos rendelkezésekről. Az ország történelmének egyik legvéresebb és egyben legfiatalabb áldozatokat követelő mészárlása végét jelentheti annak a washingtoni álláspontnak, amelynek alapján a politikusok egy évtizede még csak tárgyalni sem hajlandóak a fegyvertartás szabályainak szigorításáról.

    Amerikai szakértők szerint a newtowni ámokfutást az iskola nem tudta volna megakadályozni semmilyen passzív biztonsági intézkedéssel vagy berendezéssel, legfeljebb abban az esetben, ha a hatóságok előre tudnak a veszélyről.