Hirdetés

Enyedi Zsuzsanna a Művészetek Házában, Torjay Valter Budapesten

2006.04.29

Szellemi időutazással kezdődött Enyedi Zsuzsanna képzőművész első önálló kiállításának megnyitója csütörtökön a Művészetek Házának pincegalériájában, ahol a tárlatot Stefanovits Péter grafikusművész nyitotta meg. Közben Torjay Valter szombathelyi festőnek a budapesti Józsefvárosi Kulturális Központban nyílt kiállítása.

Hirdetés

Enyedi Zsuzsa a Művészetek Házában

A szombathelyi művésznő csütörtök délutáni kiállítás-megnyitján elhangzott: Még nincs hatszáz éve, hogy az európai társadalmakban élők a képi ábrázolás szinte teljes hiányában éltek. Ezt az állapotot és szellemi érintetlenséget a 21 században élőknek nehéz felidézni magukban.

Enyedi Zsuzsanna


A mindenkori képi világ szerkezetében a fotográfia radikális változást hozott mintegy százötven évvel ezelőtt, mikor a kor embere magát és környezetét addig nem létező módon jeleníthette meg.

A Stefanovits Péter napjainkat a „képi barbarizmus” korának nevezte, mikor is a telefonunkkal képeket rögzítünk, ezeket elküldjük egymásnak, rossz minőségű digitális gépeinkkel alkotunk, majd harmadosztályú nyomtatóinkkal jelenítjük meg azokat.

Enyedi Zsuzsanna


Enyedi Zsuzsanna kompozíciói fénykép alapú valóságtöredékekből induló, lírai megközelítésű, személyes látványt tárnak elénk – hallottuk. A művek többsége geometrikus térszervezésű kompozíció, míg a munkák másik része oldottabb, a festészet materiális műfaji szépségét hozza elénk korunk adta technikával, klasszikus festői atmoszférát idézve.

A tárlatot május 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők. (morn)

Torjay Valter-képek az Orczy-kertnél

Annak mindig csak örülni tudunk, ha szombathelyi művészeket más városokba hívnak kiállítani. A közelmúltban Torjay Valter festőre esett a budapesti Józsefvárosi Kulturális Központ választása. Az intézmény galériájában május 15-ig látható az Emberi szívvel és szemmel című kiállítás, ahol a vasi művész Gulyás Zsolttal együtt mutatkozik be a fővárosi közönségnek.

Torjay Valter


Torjay Valter 1964-ben született Szombathelyen. 1988-ban a helyi Tanárképző főiskola rajz-történelem szakán, 2002-ben az ELTE Művészettörténet szakán diplomázott. Szakterülete a századforduló, illetve a 21. század hazai bútorművessége, valamint festészete. 1992 óta a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára. (rose)

Torjay Valter