Ötzi-ruhák a Savaria Múzeumban

2005.02.03. 18:48

A szombathelyi Ötzi-kiállítás kisebb, mint amire a plakátok és a beharangozók alapján számítottunk, de annyit előnyére írhatunk, talán érdekli az embereket.

Ötzi

„Eine kleine aber feine Ausstellung” – áll egy frissen bejegyzett német nyelvű mondat a Savaria Múzeum vendégkönyvében, amely magyar fordításban nagyjából annyit tesz, hogy egy kicsi, de takaros kiállítás.

Az osztrák vagy német látogató elég jól fején találta a szöget. Az „Ötzi – az 5300 éves jégbefagyott ember ruházata és felszerelési tárgyai” hivatalos elnevezésű kiállításra ugyanis nehezen lehetne a nagyszabású jelzőt alkalmazni. A figyelemfelkeltő plakát és helyi média terjedelmes beharangozói után mi is kissé csalódottan vesszük tudomásul, hogy a tárlat mindössze egyetlen teremre korlátozódik, a bemutatott tárgyak kilenc darab kisebb-nagyobb vitrint foglalnak el.

Az viszont előnyére írhatjuk a Savaria Múzeumnak, hogy ezúttal sikerült valami olyasmit tető alá hoznia, ami talán érdekli az embereket, mert - szakmaiság ide vagy oda - azért ez nagyon nem elhanyagolandó szempont egy közpénzből támogatott intézmény esetében.

Ebből a szempontból reménykeltő, hogy ott jártunkkor rajtunk kívül egy házaspár két kisgyerekkel is tanulmányozta a látottakat.

Az Eőry Béla által készített tárgyak lényege, hogy történész a kísérleti régészet módszereivel, saját kezűleg, a korabeli technikai színvonalon álló eszközökkel – kőbetétes vonókéssel, íjfúróval, csonttűvel stb. – elkészítette Ötzinek, a világ talán leghíresebb múmiájának öltözetét és felszerelési tárgyait.

Az üvegek alatt cipőt, harisnyát, kabátot, háti kosarat, baltát, nyilakat és még számos más tárgyat láthatunk, s fényképeken azt is bemutatják, hogyan is készültek ezek a rekonstrukciók. Érdekes, hogy az elkészítésükhöz szükséges idő is fel van tüntetve, amely néha meghökkentően kevésnek tűnik: az ágyékkötőhöz elég volt 15 perc, a cipőhöz 3 és fél óra. A legtöbb időt a kabát igényelte 40 óra 41 perccel.

Szerettünk volna olvasóinknak egy-két fotót készíteni, de a múzeum személyzete azt mondta, nem lehet, csak írásos engedéllyel. Mivel a Savaria Múzeumban néhányszor már végigcsináltuk ezt a bürokratikus tortúrát, úgy gondoltuk, hogy ennyit – már elnézést – nem ér meg ezúttal egy kép, így tessenek beérni a plakáttal.

A dolog egyébként azért is érdekes, mert amikor az eredeti Ötzi Bécsben volt egy éve a Természettörténeti Múzeumban, ott simán lehetett fotózni.

A kiállítás 2005. március 23-ig látható, keddtől péntekig 10 órától 17 óráig.

Korábban: ALON-kiállításajánló: Dürer és Ötzi Bécsben
.