Gösser-természetfotók a Fő téren

2004.06.18. 15:53

Persze, lehet fanyalogni, hogy a multinacionális cégek megölik a kultúrát, a reklám meg alapból undorító. A helyzet azonban az, hogy egyik kedvenc sörünk vándorkiállítása egyáltalán nem ciki, ráadásul meg sem akarja pumpolni az államot a Művészet címszó alatt.

Gösser-természetfotók a Fő téren


Szerencsésebb történelmű országokban a multinacionális cégek és a nagybankok nemcsak a szabad rablásban érdekeltek, hanem abban is, hogy a cégről kedvező kép alakuljon ki a társadalom értelmesebb egyedeiben is, ezért nemcsak a Lagzi Lajcsi-nívójú produkciókhoz adják nevüket, hanem alkalmasint az úgynevezett magas művészethez is. Példa erre mondjuk a Bank Austria, amely számtalan képzőművészeti kiállítás és komolyzenei koncert esetén nyúl mélyen a zsebébe.

A Gösser ennyire nem megy messzire, de egy sörgyártól már az is becsülendő, hogy nem a konkurencia által kitaposott ösvényen indul el, amely az aranyló nedűt erőltetett viccekkel, olcsó egyenvidámsággal, összekacsintós mácsósággal akarja ránk sózni.

Ha emlékeznek rá, a Gösser több éve futó tévészpotja egy tisztavizű, gyorsfutású erdei folyóra épül, s valószínűleg hatékony, ha ilyen sokáig műsoron van.

Talán ennek a sikere indította el a reklámszakembereket, hogy tavaly internetes fotópályázatot hirdessenek amatőr természetfotósok számára. Még a szakembereket is meglepte a Magyarországról beküldött 13 ezer (!) fotó minősége, amelyek közül a zsűri által kiválasztott 40-45 darab most körbeutazza az ország 12 nagyvárosát. Szombathelyen a Fő téren június 28-ig lesznek láthatók a képek. Innen Pécsre, Fehérvárra, majd Kapolcsra megy a kiállítás.

A képeket elnézve nemcsak a különböző kategóriák (tájkép, erdő mező, felhők, égbolt, naplemente stb.) nyertesi érdemelnek figyelnek, hanem az az apróság is, hogy a Gösser gondoskodott a megfelelő minőségű tálalásról, az állványok esztétikus kialakításáról, az esti világításról, amely tény, mit ne mondjunk, nem válik kárára a lepukkant Fő térnek.

Szóval ahhoz képest, hogy reklám, egész vállalható a dolog, s arról se feledkezzünk meg, hogy - ellentétben akár ennél gyatrább minőségű szellemi produkciókkal – ez nem arról szól, hogyan fejjük meg az államot a Művészet szó leple alatt.

Egyébként a nagy sikerre való tekintettel a Gösser idén is meghirdeti az internetes fotópályázatát. A tavalyi év tapasztalatai alapján sok újdonsággal és egyéb szolgáltatással bővítették a honlapot. A pályaműveket 2004. szeptember 31-ig lehet beküldeni a Gösser honlapján.
.