Ludditák: "Mi kissé másfelől közelítünk a hip-hophoz"

2004.09.01. 17:13

„Nem ugyanazokkal a sémákkal, ugyanazokkal a témákkal operálunk, amik a hip-hop körben általában elfogadottak” – mondják a lányok, és igazuk van. A Ludditák az egyik legizgalmasabb zenei formáció kis hazánkban. MC Móki és MC Tita még a Szigeten válaszolt az ALON kérdéseire. Lendületben nem volt hiány.

A tavalyi címnélküli, sajátos szövegzetű Ludditák album után hamarosan bekövetkezik a második dobásuk is a rapnővéreknek. Ennek apropóján Mókival és Titával a szigetes fellépésüket követő, két közös számot is felvonultató Hippikiller-koncert után találkoztunk. Törökülés a WAN2-színpad mögött, a diktafon a térden, a lendületük okán szóhoz alig jutok.

- Alon: Milyennek látjátok a hazai rapzene helyzetét és magatokat benne?

Ludditák: MC Móki

- Ludditák (Móki): Ha a Ludditaként szeretnék válaszolni, a kisbetűs csapatoké (van egy ilyen című számuk – a szerk.) a szívünk és a lelkünk. Úgy látom, hogy minket kevésbé vesz be a hip-hop színtér. Egyetlenegy fesztiválon sem játszottunk a hip-hop sátorban, inkább más helyszíneken. Úgy tűnik, hogy velünk kapcsolatban van valamiféle furcsa érzése a hazai hip-hop társadalomnak. Viszont akiket mi szeretünk – én a Wacuumairs produkciókat emelném ki, Akkezdet Phiait és Bobakrome-ot –, elfogadnak bennünket. Amúgy nagy elkötelezettje vagyok a csaj-rapnek. Nushe-t, Poisy-t, az énekes csajok közül pedig Gabót és Norykát nagyon-nagyra tartom és támogatom. Most nagy erővel készülünk egy csajos albumra, ami szeptember-október táján fog kijönni. Nem CD-n, hanem egy honlapról lehet majd letölteni a számokat. 8-9 MC lány egy-egy trackkel nevezhet. Visszatérve a kérdésedhez, a mi közönségünk nem az a tipikus vagy inkább „klasszikus” hip-hop közönség. Erről, gondolom, te is meggyőződtél. Elég vegyes, vagy sokkal vegyesebb, mint általában a hip-hop koncerteken szokott. De persze az külön öröm, ha abból a masszív hip-hopból is jönnek. Szóval van, akinek tetszik.
- (Tita) Bár mostanában nem nagyon jelentünk meg új dolgokkal. Koncertek vannak, de hanghordozó nincs a Csajos számon kívül, amiben volt egy rövid részünk. Tudod, abban van rajtunk kívül Noryka, Gabó, Nushe és Poisy. A honlapra meg írtunk külön egy számot, amit ugyancsak le lehet majd tölteni.
- (Móki): Dolgozunk, csináljuk. Csak tényleg nincs fönn semmi új a neten sem. De mint mondtam, majd szeptember-október környékén felpörögnek a dolgok.

- De azért elfogadnak a hip-hop szcénában.

- (Móki) Kicsit vegyesen, mostanában kezdem azt érezni, hogy inkább igen, mint nem.
Tita: Jöttek már oda hozzánk olyan „sztár” MC-k, hogy mit akarunk, meg hogy komolyan gondoljuk-e. De szerintem ez pusztán hozzáállás kérdése. Tudod, aki úgy gondolja, hogy be akarja fogadni, hogy oda akar rá figyelni, az megtalálja benne a jót. Én mindig azt szoktam mondani, hogy nem Senával kell összemérni minket, mert hozzá képest elvérzünk. De meg lehet találni azokat a szempontokat, amik szerint a Ludditák is jó. Persze nem ugyanazok a szempontok, amiket egy Sena-lemezt hallgatva használsz.
- (Móki) Nem ugyanazokkal a sémákkal, ugyanazokkal a témákkal operálunk, amik a hip-hop körben általában elfogadottak. Mi kissé másfelől közelítünk a hip-hophoz.
- (Tita) Meg a zenénk sem klasszikus hip-hop.
- (Móki) Pontosan!
- (Tita) Van például ez a pörköltes, magyar nótás alapú. Kicsit más a ritmikája.
- (Móki) Sokkal vegyesebb. Aki nyitott erre, aki rugalmasabb, a sztenderd dolgoktól el tud térni, annak bejön a Ludditák. Az valamilyen szinten értékeli. Aki pedig a klasszikus hip-hopot, az underground hip-hopot preferálja, annak nyilván kevésbé. Mi például játszunk punk számokat is. Tudod, évek óta ugrál az ember, hogy most mi hová tartozunk, melyik klikkhez. Aztán beláttuk, hogy nem voltunk maximálisan egyetlen csoport tagjai sem. Vagy nem mutatjuk fel száz százalékosan azokat a jeleket vagy sémákat, amikről beszéltem az előbb. Most kezdem talán érezni, hogy van egy masszív közönségünk, ami nem százezer fő, hanem, ahogy írva van, hatvan. „Hatvan fan akad”, és ennél többért tényleg nem fogom senkinek sem megcsókolni a valagát. Aki akarja, ahhoz szerintem eljut. Meg annak az előnyei is megvannak, hogy az ember egy kicsit vegyesebb vagy másabb, máshonnan is merít. Most például csinálunk zenét a Hippikillerrel. Jöttek is oda emberek a punkkoncertek után, ahol felléptünk. Punkok kértek tőlünk CD-t. Szeretem az ilyet, hogy valaki nem csak egy műfajnál ragad le, hanem belehallgat másba is. Eklektikusan.

- A Moslék-országot a punkportálról leszedtem, csak az volt vele a gond, hogy élő verzió, és a szöveg nehezen jött át. Bár a Neurotic-idézet az megvan. „Írd tele az utcákat és fogalmazd át a térképet. / A mérhetetlen túlzásokban ne tarts semmi mértéket.”

- (Móki) Hát az úgy tényleg nagyon rossz felvétel. De felvesszük stúdióban, az majd rajta lesz a Hippikiller lemezen és a miénken is, ha majd elkészül.

- És hallottam még, hogy Akkezdet Phiaival is lesz valami közös.

Ludditák: MC Tita

- (Tita) Igen, annak a szövege már elkészült. Az Újanc Petivel írtunk egy szöveget. Úgy, hogy ő írt egy versszakot, elküldte, ráírtam én egyet, ő vissza és így tovább. Aztán még lesz a Buppával is, az IMMC-ből. De tényleg az van, hogy annyi minden megvan, csak össze kéne hozni azt az egyetlen időpontot, amikor be lehet mindenkit csődíteni a stúdióba, és föl lehet venni. Után a DJ-knek, amíg van idejük, kikeverni, megcsinálni, megmaszterelni. Igazából tök egyszerű minden, meg nem egy bődületesen nagy meló, de sohasem egy hét alatt történik. Jut eszembe, lesz a Bobakrome-mal is az Értsed meg, hogy nem bírom. Annak viszont az alapja van meg és a szövege nincs. Ő most mondta, hogy hamarosan egy dupla CD-t fog kiadni, aminek a második lemezére kerülünk rá. Ennek a számnak a Sziget után nekiállunk.

- Egyáltalán lesz olyan szám, amiben nincs közreműködő?

- (Tita) Ezen már én is gondolkodtam. Tudod ez úgy zajlik, ha például a Déri Zsolt a közelben van, az tök jó, mert ő egy dinamikus, erős hangú csávó. De ha nincs ő, akkor nélküle is elő tudjuk adni a pörkölteset. Ahogyan Noryka nélkül is el tudjuk nyomni az I’m so Prettyt. És a Nyóckerrel is ez a helyzet. Neki végül is csak a refrénben van része. Ezt aztán beadjuk gépről, mi meg rámondjuk a magunkét, persze azért együtt az igazi. Szerintem amúgy jó, ha van közreműködő, mert kicsit változatosabbá teszi a számot. Ha lesz lemezünk, akkor már nem úgy kell kiállnunk a színpadra, hogy aki ott áll előttünk, az ne ismerje a szövegeket. És az agyának a 150 százalékátát nem az köti le, hogy kitalálja, hogy miről is van szó. Ergo, ha majd lesz lemez, teljesen más pofája kerekedik az egésznek. De mondom, így sem panaszkodom. Ahhoz képest, hogy még nincs is új lemezünk, mert tavaly óta nem sok mindent csináltunk, meg vagyok elégedve, hogy ilyen sokan voltak.

- Amúgy is elég korán volt a koncert.

- (Tita) Hát igen, ez a fél hat nem egy jó időpont, mert éppen a Seeed-del ütjük egymást, és a hip-hoposok ott vannak. Meg különben is, amióta mi létezünk vagy vagyunk a Szigeten, a Tiloshoz kötődünk, idén meg nincs Tilos-sátor.

És a kedvenc kérdésem: valami sztoritok, ami megesett veletek a koncertek során?

- (Tita) Mindig „hangosítós” sztorik vannak. De a technikától függetlenül általában jó élmények. Én azt szeretem, hogy sok olyan, aki nem ismer minket, bekeveredik a koncertjeinkre. Sok nyári fesztiválon voltunk mostanság, a Volton, Hegyalján a Hippikillerrel, meg saját műsorral a Szelidin. És egy csomó embernek feltűnik, hogy itt két csaj rappel. Aztán odajönnek és megnézik. Szóval a közönséggel nincs probléma. Az erősítés persze taccsra teheti a zenét. Mert a hip-hopnak, legalábbis a Ludditákban, a szöveg a lényege. És ha nem érted a szöveget, akkor többnyire unalmas.

- Ugyanez van a punkkal is.

- (Tita) Igen. Minimum kell, hozzá egy szövegfüzet, amit előtte-közben átnézel. Ahogy Akkezdet Phiainál is. Ami nagyon sűrű szöveg Tíz-tizenötször meghallgatod és amikor benned van a szöveg, akkor lesz igazán jó. Amikor minden apró poént megértesz, vagy egyre többet. Így van ez velünk is. A lemezhez visszatérve, magunkkal tesszük a legjobbat, ha minél előbb kihozzuk. Mert az az egyetlen szituáció, amikor nem zavaró, hogy rosszul szól a koncert, mert már a fejekben van a szöveg.

- A Sziget TV-nek a zenéjét tavaly és idén is ti csináltátok, plusz még itt van a Nyócker is. Hogyan jött ez össze?

- (Tita) Felkérések. Szeretem ezeket. Szeretek témára írni. Ez jó, mert sokszor szívesen írogatnék, csak nem tudom, miről is kéne. Ezeknél meg nagyjából kötött a téma. Azt hiszem, bejött nekik a tavalyi. Azt még elmondom, hogy a Sziget TV-snél AZA írta az alapot és Bobakrome keverte, náluk vettük föl.

- És a Nyócker?

- (Tita) A Nyócker producerét elég jól ismerjük, jó barátunk. De ettől függetlenül is itt volt a koncerten, és szereti a Ludditákat. Amúgy ez is megadott témára volt. Megkaptuk a forgatókönyvet, tudtuk, milyen jelenethez megy a szám.

- Mit néztek még meg a Szigeten?

Oi Va Voi, Copy Con, Marlboro Man, Galapagos, Žagar. Főleg a kisszínpadok jönnek be. Ja, és A Kutya Vacsorája semmiképpen nem maradhat ki!
.