Továbbra sem tiszta a kép versenyképességi pólus ügyben

2005.11.18. 16:50

Az biztosnak látszik, hogy a régió versenyképességi pólusa Győr lesz, és az is, hogy az országgyűlés elé kerülő javaslat változni fog. Hogy azonban ez a gyakorlatban mit is jelent majd, az egyelőre talány. A témában pénteken sajtótájékoztató volt a szombathelyi városházán.

A versenyképességi pólus kijelölését célzó egyeztető megbeszélésre jött össze csütörtökön Nagykanizsán a térség öt nagyvárosának polgármestere. Ennek a tanácskozásnak a részleteiről tartott sajtótájékoztatót Dr. Ipkovich György szombathelyi polgármester és Abajkovics Péter, a városi SZDSZ frakció.

Dr. Ipkovich György polgármester a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Regionális Fejlesztési Tanács elfogadta Győr pólus-szerepét, ami azonban nem zárja ki, hogy másik fejlesztési lehetőség is előforduljon. Egyhangú döntés született. Így „a nyugat-dunántúli innovációs-gazdaságfejlesztési tengelyhez kapcsolódva Győr-Sopron- Szombathely-Zalaegerszeg- Nagykanizsa gazdasági, innovációs, közeledési fejlesztési tengely kiemelt támogatásra nevesítésre kerül.”

Baráth Etele, az MSZP-frakció területfejlesztési munkacsoportjának vezetője is egyetértett a győri szerep módosításával, ami e tengellyel mint országos fejlesztéspolitikai célkitűzéssel valósul majd meg. Ehhez kapcsolódóan a polgármester még hozzátette, hogy szeretnék meghívni a közeljövőben a politikust egy fórumra, ahol majd az érdeklődők bővebb információt kaphatnak e témáról.

Abajkovics Péter üdvözölte, hogy a Regionális Fejlesztési Tanács többségi álláspontja a közgyűlését tükrözi, vagyis hogy változtatás szükséges az eddigi koncepcióhoz képest, ami Győr szerepét illeti. „Közösen kezdeményezik az Országos Területfejlesztési Koncepció és az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció Országgyűlési Határozat tervezeteinek módosítását”, ami az optimális lehetőségeket biztosítja az elkövetkezőkben. Egyben hangsúlyozta, hogy „a regionális fejlődési pólus kérdéskörét regionális gazdaság-, innováció- és közlekedésfejlesztés kérdésének tekinti.”

Dr. Ipkovich György aláhúzta, hogy a tengely legfőbb célja, hogy „Nyugat-Dunántúlon megvalósulhasson az innováció és a gazdasági fejlesztés hálózati modellje az érintett városok és vonzáskörzeteik gazdaságának együttműködése vonatkozásában.” Hasonlóképpen az utóbbi időben sokat emlegetett Győrnek juttatandó 100 milliós tervezésre szánt pénzhez. Mindez „összhangban a Nyugat-Dunántúl elfogadott fejlesztési elveivel és elkerülendő párhuzamos illetve egymást lerontó fejlesztések indítását.” Lényegesnek tartotta továbbá megjegyezni a politikus, hogy a közös álláspont létrejötte pártállástól függetlenül történt.

Újságírói kérdésre a polgármester elmondta, hogy „Regionális Fejlesztési Tanács a pólusokhoz és a fejlesztési társközpontokhoz hasonló nagyságrendű stratégia-alkotási és projektfejlesztési támogatás jóváhagyását kezdeményezi.” Nincsen ugyanis szükség egy központi „monolit” városra, se tengelyakasztásra, hanem olyan összefogás kell, ami kölcsönösen növeli az erőinket.

Azt azonban hátrányként értékelte, hogy a főiskola egyetemmé válása nem valósult meg, mely „nem magánügye” az intézménynek.
.