Parlamenti lépések a habzó Rába miatt

2005.07.26. 21:02

A parlament környezetvédelmi bizottsága az Európai Unió szakbizottságához fordulhat, ha Ausztria nem számolja föl a Rába szennyezését. A bizottság elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy az évek óta húzódó ügy miatt tüntetők lezárják a két ország közti határt.

A Rába folyó szentgotthárdi duzzasztójánál 2003 tavasza óta folyamatosan habzik a víz. A hab osztrák bőrgyárakból kerül a folyóba és nemcsak a látványa kellemetlen, de a szakértők szerint a folyóban élő állatoknak sem tesz jót, károsulhat a tápláléklánc is. Ezenkívül a habos víz büdös is, így nem csoda, ha a turistáknak sincs kedve a Rába folyó ezen szakaszához. Az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága az évek óta húzódó ügyben a mielőbbi megoldást sürgeti. Legvégső esetben az unió környezetvédelmi bizottságához fordulnak.

Turi-Kovács Béla, a bizottság elnöke a rádiónak nyilatkozott a kialakult helyzetről: „Föl kívánjuk venni a kapcsolatot az osztrák parlament környezetvédelmi bizottságával. Közösen igyekszünk elérni azt, hogy az eddig éveken keresztül eredménytelenül folytatott tárgyalások eredményre vezessenek és a Rába szennyezése szűnjön meg. A térségben élők, ha ez nem következik be, akár a határátkelők lezárásával is, mind osztrák, mind pedig magyar oldalról nyomatékot fognak adni annak, hogy nem tűrik tovább a környezet szennyezését.”

A bizottság rendkívüli ülésén a kenyérmezei patakban július 8-án talált szennyeződésről nem kapott megnyugtató információkat. Azt tudni, hogy az eddigi vizsgálatok alapján nem az Onix Rt. a szennyező.

A szakhatóságok arról nyilatkoztak, hogy valamilyen módon a patakba ez a szennyezőanyag bekerült, ám nem tudják még, hogy hogyan. A bizottság ezért szeptember 15-ig adott a tárcának arra lehetőséget, hogy derítsék föl az okát a szennyezésnek. A bizottság pedig két-két tagot kíván a frakciókból kijelölni, aki a szennyezés okainak a földerítésében és ezeknek a körülményeknek a feltárásában a bizottság segítségére lesz.

A határlezárás ötlete nem új. Ahogy arról az ALON korábban beszámolt, a város honlapján egy szavazás került fel, amely kérdése ez volt: „Ön támogatná-e a füzesi átkelő teljes lezárását annak érdekében, hogy felhívjuk az Unió és a két ország vezetőinek figyelmét arra, hogy elegünk van abból, hogy négy éve folyamatosan és gátlástalanul szennyezik a Rába vizét az osztrák bõrgyárak”

Amíg a szavazás a főoldalon volt, a város polgárai elsöprő többséggel a „Támogatom és részt is vennék az akcióban” opciót jelölte meg.

Az alábbi fényképet az ALON készítette, amikor május végén városnézőben voltunk Szentgotthárdon. Ahogy látszik, a Rába akkor is békésen habzott.

RábaSzentgotthárd - Séta a nyugodt nyugaton
.