Pop Art Market: Prieger Szabolcs új zenekara

2005.02.22. 20:33

Az Anima Sound Systemből ismert Prieger Szabolcs új zenekart alapított Pop Art Market néven. A szombathelyi székhelyű trió maxija és klipje májusban jelenik meg, a nagylemez valamikor ősszel jön ki. Szabolcs egy interjú keretében beszélt a részletekről.

Pop Art Market

Szűk két hónappal ezelőtt Prieger Szabolcs arról beszélt az ALON-nak, hogy szünetelteti animás tevékenységét, és egy saját project ötletét dédelgeti. Akkor abban maradtunk, hogy erre a témára majd visszatérünk, ha körvonalazódnak a konkrétumok. Nos, egyre tisztább a kép, mi is készül itt, s időközben a projekt végleges nevet is kapott: Pop Art Market. A részletekről Szabolccsal beszélgettünk.

Mennyire komoly ez, Szabi?

Teljesen. Ha 10-15 évvel ezelőtt teszed fel a kérdést, biztos mást mondok. Az utóbbi évtizedben azonban összeszedtem annyi tapasztalatot, hogy tudom, mibe vágom a fejszémet. Csak komolyan érdemes elkezdeni valamit, a szőrmentén elkezdett dolgok nem működnek ma Magyarországon. Amikor január elején végleg eldöntöttem, hogy nem akarok csak a négy falnak zenét írni, akkor átgondoltam ezt alaposan. Most értünk egy olyan stádiumba, amivel már elő lehet állni.

Mert milyen stádiumba értetek?

Mindenekelőtt van egy konkrét zenekar, konkrét nevekkel. A Pop Art Market rajtam kívül még a zeneszerző-hangszerelő Horváth Tamásból és az énekesnő Szakály Edinából áll. Az előbbi a szombathelyi dj-körökben ismert progresszív figura, akivel zeneileg jól kiegészítjük egymást. Edina felfedezése szerencsés véletlen eredménye. Ő soproni, és egy dzsessztrió lemezének hallgatása közben figyeltünk fel tehetségére. Nagyon pozitív kisugárzású, szakmailag is teljesen rendben lévő frontember lesz. Ezt néhány hónap múlva már sokan mások is így fogják gondolni.

Mivel minden fellépésünk abszulút élő lesz, koncerteken kiegészülünk egy állandó vendég fúvóssal és dobossal. Most éppen stúdiózunk, készítjük a számokat, és közben folyamatosan egyeztetünk a kiadónkkal.

Egyelőre 8-10 szám van több mint félkész állapotban, leginkább a szövegeken kell még dolgozni. Fontosnak tartom, hogy legyenek magyar nyelvű számok, de emellett valamilyen szinten internacionalisták is kívánunk lenni angol nyelvű dalokkal.

Pop Art Market

Májusban jön ki az első maxi, amihez társul egy videoklip. Így futunk neki a nyári fesztiváloknak. 7-8 koncerthelyszín májusban már fix - Pécs, Szeged, Sopron, Budapest stb. - , s mielőtt megkérdeznéd, mondom, hogy nincs közöttük Szombathely. Ennek az az oka, hogy a helyi közönség elé már kész, kiforrott produkcióval szeretnénk állni. Nagyon szeretnénk bizonyítani. Sok minden eldől a maxival és a klippel , és sok minden múlik az első koncerteken, hogy mennyire vevő minderre a közönség.

Bízom benne, hogy az emberek, akik szerették az Animában azt a vonalat, amit én képviseltem, az underground és a popzene ötvözetét, kíváncsiak lesznek majd ránk. Koncerteken játsszunk majd 2-3 régi Anima számot is. Van miből merítenem. A nagylemez pedig valamikor ősszel jön ki, de kizárólag új számokkal. Nem akarunk nosztalgiázni, de a folytonosság megőrzése is fontos.

Előttetek már számos próbálkozás volt Magyarországon a zenei középút keresésére. Gyakorlatilag mind kudarcba fulladt.

Magyarországon tényleg másként megy a dolog, mint mondjuk Angliában, ahol iszonyú példányszámban fogynak a Massive Attack vagy a magyar fülnek szokatlan Radiohead bizonyos lemezei. De még a tőlünk mindössze 150 kilométerre levő Bécsben is más megbecsülésnek örvend az elektronikus tánczenei műfaj mind a közönség, mind a média részéről. Azért bízom benne, sőt tapasztalom, hogy ez változóban van, felnőni látszik egy közönség ehhez a fajta a zenéhez, és a kiadók hozzáállásában is kicsi, de pozitív elmozdulást érzek. Őket elsősorban a presztízsszempontok mozgatják.

Hosszú töprengés után azért választottuk ezt a Pop Art Market nevet, mert ebben benne van az underground és a tömegkultúra határmezsgyéjén való egyensúlyozás szándéka. Tőlünk nem áll távol a poppiac sem, mi tényleg szeretnénk mindezt eladni, s nagyon jó lenne, ha a könnyűzenei élet errefelé bővülne.

És most hogy érzed magad a bőrödben? Mondjuk mint alkotó…

Jól, nagyon jól. Én mindig azokat az időszakokat szerettem, amikor új dolgok születtek.

36 éves vagy. Nem késő egy kicsit zenekart alapítani ebben a korban? Nincs fogyóban a belső lendület, ilyesmi?

Én nem úgy fogom fel, mint egy teljesen új indulást. Azok a dolgok, amelyek hozzám kötődnek korábbról, komoly alapokat nyújtanak. Ami a belső lendületet illeti, fontos, hogy olyan embereket tudok magam körül, akik fiatalok, és sikerre éhesek. Engem is sodornak magukkal. Meg persze ott van még a zene, az nekem mindig nagyon fontos volt. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.
.