Új világdivat: Ingyenes internetes cserebere

2005.07.21. 11:41

A fogyasztói társadalom és az internet közös vívmányaként új divat hódít a világon. Internetes levelezőlistákon hatalmas népszerűségre tett szert az otthon feleslegessé vált tárgyak elajándékozása. A megunt könyvek, játékok, bútorok mellett számítógépek és autók is felbukkannak a kínálatban. Csak a Yahoo-n 1,5 millióan adnak-kapnak, és a kezdeményezésnek már magyar csoportja is van. Amibe kíváncsiságból mi is beléptünk.

Hogyan kezdődött?

Fotelek

Az ötlet egy természetvédő fejéből pattant ki 2003-ban. Az amerikai Deron Beal azt vette észre, hogy a háza szomszédságában levő, gyönyörű arizonai sivatagban egy hatalmas szemétdomb éktelenkedik, aminek felét olyan tárgyak teszik ki, amik még vígan használhatóak lennének.

Ezután indította el az első automatizált levelezési listát, aminek lényege, hogy a tagok a kidobandó tárgyaikat egymásnak felkínálják. Az elsősorban környezetvédelmi megfontolásokra alapozó indított kezdeményezés hihetetlenül sikeres lett.

Az ebből kinőtt Freecycle.org ma közel 3 ezer közösséget és másfélmillió tagot fog össze. Jelen vannak a világ számtalan országában Mexikótól Nepálig. Az elajándékozás iszonyúan népszerű az USA-ban, de láthatóan Európa is igyekszik. A cikk írásakor például csak Németországban 91 csoportot számoltunk össze.

Nem csak környezetvédelem

Ugyanakkor azt is könnyű belátni, hogy a legtöbb csatlakozót a zöld gondolat mellett más is motivál. Egyrészt az, hogy a jótékonykodás és az ingyenesség mindig is meghatározó szerepet játszott az internet szellemiségében, gondoljunk csak a nyitott forráskódú szoftverek fejlesztésére vagy a szórakoztatóipar extraprofitjait megcsapoló fájlcserélőkre. Ugyanakkor egy másik komoly lelki mozgatórugó is jelen van: a fogyasztói társadalom présében többet vásárlunk, mint amire szükségünk van.

Így aztán kényelmetlenül érezzük magunkat, amikor a lecseréljük mondjuk a még működő televíziónkat, porszívónkat vagy konyhaasztalunkat. Ám lelkiismeret-furdalásunkat jelentősen csökkenthetjük, ha a régi tárgyat nem kidobjuk, hanem olyasvalakinek adjuk, akinek szüksége van rá.

Így lehetséges, hogy a kínálatok között gyakorlatilag minden szerepel: bútor, kerékpár, televízió, számítógép, sőt állítólag autó is.

A csoportok a területi elv szerint szerveződnek, aminek az a magyarázata, hogy a tárgyak leggyakrabban személyesen cserélnek gazdát, a felkínálótól azt ugyanis már botorság lenne elvárni, hogy még a csomagolást és a postázást is vállalja be.

Budapest-Mindeningyen: Mi is csatlakoztunk

A kíváncsiság és a gyakorlati tapasztalatok megszerzése miatt mi is csatlakoztunk a jelenleg 236 tagot számláló budapesti csoporthoz.

A feliratkozás után nem sokkal néhány levelet kaptunk a csoporttól, amelyben közlik a szabályokat. Ezeknek a lényege a következő: Minden ingyen van, pénzért semmit nem szabad meghirdetni. Nem lehet illegális dolgot ajándékozni, és a rendszert nem lehet társkeresésre sem használni. Minden bejegyzés moderált (és angolra fordított), és mindig az első jelentkező kapja meg a tárgyat. Kérni akkor is lehet, ha nem ajánlunk fel semmit.

Talán a nyár miatt nagyobb a pangás a Budapest-Mindeningyen-en, mindenesetre a két hét alatt mindössze két bejegyzés történt: egy személy adó-vevőt keresett, egy pedig tacskókopó kiskutyákat kínált. Ez utóbbiak mellesleg Sárváron vannak.

Viszont a korábbi hónapokban láthatóan komolyabb tranzakciók is folytak a portálon. Ajánlottak fel elvitelre nyomtatót, Pentium 1-es számítógépet, bútorokat, kislámpát, hűtőgépet, takarót, gitárt, mikrohullámú sütőt, fényképezőt, szőnyeget és sok mindent.

Nem nehéz megjósolni, fényes jövő előtt áll a kezdeményezés.

Freecycle.org
Budapest-Mindeningyen
.