Szombathely - Uszoda és a termálfürdő

2003.09.01. 17:37

Az új Tófürdő megnyitásával kicsit mostohagyerek státuszba került az uszoda, s még inkább a hozzá tartozó termálfürdő. Jogos-e a lefokozás? Erre voltunk kíváncsiak látogatásunkkor.

Szombathely - Uszoda

Amikor 1981-ben átadták Szombathely pihenőövezetében a Nagy Elemér által tervezett fedett uszodát, jogosan dagasztotta büszkeség a várost. Az ötvenméteres, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas feszített víztükrű medence, a kapcsolódó egészségügyi és egyéb szolgáltatások színvonala bőven az országos átlag felé emelte a létesítményt. És tulajdonképpen napjainkban sincs sok ok a szégyenre.

Az épület, még ha meg is koptatta kissé az idő, ma is modernnek hat, mind funkcionalitásában, mind esztétikailag. A víz kellemes hőmérsékletű és ismerősen klórszagú, az öltözők, tusoló, vécék karbantartottak, tiszták. A hatalmas ablakokon a medencetérbe továbbra is csodálatosan be tud sütni a nap, a hangulat télikertszerű. A két kismedencében pedig észrevétlenül elröppen az idő, különösen a melegvizes lazító csábít hosszabb úszás utáni semmittevésre.

Szóba elegyedve egy ideje legjavát itt töltő idősebb törzsgárdával megtudjuk, hogy a Tófürdő a nyári szezonban alaposan elszipkázza a vendégeket, de ez maximum a Vízműnek, a létesítmény fenntartójának okoz problémát. Az idejáró úszók ugyanis bevallottan nem jártak rosszul azzal, hogy a strandéletre, ugrabugrára vágyók odébbálltak pár száz méterrel. Aki megmaradt, az sportolni jár ide. Így nemcsak több hely jut a vízben, de kevesebb az esélye, hogy egy kamaszkölyök a nyakunkon landoljon a fordulónál.

Szombathely - Termálfürdő

A termálrészlegben már kevesebb az öröm. A több mint négy évtizede működő egymedencés minimálstrand sosem volt egy riviéra, de valószínűleg most van a legmesszebb tőle. Hiába volt jó idő volt látogatásunkkor, talán száz ember sem volt összesen a vízben és a füvön. Ami abszolút érthető, tekintettel, hogy a fű szerepét nyírt de öntözetlen gaz tölti be, a sárgászöld víz pedig – tisztaságtól függetlenül - elég riasztó a 21. század elején. Gaz növi be a hajdan oly népszerű óriáscsúszda bejáratát is. Ebben az idényben be sem volt üzemelve – kapjuk az információt. Nem éri meg kinyitni.

Némi pozitív hozzáállással azonban észrevehetjük a helyzet vonzó oldalát is. Először is sorbaállás nélkül hozzájuthatunk sörhöz, bambihoz, szendvicshez a konszolidált árú strandbüfében, ahonnan mellesleg remekül szemmel tudjuk tartani a medencét, ha éppen az aprónépet hoztuk megmártózni. Másrészt mutassanak még egy nagyvárosi strandot, ahol ekkora nyugalmat lehet találni, mint itt, ha kicsit odébb bevonulunk a nagyfák alá. A zavartalan nyugalomban elolvashatjuk a világirodalmat, ha meg nagyon finnyásak vagyunk és vízbe vágyunk, egyszerűen felsétálunk az uszodába.

A lepangott környezetet szemlélve azért igazából most sajnálhatjuk, hogy a politikai csatározásokba süllyedt Szombathely annak idején lecsúszta a termálfürdő építésének központi támogatását, mert egy ekkora beruházás ilyen szűkös időszakban tisztán magánpénzekből nehezen fog menni.

Információink szerint a néhány évvel ezelőtti fúrások Sárvár-minőségű termálvizet tártak fel itt a föld alatt.

Hasznos információk:
Uszoda nyitva tartás:
Hétfő: 14.00 - 21.30
Kedd-Péntek: 6.00 – 21.30
Szombat, vasárnap, ünnepnap: 9.00 – 18.00

Belépők:
Felnőtt belépő: 460 Ft
Úszójegy: 6.00 – 8.30: 350 Ft
Diák, katona, nyugdíjas: 320 Ft
Gyermek, 10 éves korig: 150 Ft
Kísérőjegy: 100 Ft
Felnőtt bérlet 10 alkalomra: 3900 Ft
Diák, katona, nyugdíjas bérlet 10 alkalomra: 2800 Ft
Gyermekbérlet 10 alkalomra: 1500 Ft
Éves felnőtt bérlet: 38 000 Ft
Diák, katona, nyugdíjas éves bérlet: 25 000 Ft

.