Tilos hóvirágot szedni!

2006.01.31. 20:50

Az EU tavaly augusztusában életbe lépett szabályozása értelmében a hóvirág védett növény lett Magyarországon, így leszakítása és gyűjtése tilos. Helyszíni bírságként 10 ezer forintot szabhat ki a hatóság. Nesze neked, nőnap!

Hóvirág

Városainkban talán évszázados hagyomány, hogy a tél vége felé megjelennek az árusok és kínálják a tavasz első hírnökét, a hóvirágot. A hóvirág-szezon csúcspontja március nyolcadika, a nőnap. Legalább is így volt eddig. Most azonban érvénybe lépett az Európai Unió szabályozása: tilos a hóvirágot leszedni, annak ellenére, hogy nálunk sok helyen, még a parkokban is nyílik.

Haraszti László, a Környezetvédelmi Minisztérium természetvédelmi helyettes államtitkára megerősítette a hírt: Az európai uniós csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozások valóban előírják tavaly augusztustól a hóvirág védettségét.

Ugyanakkor hozzátette: tekintettel arra, hogy az elmúlt sok évtizedben a hóvirág gyűjtése akár nagyobb, akár kisebb tételben is egy általánosan elterjedt szokás volt, akkor nem az az elsődleges, hogy kit, hogyan fognak a hatóságok büntetni, hanem az, hogy a lehető legszélesebb körben tudatosítsák azt, hogy ezen túl a hóvirág szedése már nem lehetséges. Elsősorban arra fognak koncentrálni, hogy a természetvédelmi őrök a gyűjtési helyeken felvilágosító munkával megakadályozzák a tömeges gyűjtést, és egyáltalán magát a gyűjtést. Ha ez nem vezet eredményre, akkor viszont a bírság eszközével is fognak élni.

A helyszíni bírságnak megvan a maga módja, tízezer forintot minden további nélkül ki lehet szabni, lehet valaki ellen a gyűjtés mértékének megfelelően szabálysértési eljárást kezdeményezni, és ha a gyűjtés mértéke százas vagy ezres tételt ér el, akkor természetkárosítás bűntettét is elköveti az illető

Aki az ismeretek hiánya miatt szed egy csokor hóvirágot, vagy szed esetleg két csokor hóvirágot, azt nem fogják az idén még megbüntetni, aki azonban tömeges gyűjtésbe kezd, ezret, tízezret, akár hagymástól gyűjti, azok esetében azért erre a toleranciára nem nagyon lesz lehetőség.

A hóvirág a saját kertben ezentúl is leszedhető.
.