Bécsi advent - A vásár fiai

2005.12.12. 23:27

Az év utolsó heteiben Bécs karácsonyi lázban ég. Az alapjáraton nyugodalmas osztrák fővárost turisták százezrei, talán milliói ostromolják, mire válaszul a vendéglátók – jó üzleti érzékkel - minden valamirevaló utcába karácsonyi vásárt rittyentenek. Helyszíni riport és a gombamód szaporodó adventi helyszínekről.

Az év utolsó heteiben Bécs karácsonyi lázban ég. Az alapjáraton nyugodalmas osztrák fővárost turisták százezrei, talán milliói ostromolják, mire válaszul a vendéglátók – jó üzleti érzékkel - minden valamirevaló utcába karácsonyi vásárt rittyentenek. Helyszíni riport és a gombamód szaporodó adventi helyszínekről.

Az év utolsó heteiben Bécs karácsonyi lázban ég. Az alapjáraton nyugodalmas osztrák fővárost turisták százezrei, talán milliói ostromolják, mire válaszul a vendéglátók – jó üzleti érzékkel - minden valamirevaló utcába karácsonyi vásárt rittyentenek. Helyszíni riport és a gombamód szaporodó adventi helyszínekről.

Nézze meg a képgalériánkat is!

Európa Bécsbe megy

Bécs

Az év normál szakaszában Bécs közlekedése nagyjából Budapesthez hasonlítható, ami azt jelenti, az idegennek kapaszkodnia kell, de a feladat – Rómával vagy Nápollyal ellentétben – megoldható. Adventkor a helyzet közel sem ilyen rózsás, aminek nemcsak a bécsiek az okai - akik valami rejtélyes ok miatt nem használják ki a világ egyik legjobb tömegközlekedését, inkább gubbasztanak nagy fekete német autóikban a dugókban -, hanem a turistabuszok is, amelyek ilyentájt masszív sorokban hömpölyögnek a bécsi utcákon. A minket transzportáló szombathelyi buszsofőr azt mondja, közlekedésileg a szombatok a legdurvábbak, minél közelebb vannak a karácsonyhoz, annál inkább. Az osztrákok hihetetlen precizitással és drákói szigorral kontrolálják a turistabuszokat, de a csúcsidőben a parkoló- és megállóhelyeken a helyzet közel van a kezelhetetlenhez.

Persze logikus a tömegek a célpontválasztása. Ami minket illet, Bécs másfél óra Szombathelytől, mivel arrafelé – a budapesti direkcióval ellentétben – normális utakon közlekedhetünk. Az osztrák főváros nemcsak hozzánk, de máshonnan is közel van, így aztán jelentős a cseh, szlovák, lengyel, szlovén és horvát felhozatal. Ebben szerepet játszhatnak a piszkos anyagiak is, hogy tudniillik egy egynapos „egybugyis” utat még a vékonypénzű kelet-európaiak is megengedhetik magunknak.

A kelet-európaiak mellett a prímet az olaszok viszik, isten tudja miért, talán Rómából kiszorítják őket az ottani karácsonyi turisták. Mindenesetre Bécs minden szegletében lendületesen pörgetik magukat és a nyelvüket is, és mivel nem erőltetik sem az angolt, sem a németet, a sógorok kénytelenek lépni. Olyannyira, hogy az osztrák árusok kétszer is lelkesen „Boun giorno”-t köszönnek nekem.

Amiért Európa Bécsbe megy

Bécs - Rathaus

Az egész bécsi advent szíve közepe a városháza (Rathaus) előtti karácsonyi vásár (Chriskindlmarkt). A rendezvény elődei hét évszázados múltra tekintenek vissza, mai formája a mai helyszínen 1975-ben alakult ki, hogy azóta évről-évre nagyobbra puffadjon. A hivatalos honlap szerint az adventi időszakban 3 millió (!) ember fordul meg a téren, amely közül becslések szerint félmillió a külföldi. El lehet képzelni, mi van a mintegy százötven stand között.

A nagy tömeg ellenére az először idelátogatókat még mindig elbűvöli a hely hangulata. A fabódék előtt 3 euróért forralt bort és puncsot lehet nyalogatni, az árusok a régi – talán emberközelibb – időket idéznek a mézeskalácsokkal, kézzel készült gyerekjátékokkal és karácsonyfadíszekkel, gyertyákkal, kandírozott gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval, miegyébbel. A környékbeli fákon színes lampionok függenek, körhinta pörög és kisvasút indul útjára a gyerekekkel.

Ilyenkor a városháza földszintjét is megnyitják a tömegnek, ami a turisták számára azért hasznos, mert ingyenes nyilvános mosdó van a kávézónál, a helyieknek meg azért, mert gyerekfoglalkoztató műhelyek üzemelnek a folyosón, ahol a kölykök hada kipirult arccal süt, főz, kerámiázik, gyöngyöt fűz, meg más egyebet csinál szakavatott felnőttek társaságában. Azt már korábban észrevettük, hogy az osztrákok valahogy jobban érzik ezt a gyerekcentrikusságot, talán ezért van, hogy nagyobb a gyerekvállalási kedv, mint nálunk. Lehet, ezt kellene megvizsgálni először, nem a családi pótlékkal bohóckodni.

A Graben

Mivel az idén immáron ikszedik alkalommal látom a vásárt, jobban feltűnik az a kevésbé örvendetes trend is, hogy itt sem tudják - vagy nem akarják - kiszűrni teljes mértékben a gagyit. A szívmelengető cuccok mellett így becsúsznak a G.I. Joe-k, a kínai plüssállatok és a piros, villogó ledekkel szegélyezett mikulássapkák, amelyek feltételezhetően nem voltak mindig részei a tradicionális osztrák karácsonyvárásnak.

Vérszemet kapva a Rathaus sikerén, a város több pontján is beindult a Christkindlmarkt-biznisz. Néhány évvel ezelőtt a város egyik legfontosabb idegenforgalmi látványosságánál, a schönbunni kastélynál állítottak fel a városházaihoz hasonló pavilonsort, tavaly pedig csatlakozott a Belvedere mellett is. A két helyszín méretben – nagyjából félszáz árus - és hangulatában is hasonlít egymáshoz, viszont annyiban különböznek a városházitól, hogy itt jobban megszűrik az árut – azaz nehezebb a G.I. Joe-hoz jutás -, és mivel jóval kisebb a tömeg, válogatni és nézelődni is jobban lehet. Látszólag részletkérdés, de három puncs elfogyasztása után életbe és pénztárcába vágó információ, hogy míg a schönbunni kastélynál ingyenes a nyilvános mosdó, a Belvedernél egy menetért fél eurót gombolnak le.

Máshol is

Mariahilfer Strasse

Ha találomra tekeregni kezdünk Bécs belvárosában, rájövünk, hogy gyakorlatilag nem lehet olyan utcát találni, ahol nem tombolna az előkarácsony. A Stefans Platz és a ide csatlakozó két elegáns bevásárló utca – a Kartner Strasse és a Graben – ilyenkor a szokásosnál is jobban ki van nyalva, az erre fogékonyaknak különösen az utóbbit érdemes felkeresni sötétedés után, ugyanis szekérnagyságú csillárszerű valamik vannak felé applikálva.

Azt csak a buszból látjuk, hogy a Károly templom előtt is bódék vannak, azt viszont már gyalogosan, hogy a Mariahilfer Strasse is kiveszi a részét a karácsonyi felhajtásból. Itt azonban már sokkal életszagúbb a hangulat, ez a vidék már sokkal inkább a bécsieket szolgálja, mint a turistákat.

A bennfentesség érzetét tovább fokozhatjuk, ha belevetjük magunkat a Mariahilfer Strasse és a Burggasse közötti apró utcákba, ahol szintén adventi bódék százai állnak. Az árusok kínálata változatosabb, mint „hivatalos” vásároké, itt jól megfér egymás mellett a világító Jézus-fej és a szárazkolbász, a kézzel készített karácsonyfadísz és a kétes minőségű parfüm. A bécsiek mellesleg itt is tömegével ácsorognak a forraltboros pavilonok előtt, könnyen elképzelhető: sokan ide bújnak el a turisták elől.

Nézze meg a képgalériánkat is!

Christkindlmarkt.at

.