Ünnepség Horváth Boldizsár felújított szobránál

2006.05.27. 12:44

A Savaria Múzeum előtti parkban közel egyórás ünnepség keretében adták át Horváth Boldizsár felújított szobrát. A rendezvényen visszafogott számban képviseltették magukat a helyi politikusok, de jelen volt Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Az ünnepi beszédeknek aktuálpolitikai üzenetük is volt.

Ahogy arról az ALON is beszámolt, Horváth Boldizsár egykori igazságügyi miniszter szobra március végén költözött el talapzatáról, hogy egy alapos tisztításon menjen keresztül. Az egy centiméteres rézből készült, sok mázsa súlyú alkotás egyike Vas megye legrégebbi köztéri alkotásainak. Akkor a szakemberek elmondták, a tisztítás homokfúvásos módszerrel történik, a költségek körülbelül 1,3 millió forintot tesznek ki.

Horváth Boldizsár


Péntek délelőtt, a felújított szobor ünnepélyes átadásánál ilyen profán dolgokról már nem volt szó. A múzeum előtti parkban megjelentek zömét a Horváth Boldizsár középiskola diákjai tették ki, de egyedi rendszámú (JUR) nagy fekete autóval itt volt Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint ismert szombathelyi jogtudorok, lokálpatrióták, egyszerű érdeklődők. A helyi politikai establishment részéről Ipkovich György polgármestert, Feiszt György alpolgármestert, Kaczmarski János jegyzőt, Heigl István és Gyimesi József képviselőket láttuk. Nem túl hosszú névsor, igaz, nem biztos, hogy mindenkit felfedeztünk a tömegben.

Horváth Boldizsár


Az igazságügyi minisztérium, a Vas megyei jogászegylet és a város által közösen jegyzett mintegy egyórás ünnepséget a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola diákjai indították egy személyes hangú beszéddel és Horváth Boldizsár A Deák-szobor előtt című versével, ami az egykori politikus irodalmi vénáját villantotta meg.

A Magyar Larousse Enciklopédia Horváth Boldizsárról

Horváth Boldizsár magyar politikus, jogtudós (Szombathely, 1822 – Budapest, 1898). 1948-1849 között országgyűlési képviselő. 1863-tól a Magyar Földhitelintézet jogügyi igazgatója. Mint igazságügy miniszter (1867-1871) szorgalmazta a bírósági szervezet korszerűsítését, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás szétválasztását.
Spitz János, a Magyar Jogászegylet megyei elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Szombathely egykori jegyzője Magyarország első polgári körökből felemelkedő igazságügyi minisztere volt, akiről a rendszerváltás előtt nem volt ildomos beszélni, mivel Magyarországot nem a jogállamiság, a hatalom megosztása, hanem az államhatalom jellemezte. A szónok emlékeztettet rá, hogy Szombathelyen 1987. november 9-én tört meg a csend, mikor is egy Horváth Boldizsár-emlékülés megtartására került sor, és ezen a napon került az emléktábla is a város nagy szülöttjének szülőházára. Az országot csak az egységes jogtudat erejével lehet megtartani, és a veszélyekkel szemben megedzeni – hallottuk. A beszéd végén a Smidt Múzeum jóvoltából előkerült egy díszkönyv, amelyet Horváth Boldizsár miniszteré választása kapcsán Szombathely polgárai készítettek.

Horváth Boldizsár


Spitz János kiemelte az összefogás sikerét: a szobor felújítását a szervezők a múlt decemberben határozták el, és mindössze két hónap kellett ahhoz, hogy az adakozásból összejöjjön az anyagi fedezet és minden egyéb feltétel.

A támogatók nevében Soós Ferenc hangsúlyozta, hogy a „boldog békeidők” gazdasági fellendülése az akkori – Horváth Boldizsár munkásságának is köszönhetően – jogi környezetre támaszkodott. A mostani politikusok előtt is azok a feladatok állnak, mint Horváth Boldizsárék előtt: reformok, jó törvények, infrastrukturális fejlesztések, korszerű állam és közigazgatás megteremtése. Ha mindez sikerül, talán a mi időnkre is úgy emlékeznek majd utódaink, mint „azok a boldog idők”.

Horváth Boldizsár


Az ünnepségen az országos politikai események miatt nem tudott személyesen rész venni a szobor felújításának egyik motorja, Hankó Faragó Miklós politikai állaltitkár, országgyűlési képviselő, így ünnepi beszédét Schalbert Csilla titkárságvezető olvasta fel. A beszéd Horváth Boldizsár erkölcsi, emberi nagyságát helyezte előtérbe, és ebből az aspektusból méltatta az egykori igazságügyi minisztert mint olyant, aki képes volt egyensúlyban tartani a magánéletet és a szakmai karriert, aki önmagát és másokat mindig egyformán mérte. E nélkül - hallottuk - nem lett volna jó politikus, legfeljebb ügyes, nem lett volna messzire tekintő, józan gondolkodású reformer, csak egy forrófejű újító, aki felismerte, hogy a reformokhoz nyugalomra van szükség, ami a mai politikai viszonyok között tanulságos, követendő példa. Az ellenzéktől nem megalkuvást, hanem konstruktív kritikát várt, mert az eltérő vélemények ütköztetése segít megőrizni a kormányzó erő realitásérzékét.

Az ünnepség végén a Hesztera Aladár által restaurált szobor egyik rögzítő csavarját – felavatási szimbólumként - a Horváth Boldizsár Szakközépiskola egy diákja szorította le.

Korábban: Horváth Boldizsárt tisztítják
.