Savaria Karnevál: Ókori színház és középkori tűzijáték

2005.07.26. 09:31

Egyre több részlet lát napvilágot az augusztus végén zajló Savaria Karnevál programjaival kapcsolatban. Idén először középkori tűzijátékot is láthatunk, a Karneválszínház pedig A Bögre című egyfelvonásos Plautus-komédiát állítja színre hat napon keresztül az Egyházmegyei Kollégium udvarán. Íme a történet, szereposztás, előadások időpontjai, jegyárak.

Középkori Tűzijáték a karneválon

Minden bizonnyal a középkor óta nem volt olyan korhű tűzijáték Magyarországon s tán egész Európában sem, mint amilyennek most tanúi lehetnek a karnevál látogatói augusztus 26-án pénteken este 21 órakor a Ferences-kertben - ígérik a szervezők.

A Kopula 96’ Kft, tűzzsonglőrök és lelkes amatőr szombathelyiek egy olyan középkori tüzes mulatságot elevenítenek fel lovagi torna keretjátékában, melyről legelső honi írásos emlékünk 1476-ból való. Akkor kötött ugyanis pompás külsőségek között házasságot Hunyadi Mátyás és az itáliai Beatrix. A nagyszabású esküvőn nem hiányozhatott a kor csodálatosan különleges látnivalója, a tűzijáték sem.

Ezt a középkori látványosságot eleveníti fel korabeli leírások alapján, korhű formában, de természetesen a mai kor igényeinek megfelelően az egy órás, Európában is kuriózumnak számító műsor.

A középkori lakomát és lovagi tornát, harci játékok, táncosok, lánzsonglőrök, tűzemberek teszik látványossá. A műsor során szikraszökőkutakból, lángokból, forgókból, villanó-effektekből álló, hanghatásokkal kísért színpadképek váltják egymást a zene meghatározó ritmusára. A kor szellemét idézve pirográf ábrák, alakzatok, mozsarakból, bombettákból álló sziporkázó tűzijáték és fergeteges görögtűz teszi felejthetetlenné 2005 Savaria Karneváljának talán leglátványosabb epizódját.

Karneválszínház

Az idei Savaria Történelmi Karnevál helyszíneit nagyban befolyásolják a belvárosban folyó rekonstrukciós munkálatok. Ennek köszönhetően a Karneválszínház az Egyházmegyei Kollégium udvarán kap helyet, hogy Plautus örök érvényű darabjával, A bögrével szórakoztassa a nagyérdeműt.

S bár a szerző köztudottan görög mintákat követve írta vígjátékait, a jellemeket és a helyzeteket jobbára mégis a saját korából merítette, így műveiben a Római Birodalom legtöbb polgári települése, tehát akár Savaria hétköznapjaira is ráismerhetünk. Annál is inkább, mivel Plautust csupán alig több mint két évszázad választja el a születő Savaria világától.

A bögre című komédia töredékes formában maradt ránk, a magyar színpadok számára Plautus legkiválóbb fordítója, Devecseri Gábor egészítette ki a szerző felismerhető szándékai szerint, s az eredeti versmértékben. S bár a darabot – éppen befejezetlensége miatt – világszerte jóval ritkábban viszik színre, mint legnépszerűbb társát, A hetvenkedő katonát, irodalomtörténeti híre és értéke nem csekélyebb annál.

A bögre indítja útjára ugyanis a vígjátékírás egyik legkedveltebb vándortémáját, a pórul járt zsugori történetét, így számos későbbi komédia – például Molière A fösvénye – ősmintájának tekinthető.

Plautus mesterien rajzolja meg benne, hogy a váratlanul egy bögrényi aranypénzt találó szegény ember, az öreg Euclio személyiségét hogyan torzítja el a hirtelen jött gazdagság, hogyan fordítja őt szembe környezetével, s miképpen teszi egyetlen lánya s a szomszéd fiatalember egybekelésének legfőbb akadályává. De szerencsére minden komédiában felbukkan egy furfangos szolga, aki a legkilátástalanabb helyzeteket is képes némi leleménnyel megoldani…

A főbb szerepekben idén is a Karneválszínpad megszokott gárdája lesz látható, így pl. Jordán Tamás, Hollósi Frigyes, Egri Márta, Bezerédi Zoltán. A zeneszerző- rendező Horgas Ádám. A színházi előadások augusztus 19-től 28-ig láthatók esténként és délelőttönként az Egyházmegyei Kollégium udvarán.

Játszó személyek:

EUCLIO, öreg ………………… Jordán Tamás
(Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes Művész)
PHAEDRIA, a lánya Kis Bernadett
MEGADORUS, öreg ………….. . Hollósi Frigyes (Jászai-díjas, Érdemes Művész)
EUNOMIA, a húga – A házi LAR ……Egri Márta (Jászai-díjas)
LYCONIDES, Eunomia fia ……………..Inotay Ákos

STROBILUS, Megadorus és
Lyconides szolgája……..Bezerédi Zoltán (Jászai-díjas)
STAPHYLA, Euclio szolgálója……….. Helyes Annamária
ANTHRAX ….. Vass Szilárd
CONGRIO ..… Greifenstein János
PHRUGIA ........Horváth Veronika
ELEUSIUM ……..Molnár Éva
PYTHODICUS, Megadorus ostorosa … Bernáth Dénes

A játékot segítő személyek:

Jelmezkivitelező Bukvai Albertné, valamint a Teleki Blanka Szakképző Iskola szakoktatói és diákjai
Maszkok, kellékek: Greifenstein János
Hangtechnika: Báb-táncoltató Kht. és Simon Ottó
Súgó Merklin Ferenc
A rendező munkatársa M. Kapornaki Rita
Zeneszerző Horgas Ádám
Játéktér- és díszlettervező Horgas Péter, Bátonyi György
Jelmeztervező Huszthy Edit
Rendező – mozgástervező Horgas Ádám
Művészeti vezető – dramaturg Duró Győző (Jászai-díjas)

Az előadások helyszíne:
SZOMBATHELY, EGYHÁZMEGYEI KOLLÉGIUM UDVARA
(Szily János u. 1.)

Az előadások időpontja, jegyárak:
2005. AUGUSZTUS 19. 17.30 (esőelőadás: augusztus 20. 14.00) Jegyár: 1.800 Ft,-
AUGUSZTUS 20. 17.30 (esőelőadás: augusztus 21. 14.00) Jegyár: 1.800 Ft,-
AUGUSZTUS 21, 11.00 (esőelőadás: augusztus 21 17.30) Jegyár: 1.800 Ft,-
AUGUSZTUS 26. 17.30 (esőelőadás: augusztus 27. 14.00) Jegyár: 2.100 Ft,-
AUGUSZTUS 27. 17.30 (esőelőadás: augusztus 28. 14.00) Jegyár: 2.500 Ft,-
AUGUSZTUS 28 11.00 (esőelőadás: augusztus 28. 11.00) Jegyár: 2.100 Ft,-

Színházi jegyelővétel:
Kizárólag írásban július 8-ig a Karneválirodában:
Fax: 94/510-160; E-mail:
Levélcím: savaria Történelmi Karnevál –Karneváliroda
9700 Szombathely, Széchenyi u. 1. Pf.: 104

Jegypénztárak:
2005. július 11- augusztus 18. és augusztus 22-25.
Művészetek Háza - Forgó Jegyiroda
(Szombathely, Belsikátor 1.Tel.: 94/511-266)
hétfőtől péntekig 10.00-13.00 14.00- 17.00

2005. augusztus 19-21. és augusztus 26-28.
Az Egyházmegyei Kollégium bejáratánál elhelyezett pénztárnál
naponta: 10.00 – 12.00, 13.00 – 17.30
.