Szombathely - Az új Tófürdő

2003.06.24. 15:51

A név és a helyszín kivételével – hál’ istennek - semmi sem emlékeztet az ugyanilyen nevű elődre. Szombathely városi strandja pofás, kulturált és használható, mi több, az árak is bizonyos határokon belül maradnak. Ám nem árt tudni: ez nem termálstrand, a víz bizony hűvös.

Tófürdői életkép

Két éven át, 1,2 milliárd forintos költségvetéssel újult meg a Tófürdő, amelynek korábbi változata minden bizonnyal a tisztiorvosok réme lehetett. Így nagy könnycseppeket nem váltott ki a helyiekből, amikor a dózerek és a markolót nekiálltak némiképp átrendezni a tájat. Az átrendezés nyomán létrejött városi strand végleges variációját 2003 nyarán vehette birtokba a nagyérdemű. A létesítmény nem lett egy világcsoda, nem kerül be semmilyen módon a legek könyvébe, de egy középkategóriájú megyeszékhelynek európai szintű megoldás: ápolt fű, tiszta víz, kulturált infrastruktúra, megfelelő mennyiségű medence.

A nép kedvence a Kalandmedencének nevezett valami a maga 800 négyzetméterével. Az élménymedencékben szokásos sprickák és buborékgyárak mellett külön említést érdemel az ország valószínűleg legvadabb vadvize, amely nem egyszerűen körbesodor, de a bikaerős fúvókák képesek enyhébb sérüléseket és kellemes riadalmat okozni, amelyeket kellő hangerejű sikongatással díjaznak a boldog vendégek. A medencéhez tartozik még egy ingyenes, 12 méter hosszú, a párhuzamos lesikláshoz is elég széles csúszda. Mondani is felesleges, a gyerekeket – és a lélekben gyereknek maradt felnőtteket - lerobbantani sem lehetne innen, ha nem állítanák meg alkalmanként a már említett vadvíz és a jakuzzi-szerű dögönyözők kedvéért.

A legkisebbeknek egy felturbózott gyermekmedence, az úszni kívánóknak egy 50 méteres feszített víztükrű úszómedence áll rendelkezésére. Ez utóbbihoz nyúlványszinten csatlakozik egy kisebb medenceszerű öböl, amelyben általában tinédzserek őrjöngnek, jogosan.

Tófürdői életkép

Az ingyenes csúszda átadásával jelentősen megcsappant a korábbi sztár, a csúszdapark népszerűsége. Mert hiába jó az, ha drága. Mert hiába moderált árú belépő (részletes árlista a cikk végén), ha mindebben nincs benn az egyik lényeg. Úgyhogy gyerekes családoknak célszerű hozzáadni alapból jó párszáz forintot a kiadásokhoz, mert egy csúszás nem csúszás, ugye. A pluszköltségek kontrollálhatók ugyan csúszdabérlet-vásárlással, de az anyagi romlás így sem kerülhető el. Valószínűleg mindenki jobban járt volna, ha egy némileg magasabb belépőbe beépítik a csúszdapark használatát, már csak azért is, mert a Tófürdő továbbra is a fiatal korosztály kedvence.

Az idősebbek valószínűleg azért ódzkodnak a strandtól, mert a víz bizony elég hűvös. Temperálás ide vagy oda, egyik medence sem melegebb, mint az augusztusi Balaton, így egy borús napon a fázósabbakk talán szerencsésebb, ha más programot szerveznek maguknak.

Tófürdői életkép

A pozitív végkicsengés miatt a záró bekezdésre hagytuk azt a megfigyelésünket, mely szerint a szombathelyi strand nem él azzal a sportszerűtlen, ám Magyarországon jól bevált fogással, hogy a szerencsétlen, kerítésen belüli csapdába esett vendéget anyagilag kegyetlenül lehúzzák a 4. osztályú vendéglátóipari egységek. A Tófürdő központi büféje frappánsan kulturált és semmivel nem drágább, mint belváros.

Belépő árak (2010. júniusban frissítve):

Fürdőbelépők
Felnőtt fürdőbelépő: 1050.-Ft
Felnőtt fürdőbelépő csúszdahasználattal: 1250. -Ft
Diák, nyugdíjas fürdőbelépő (6-18 éves korig): 850.-Ft
Diák, nyugdíjas fürdőbelépő (6-18 éves korig) csúszdahasználattal: 1050.-Ft
Gyermek fürdőbelépő (3-6 éves korig): 500.-Ft
Gyermek fürdőbelépő (3-6 éves korig) csúszdahasználattal: 700.-Ft
Úszó fürdőbelépő (16 óra után): 700.-Ft
Úszó fürdőbelépő (16 óra után) csúszdahasználattal: 900.-Ft
Családi fürdőbelépő (2 felnőtt+ 2 gyermek 14 éves korig): 2.900.-Ft
Családi fürdőbelépő (2 felnőtt+ 2 gyermek 14 éves korig) csúszdahasználattal: 3.400.-Ft
Fürdőbelépő 30 alkalomra: 25.000.-Ft
Diák, nyugdíjas fürdőbelépő 30 alkalomra: 20.000.-Ft
Csoportos fürdőbelépő ( 20 főtől): 700.- Ft
Csoportos fürdőbelépő csúszdahasználattal (20 főtől): 900.-Ft


Egyéb szolgáltatások:
Csúszda (1 lecsúszás): 100.-Ft
Csúszda fél napra 10.00 - 15.00, 15.00 - 19.00: 1.500.-Ft
Csúszda egész napra 10.00 - 19.00: 2.500.-Ft
Szekrény: 250.-Ft
Kabin: 450.-Ft

Cím: Tófürdő, Szombathely, Kenderesi u.4
Telefon: 505-590

.