Szombathely - Fő tér

2003.05.24. 12:13

Bár kiemelkedő látnivaló hiányában az útikönyvek kissé mostohán kezelik, semmi kétség, Szombathely szellemi központja a terebélyes Fő tér.

Szombathely - Fő tér

Az az igazság, hogy ez a tér nem mindig volt a város legfontosabb helyszíne, olyannyira nem, hogy valamikor a városfalon kívülre esett. Bár fura alakját már a 13. században elnyerte, sokáig csak piacokat és vásárokat tartottak itt, s nem konkurálhatott a barokk városközponttal, a Berzsenyi térrel. A ma látható, főként barokk, klasszicista és eklektikus stílusban épült épületek nagyon különböző korokban épültek, a 18. századtól kezdve gyakorlatilag napjainkig. Bár néhány régebbi lakóházra (Fő tér 7., 9., 13., 15., 24., 25., 29., 31.) érdemes közelebbi pillantásokat is vetni, a kétségtelen építészeti és esztétikai élményen túl az idelátogatónak és a helyi lakosoknak is az az érzése, hogy sokkal többet ki lehetne hozni ebből a tágas térből, mint a jelenlegi állapot.

Évtizedek óta terítéken van a Fő tér felújítása, átépítése, de a nagyra törő vagy kacagtató terveken kívül nem sok minden történt, főként a helyi politika posványa nyelte el az ötleteket. A Fő téren utolsó nagyobb szabású alakítás 2000-ben történt, amikor a székesegyház előtt álló Szentháromság-szobrot (Hudetz János alkotása) élénk politikai és esztétikai vita közepette visszaköltöztették eredeti helyére, a tér nyugati végébe.

Szombathely - Fő tér

Mindettől függetlenül van valami sajátságos hangulata a tér. A helyiek számára agóraként funkcionál -szombathelyiként lehetetlen végigmenni, hogy ismerősbe ne botlana az ember -, s nincs az a turista, akinek ne szottyanna kedve leülni pár percre a virágágyások közé elhelyezett padokra. Az egy négyzetméterre eső butikok magas száma még az osztrák bevásárló-turizmus fénykorát idézi, ám a nagy hipermarketek városszéli megjelenésével az itteni apró boltok elvesztették vonzerejüket. Ez a folyamat közel sem biztos, hogy hosszú távon hátránya lesz a térnek, mint ahogy a szaporodó kávéházak és bankok is már talán a jövőt jelentik. (Útikönyvek valószínűleg nem említik, de turistaként egyik legérdekesebb látvány az OTP Bank Fő tér 3-5 alatti fiókjának ügyfélfogadója, amely üveg padlóburkolata alatt látható a római kori város egy nemrég feltárt és kivilágított darabja.)

Szombathely - Fő tér

A Fő tér nyáron a legkellemesebb és legvonzóbb, az éttermek, fagyizók és kávéházak kiköltöznek a térre, utcazenészekbe, alkalmasint színpadokba, ilyen-olyan kulturális és sportrendezvényekre ütközünk. Amíg akár néhány ével korábban este 8-kor már kihalt volt a tér, mára némi éjszakai (mediterrán órával mérve: esti) élet kezd csírázni a hajdani piactér helyén.

.