Csendes hétvégi temetőzarándoklat

2003.11.02. 13:58

A munkaszüneti nap bevezetésével az egyestés-párórás egyházi ünnepből néhány év alatt össznépi megemlékezés született. Talán az elnyújtott hétvége tette, de a szokásosnál kisebb volt a tumultus a temetőkben.

Mindenszentek - gyertyák a szombathelyi temetőben

31-én péntek este a példásan gondozott büki temető még majdnem hogy kihalt. Sok síron már pislákolnak a mécsesek, de - némi meglepetésre - a ravatalozó mellett még vígan lehet parkolót találni. Kőszegen hasonló a helyzet, sőt, itt még kihaltabb a sírkert. A kőszegiek távolmaradását nem csak az egy nappal korábbi időpont indokolja: Valamilyen ok miatt nem működik a temetőben a közvilágítás, így meglehetősen félelmetes esti programnak bizonyul a távolabbi mécsesek adta minimális fényben bolyongani, esni-kelni a tekintélyes méretű polgári sírok árnyai között.

Kíváncsiságból kerülünk egyet a szombathelyi temető felé. A rendőrautó készenlétben áll a bejáratnál, nincs rá szükség, a forgalom bár élénk, csendesen, kultúráltan csorog.

A szombat este már sokkal mozgalmasabb. A Jáki úton azonban különösebb dugók nélkül megközelítjük temetőt, sőt parkolót is találunk. A kerítésen belül sétálva bizonyossá válik, hogy a munkaszüneti nap és a hétvége jótékony hatással volt az ünnepre. Mivel nem néhány sietős órára koncentrálódott a gyertyagyújtás, kevésbé búcsúi a légkör, mint az elmúlt években, nem kell könyökölve furakodni a járdákon, az egésznek békésebb, nyugodtabb hangulata van. Ennek a biztos jele, hogy a ravatalozó előtti ünnepi műsort sem érezni tolakodóan irritálónak és feleslegesnek.

Van idő és tér megfigyelni az ünnep felszínét és mélyét. Egy anyuka, ahogy fiával veszekszik az autónál holmi télikabát-felvétel körül, ismerősök, ahogy összefutnak a gyertyafényben és a főnökeiket szidják, unokák, ahogy zavartan ügyködnek a nagyi sírjánál a gyertyákat gyújtogatva, egy fiatal pár, ahogy összeölelkezve állnak a gyertya mellett egy nagy fa alatt a sötétben. Meg persze mi magunk, amikor szeretteink évszámaira nézünk, kalkulálunk, hogy nekünk még hány a mennyi, meg hessenjük el feltóduló zsibbasztó képeket, ezeknek itt nincs helye, könnyeknek meg végképp nincs. Azokat majd magunkban, otthon, váratlanul, spontán.

Mégis úgy néz ki: A Mindenszentek munkaszüneti nappá avanzsálása a roppant kevés értelmes politikai döntés egyike volt.


A mindenszentek napját hivatalosan 844. óta tartjuk, amikor is IV. Gergely pápa hivatalossá tette az ünnepet. Ekkor azokról a szentekről emlékezünk meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. 2000 óta Magyarországon munkaszüneti nap.

A halottak napját 998. óta tartja az egyház. Az ünnep kezdete valószínűleg összefügg azzal, hogy akkortájt erősen hittek az 1000-ben bekövetkező világvégében. Az emberek igyekeztek a halottakkal jó kapcsolatot kialakítani. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy a fázó lelkek megmelengethessék magukat, s az eltévelyedett halottak visszatalálhassak a sírba, ne kísértsenek. Magyar területeken kiegészült mindez a sírok megtisztításával, feldíszítésével. Ennek célja hasonló volt: A halottak szívesen maradjanak lakhelyükön.


Temető

.