2006-os egyéni országgyűlési képviselőjelöltek Vas megyében

2005.07.19. 21:26

A Magyar Hírlap számba vette a két nagy párt várható országgyűlési képviselőjelöltjeit az egyéni körzetekben. Ebből az derül ki, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP átrendezi a sorait Vas megyében. Persze messze van a jövő tavasz, de tűnődni mindenestre már most el lehet ezen-azon.

Elmarad a nagy nevek csatája a jövő évi választásokon – írja a Magyar Hírlap a pártok most készülő jelöltlistái kapcsán -, hozzátéve, hogy a stratégiát váltó Fidesz a legtöbb körzetben helyben népszerű politikusokat indít országos hírű prominensei helyett. A szocialistáknak így többnyire politikailag névtelen ellenfelekkel kell megküzdeniük, de a Fidesz nagyágyúinak körzeteiben az MSZP is a háttérből válogatott.

Ami szűkebb környezetünket, Vas megyét illeti, a koncepcióváltás nem lesz igazán érezhető, mivel errefelé úgynevezett „nagy nevek” eddig sem indultak.

Ha ránézünk a Magyar Hírlap által összeállított listára, talán nem merész az a jóslat, hogy komolyabb párharcra leginkább Szombathelyen számíthatunk, a másik három – hagyományosan jobboldali - körzetben ugyanis alapos meglepetés lenne egy baloldali győzelem.

Ami a változásokat illeti, szintén Szombathely tűnik izgalmasabbnak. Sági József már korábban bejelentette visszavonulását, viszont néhány héttel ezelőtt alapos felfordulást hozott a párt helyi csoportjában Breznovits István városi elnök győzelme és Gyimesi József távozása. Bár mára csillapodni látszódnak a kedélyek, és valóban a Magyar Hírlap által közölt variáció a legvalószínűbb, ne felejtsük el, a Fidesz hivatalosan csak ősszel vagy jövő tavasszal véglegesíti a jelölteket.

A szocialisták szintén erősíteni látszanak Szombathelyen. Bár Gaál Angelikának már csak női mivolta miatt is talán több esélye van, mint a sokak által és sokszor támadott Szücs Gábornak, mégis erősen kétséges, hogy a „félnagy név”, Hende Csaba ellen elég lesz-e. Az is nagy kérdés, hogy az elmúlt évek alatt mennyire amortizálódott Ipkovich György polgármester korábbi viszonylagos népszerűsége. Gyanítjuk: nem kicsit.

A fáma egyelőre a pártok közötti együttműködésről sem szól, holott a szabaddemokrata Hankó Faragó Miklós például ennek köszönhette mandátumát. A mai állapotokból kiindulva egészen kicsi az esélye egy esetleges Fidesz-MDF együttműködésnek, egyelőre az MSZP-SZDSZ is a levegőben lóg, és az elnökválasztás körüli hercehurca sem használt a viszonynak. E nélkül pedig az sem kizárt, hogy mint az öt Vas megyei egyéni körzetet megszerzi a jobboldal.

A 2006-os szocialista és a fideszes képviselőjelöltek Vas megyében a Magyar Hírlap szerint: (Zárójelben a 2002-es jelöltek.)


KörzetFideszMSZP
SzombathelyBreznovits István (Gyimesi József)Ipkovich György (Hankó Faragó Miklós)
SzombathelyHende Csaba (Sági József)Gaál Angelika (Szücs Gábor)
KőszegBásthy TamásRába László (Simon József)
SárvárKovács FerencSzabó Lajos
KörmendNémeth ZsoltMárkus Imre (Pusztai Gyula)
.