Pályainfo 2003: Oktatási tükör

2003.10.19. 18:53

Az előző évekhez hasonló pezsgés és látogatottság jellemezte a VI. Pályaválasztási és képzési kiállítást. Az oktatásban történő radikális átalakulások biztos jele, hogy idén először a három szombathelyi elitgimnázium nem képviseltette magát a rendezvényen.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett Pályainfo első ránézésre nem sok újdonsággal szolgált. A Vas megyében működő középiskolák, főiskolák és felnőttképzők szinte teljes vertikuma felsorakozott a standok mögött, s a szokásos néhány osztrák kiállító is megjelent. Az általános iskolások – osztályfőnöki vezénylettel – továbbra is rendületlenül élvezni látszanak a vásárt, a fiúk letelepednek minden számítógép monitor elé, a lányok csoportosan, komoly arccal lépkednek a standok között, s nemtől függetlenül begyűjtenek minden szórólapot, reklámanyagot. Jövőre érdemes lenne versenyt rendezni a legeredményesebb begyűjtő kategóriában.

A standok évről-évre profibbak, csakúgy mint a mögöttük álló diákok. Hogy mennyit számít továbbtanulás szempontjából az itteni jelenlét, az felettébb bizonytalan, viszont van egy eddig nem nagyon emlegetett vonzata. Azok a középiskolás diákok, akik egy-egy napot eltöltenek a standok mögött, többet tanulnak meg a közoktatás valódi helyzetéről, piacgazdaságról, marketingről, mint akármely iskolapadban évek alatt.

A közoktatásban zajló drámai folyamatokat például mi sem tükrözi fényesebben, mint a három úgynevezett elitgimnázium – Nagy Lajos, Kanizsai, Bólyai – feltűnő távolmaradása. Ezek az iskolák, köszönik szépen, jól vannak, nem is titkolják, hogy nincs szükségük arra, hogy statisztáljanak a Pályinfón, úgyis lesz bőven jelentkező náluk.

A szakközepek ultraprofi standjai ellenben csillogó kirakatok, amelyek próbálják elfedni lényeget: ezen iskolák többsége nagyon nagy bajban van, s néhány év múlva még nagyobb bajban lesz. Egyszerre fogy a gyerek, értékelődnek le a hagyományos szakmák, s hígul fel a közoktatás. E folyamatok együttes hatásaként ma már egy általános iskolás közepes után is kapkodnak a kevésbé jó nevű gimnáziumok, a szakközepek – hacsak nem valamely divatos képzésben érdekeltek - lassan a kettest is megbecsülik, a szakmunkásképzők pedig gyakorlatilag máris meghaltak. Ilyen kilátásokkal nem csoda hát, hogy időt, pénzt, energiát nem sajnálva csodastandokkal próbálják csábítani a nyolcadikosokat és a szülőket.

Igazságtalanok lennénk a többi kiállítóval, ha említés nélkül hagynánk a Berzsenyi Dániel Főiskola érthetetlenül igénytelen standját, amely nemhogy egy felsőoktatási intézmény, de még egy alsós napközis faliújság szellemi és esztétikai nívóját sem ütötte meg. Ennél összehasonlíthatatlanul karakánabb állásfoglalás a gimnáziumok távolmaradása.

Komondiné Dominek Judit, a kiállítást szervező Vas Megyei Munkaügyi Központ PR-munkatársa az ALON-nak elmondta, sajnálja a gimnáziumok távolmaradását, annál is inkább, mert rengeteg látogató kereste és hiányolta őket. Ettől függetlenül sikeresnek értékeli a rendezvényt. Becslése szerint az idén is mintegy 5000-5500 látogató érkezett a három napon. Azt ő sem gondolja, hogy a pusztán a Pályainfón dől el a továbbtanulás, de azt igen, hogy a pályaválasztási folyamatba szervesen beilleszkedő láncszem. Szerinte fontos, hogy a kiállítás alatt a továbbtanulási lehetőségek szinte egész spektrumával megismerkedjenek a végzős diákok, máshogy, máshol erre nincs lehetőségük.

Úgy gondolja, a rendezvény keretei kialakultak az utóbbi időben, komoly változtatást nem terveznek. Kisebb-nagyobb újdonságokkal folyamatosan próbálnak előállni, az idén például grafológus íráselemzéssel adott továbbtanulási tanácsot a hozzáfordulóknak, s a fogyatékosok éve keretében itt volt az Ability Park, amelynek során a diákok megtapasztalhatták a a fogyatékos emberek élethelyzetét.
.