Ausztria nagyobb városaiban 970 sültgesztenye-árus kínálja októbertől márciusig a portékáját. A tavalyi szezonban összforgalmuk elérte a 76,6 millió eurót (több mint 19 milliárd forint).
A legjobban természetesen a bécsiek keresnek, ahol 190 vállalkozás összesen 250 standot üzemeltet. Egy elárusítóhely éves forgalma eléri a 79 ezer eurót is, így az alapanyagköltségeket és a bérleti díjat leszámítva mintegy ötvenezer eurós bevételre lehet szert tenni sült gesztenye árusításával.
A bevételnövekedés az elmúlt évek gyors áremelkedésének is köszönhető: míg 2000-ben kereken egy eurót kóstált egy adag sült gesztenye, addig idén már 1,50 euróért kínálják a nyolc szemet.
Noha egyre több árus kínál sült krumplit és burgonyalepényt is, a forgalom 62%-át a maróni teszi ki. Egy szezonban Ausztria-szerte 27,7 millió adag gesztenyét sütnek, egy osztrák átlagosan 3,3 adagot vásárol.
A gesztenyesütés Mária Terézia korában egyébként a vándorkereskedők kiváltsága volt, ma azonban bárki kiállhat a placcra marónit árulni.