Műbalhé - Sickratman: Buzi-e vagy?

2004.11.17. 21:15

Hónapokig sikerült nem írnunk Sickratman lemezéről, de miután a sajtó és a politikai jobboldal után a rendőrség is beszopta Paizs Miklós trükkjét, talán érdemes megnézni néhány gondolat erejéig, mi is ez az egész. Mondjuk az, hogy adva van egy okos, kreatív, izgága figura, aki egy közepes lemezzel ujjai köré csavarja a magyar ugart. (Vigyázat, durva szövegek!)

Sickratman Buzi-e vagy? Lemezborító

Sickratman, alias Paizs Miklós Buzi-e vagy? című lemezét egy ismerős tette íróasztalomra meghallgatás gyanánt, valamikor nyár végén, ősz elején, mikor is rendes, jóravaló hanghordozóként betagozódott a sorba a többi sorstárs közé. Várt.

Aztán kis idő múlva a meghallgatásra és a gyorsmérlegre is sor került, mely során megállapítást nyert, hogy furcsa egy korongról van szó, süt belőle a szerző korábbi zenekarából, a Belgából már ismert humor és verbális kreativitás, ám értékéből jócskán levon a csavaros, áttételes, vicces, trágár, de mégiscsak jól kitapintható didaktika és felületesség.

Talán részünkről ennyiben marad az egész, ha a jobboldal nem csinál belőle ügyet a múlt hónap végén, amelynek következtében aztán a rendőrség nyomozást rendelt el közösség elleni izgatás gyanúja miatt. A múlt hét második felére aztán házkutatássá és kihallgatássá érett a dolog.

Nem kétséges, Sickratmannek ez, vagy valami hasonló volt a célja. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy miután lemezének nem lett elég erős a visszhangja a médiában, egy preparált CD-t küldött a Magyar Nemzetnek, rajta az ominózus, az eredeti korongon nem szereplő „Mi a szar ezen a magyar ugaron?” című dallal, amelyben – többek között - Orbán Viktor megnyúzására szólít fel. A Magyar Nemzet hezitált egy kicsit, aztán beszopta a provokációt, és elindította a lavinát, amellyel sok millió forintos promóciós kampányt spórolt meg Paizs Miklósnak. A médiában főcím lett, a Fidesz a Budapest Rádióban elhangzott dalszöveg miatt az ORTT-hez fordult, a rendőrség meg azóta is javában hallgatja a Buzi-e vagy? korongot, ami elég érdekes tevékenység lehet egy kapitányság atmoszférájában.

Ha valaki „előképzettség” nélkül hallgat bele a Buzi-e vagy? lemezbe, az ominózus Orbán-nyúzós című szám hiányában is alighanem lesápad a hallottakon, mert valószínűleg minden idők legmerészebb magyar zenei tabudöntését – vagy inkább polgárpukkasztását - kísérelte meg a szerző. A szöveg nemcsak faszoktól, pináktól, baszásoktól, szartól és fingtól hemzseg, de fityiszt hány minden politikai korrektségre is: a magyarok barmok, Szűz Mária fosik, miközben zsidó, roma, meleg és egyéb társadalmi csoportok említődnek meg meghökkentően provokatív kontextusokban.

Sickratman receptje nem túl bonyolult. Kiszúr egy számára unszimpatikus társadalmi tünetet, csoportot, élethelyzet, viselkedésmintát, majd ennek jellemző vonásait extrémmé torzítja, annyira, hogy ahhoz nagyon leárnyékoltnak kell lenni, hogy valaki komolyan vegye, s ne a fonákján röhögjön.

Legjobb példa erre a címadó Buzi-e vagy?, amelyben a szerző akkurátusan végigmegy az előítéleteken („Zöld teát iszol? Buzi-e vagy? Mivel jársz, bicajjal? Buzi-e vagy? Nincsen mobilod? Buzi-e vagy?), de hasonlóan épül fel a zenekarok rajongótáborait - és a régi zenekart - kigúnyoló Nesze hülye paraszt („Hát nesze hülye paraszt, itt egy sor, Mondjad velem, és jolszorakozol”), a magyar szenvedéstörténet-mítosznak görbe tükröt tartó Trubadúr („Beh búval baszott nemzetem Jaj, fennen sirok érted”), az antiszemitizmus paneljaira építkező UFO („Elfoglalja a legjobb poziciókat! A saját fajtáját ülteti mindenhová!”), a magyar gengszter-szolárplázacica-újbarbarizmust nevetségessé tevő, extra trágár Nagy László-parafrázis Gyönyörűm. („Plázák csillaga, csúcs kis picsa, Gyönyörűm, nyald ki a seggem!”)

Közben a rocksztár Halász Judit-metálra elkapja egy fordulóra a roma takarítónőt (Halál Fetyó), érdekes fordulatot vesz a Passio film (Mária), és becsúszik egy fenékápolási reklám is (Wunderscheisse).

Sickratman Buzi-e vagy? Lemezborító

Sickratman jelentős nyelvi kreativitással és humorral dolgozza fel ezeket a témákat, és az sem hátrány, hogy bármilyen zenei stílust is kap elő – márpedig van belőle bőven, a poptól kezdve a regös éneken át a metálig-, az dj Titusz jóvoltából mind akkurátus és kerek, szó nem érheti a ház elejét

De mindezen dolgok a lemeznek pusztán a provokatív, jobb esetben nevettető funkcióját töltik be, a mélyebbet, a művészetit csak akadozva, ha egyáltalán.

Nem arról van szó, hogy az emberek félreértik-e ezt az egészet, vagy sem, aki félreérti, annak úgysem lehet elmagyarázni. Ami zavaró, az éppen hogy a didaktika, amely ott bujkál a kicsavart, áttételes, szarkasztikus üzenetek alján. Hiába a leleményes poénok, kicsit úgy vagyunk a számokkal, mint a kabarélemezekkel. Elsőre nevetünk rajtuk, másodszorra már csak a szánkat húzzuk el, aztán, valódi mélység híján a számok többsége érdektelenné válik, és egyre jobban előtüremkedik az öncélú közönségesség.

Sickratman valószínűleg nem ismeri el, hogy ő lenne a magyar militáns baloldali-liberális vonal aktuális reprezentánsa, mind ahogy nem is teljesen igaz, de valahol mégiscsak így van. És itt nyilván nem konkrét pártokról, hanem gondolkodásmódról van szó. Ez is új, mert megszoktuk, hogy a jobboldal otrombaságain kell felháborodni, s kissé tanácstalanok vagyunk, mi van akkor, ha valaki ezt az ízléstelenséget állítja pellengére mesterséges ízléstelenséggel. Az is fogas kérdés, hogy kreatív és humoros intoleranciával lehet-e gyógyítani a korlátolt és humortalan intoleranciát.

A választól függetlenül úgy néz ki, ez a lemez csak félig jött össze, érdemes lett volna még érlelni, gyomlálni, simítani, kotlani rajta.

Értékelés: 6/10


Sickratman-dalszövegek:

Trubadúr

Dózsa, Koppány, Görgey
És Hunyadi Péter
Münköt mündég majd mündönki
Cafatosra szétver

Jő az jenki, ruszki, talján
Jő az tót és rác és cselák
Jő az zsidrák és más rémek
Szegény magyar mindtől félhet

Jő az aszály jő az árvíz
Sivó homok vagy az belviz
Borus az ég éget az Nap
Szegény magyar csak bút arat

Dózsa, Koppány, Görgey
És Hunyadi Péter
Münköt mündég majd mündönki
Cafatosra szétver

Mohács, Buda,Trianon
Baja büszke vara
Kihal az mi nemzetünk
Talán nemsokára

Gyilkosunk török, tatár
Oláh, labanc, német
Beh búval baszott nemzetem
Jaj, fennen sirok érted

Jött az cián,Tiszánk halott
Az Balaton, jaj elapadott
Bősnél Dunánk léket kapott
Szegény magyar szopott nagyot

Nem nő virág, fogy az gyerek
Baszni viszik kedvesemet
Munkám is sincs, nincsen bérem
Szikkad szittya magyar vérem

Fölesz majd az Eunió
Ragályt hoz az globáció
Sírunk ássák liberálok
Buzisok és pufajkások

Dózsa, Koppány, Görgey
És Hunyadi Péter
Münköt mündég majd mündönki
Cafatosra szétver

Mohács, Buda ,Trianon
István üszkös ökle
Kihal az mi nemzetünk
Talán mindörökre

Gyilkosunk török, tatár
Oláh, labanc, német
Beh búval baszott nemzetem
Jaj, fennen sirok érted


Buzie

Pöttyös az inged?, Buzi-e vagy?
Fested a hajad?, Buzi-e vagy?
Piros a cipőd?, Buzi-e vagy?
Mit eszel, Mignont ?, Buzi-e vagy?
Füvet szívsz bazze?, Buzi-e vagy?
Kefíret iszol?, Buzi-e vagy?
Ilyen törpe szar a kutyád?, Buzi-e vagy?
Szemüveges vagy?, Buzi-e vagy?
Nem eszel húst?, Buzi-e vagy?
Te hegedülsz bazze?, Buzi-e vagy?

Mi a faszt csinálsz?, Buzi-e vagy?
Mi a fasz nézel?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt gondolsz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt képzelsz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt hordasz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt érzel?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt mondasz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt vérzel?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt csinálsz? Mi a fasz nézel? Mi a faszt gondolsz? Mi a faszt sértel?
Mi a faszt hordasz? Mi a faszt érzel? Mi a faszt mondasz? Mi a faszt vérzel?

Mit csinálsz, mosogatsz?, Buzi-e vagy?
Te nem ütsz vissza?, Buzi-e vagy?
Teccik ez a szám, Buzi-e vagy?
Nem voltál katona?, Buzi-e vagy?
Az anyáddal laksz?, Buzi-e vagy?
Ülve hugyozol?, Buzi-e vagy?
Megmosod a segged szarás után?
Te tudsz angolul?, Buzi-e vagy?
Te szóbaállsz a buzikkal?, Buzi-e vagy?
Néger a csajod?, Buzi-e vagy?
Zöldteát iszol?, Buzi-e vagy?
Mivel jársz bicajjal?, Buzi-e vagy?
Nincsen mobilod?, Buzi-e vagy?
De nem nézel tévét?, Buzi-e vagy?
Mit ölelgetsz hallod?, Buzi-e vagy?
Te zsidó vagy bazmeg? Buzi-e vagy?
Kávéba tejszínhab?, Buzi-e vagy?
Te grafitizól öreg?, Buzi-e vagy?
Színházba jársz?, Buzi-e vagy?
Nudista vagy?, Buzi-e vagy?

Mi a faszt csinálsz?, Buzi-e vagy?
Mi a fasz nézel?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt gondolsz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt képzelsz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt hordasz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt érzel?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt mondasz?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt vérzel?, Buzi-e vagy?
Mi a faszt csinálsz? Mi a fasz nézel? Mi a faszt gondolsz? Mi a faszt sértel?
Mi a faszt hordasz? Mi a faszt érzel? Mi a faszt mondasz? Mi a faszt vérzel?
.