Hitler, János Pál és a hárommellű nő: Neu aus USA

2004.09.21. 22:30

Akinek a hírességek és a torzszülöttek iránt érzett kíváncsiságát nem elégítik ki a kereskedelmi tévék vacsoraidőben nyomatott műsorai, az most megfejelheti a kulturális élményt az MMIK-ban egy hasonló kaliberű viaszbábus kiállítással. Rémségek és hírességek kicsiny boltja. Fényképeztünk eleget.

Freddy Mercury


Pár éve mesélte az egyik multinacionális cég személyzeti vezetője, hogy az első körben nem sokat szoktak tökölni az álláspályázatok elbírálásánál: amelyben középsúlyos helyesírási hibát találnak, azt kapásból kiszelektálják.

Nos, az adott cégnél valószínűleg nem jutottak volna munkához azok, akik segítettek tető alá hozni az utazó panoptikum plakátját. Egybeírás-különírás, dátum és stílusproblémák egyaránt felbukkannak a művön, amely sokat sejtetően, ám teljesen értelmezhetetlenül adja tudtul, hogy Szombathelyen „Két világhírű kiállítás egyben” lesz. Körben a Neu aus USA mottó fut, középen a szép emlékű Bill Clinton integet olyan mosollyal arcán, mintha Monica Lewinsky csak előbb távozott volna az ovális szobából, mellette János Pál bóbiskol. Ilyen ziccert nem hagyhatunk ki.

A bejáratnál közlik, hogy nincs sajtóbelépő, amikor az internetet emlegetjük, még inkább elkomorul a tekintet, de ehhez is hozzá lehet szokni. Leperkáljuk hát a hatszázas beugrót, ami jelen esetben nem egy első osztályú befektetés, viszont később legalább tiszta a lelkiismeretünk, hogy a lelkesedésnek apró szikrája sem lobban bennünk.

Az első emeleti nagyteremben áll szűk félszáz viaszbáb, többé-kevésbé logikusan csoportosítva, ami azt jelenti, hogy Bill Gates például a diktátortársakkal – Hitler, Napóleon, Fidel Castro - egy sorba kapott helyet, Platón meg a szörnyszülött csodabogaraknál: konkrétan egy hárommellű nő és az óriás kínai között ücsörög.

Mivel élőben nem találkoztunk egyik hírességgel sem, mi több, képernyőn sem hajtjuk társaságukat, nehéz megmondani, mennyire élethűek a figurák: az mindenesetre némi gyanúra ad okot, hogy a szegény János Pál erősen hajazik George Bush-ra, Freddy Mercury pedig egy kiköpött mentőorvos. Gyaníthatóan izgalmas és hosszantartó játékot lehetne szervezni a látogatók között, ha össze kellene kötni bizonyos neveket bizonyos viaszfigurákkal. (Lehet, csak mi vagyunk genetikailag defektesek, de ugyanez a hülye érzés fogott el anno, amikor hirtelen felindulásból, amolyan fiatalkori botlásként betévedtünk a londoni Madame Tussaud-ba.)

A hírességek mellett rövid életrajzi összefoglalót találunk, de a csodabogarak esetében már nem kötik az illetékesek kezét holmi történelmi szálak, így bátran elrugaszkodnak a valóságtól, hogy közös tudatalattink sötétjéből merítve formázzák meg a szájhagyomány által közismert, gyerekként rettegett figurákat, az óriást, a törpét, a kéz nélküli indiánt, az összenőtt sziámi ikreket, a hordóba zárt iszákos férjet.

Akinek ilyesmi kell, nézze meg, nagy baja nem lesz tőle, a gyerekek meg amúgy is edzésben vannak a tévéhíradók iraki képeivel, melyekhez képest a véres fejű Freddy az Elm utcából maga a béke és harmónia diadala.

A „kiállítás” szeptember 26-ig látható az MMIK-ban. Az persze más kérdés, vajon mi a figyfenét keres ott?

Értékelés: 2/10

Hitler


János Pál


Hárommellű nő


Bill Gates


Tolvaj törpe


Freddy


Kártyacsata

.