Kóbor kutyák nyomában

2003.10.31. 10:37

Egy jelentéktelen írás egy jelentéktelen kérdésről: Mi a sorsuk momentán Szombathelyen a kóbor állatoknak? Gyepmestertelepi szemle.

Kóbor kutyák nyomában

Nem sokkal ezelőtt egy városkerülő futásom során két nagyméretű, loncsos, lompos és bozontos kutya csatlakozott hozzám hosszú kilométereken keresztül. Egy alattomos trükkel sikerült leráznom a két barátságos állatot, de emlékük valahogy nem hagyott nyugodni, s a gondolat végül cselekvéssé érett. Telefonáltam.

A városházán felvilágosítottak, hogy a szombathelyi kóbor állaltok ügye szigorúan a Vásárcsarnokhoz tartozó Gyepmesteri Telephez tartozik.

A telep vezetője kezdetben gyanakodva fogad, de mikor megnyugtatom, hogy nem vagyok Greenpeace-aktivista vagy militáns állatvédő, csak egyszerűen kíváncsi, láthatóan megnyugszik, s elmondja a száraz tényeket.

Jelenleg körülbelül tíz kutya van a telepen, s ez nagyjából megfelel az átlagnak. Az állatok jellemzően úgy kerülnek ide, hogy a lakosok betelefonálnak, hogy környezetükben kóbor állat van, de néhány kutyát a gazdája hoz be, mert megharapott valakit, vagy egyszerűen csak feleslegessé vált. Szinte kizárólag kutyaügyek vannak, főleg azóta, hogy valaki lenyúlta a telep macskacsapdáját. A gazdátlan macskák amúgy is sokkal kevesebb galibát okoznak, jól elvannak magukban.

Átlagban havonta 15-20 kutya érkezik a telepre, közülük egynek-kettőnek lesz új gazdája. A többséget egy hónapig tartják itt, aztán az állatorvos injekcióval elaltatja őket. A nagytestű, idősebb kutyáknak gyakorlatilag semmi esélyük a túlélésre, a kisebb, kedvesebb egyedeknek talán. Pedig az előbbiek közül jó néhányat lehetne alkalmazni telepek őrzésére.

A gyepmestertelep (lánykori nevén: síntér-telep) nem a legvidámabb hely a világon, de ennél rosszabbra is felkészültem. A kutyák méterszer-méteres fémketrecekben vannak, egy fészerszerű valamiben, fedett helyen. Láthatóan nem éheznek, csak a szemük szomorú.

Végül megtekintjük a telep új büszkeségét, a nemrég felújított bonctermet. Szép.

A tervek szerint a gyepmestertelep mellett épülne fel a város kutyamenhelye, amelynek ügye évek óta húzódik.

Gyepmesteri telep:
Telefonszám: 94/324-351
Mobil: 06-20-473-4204

 

Kóbor kutyák nyomában - Gyepmester telep

 

.