Visszavágtak a hármak - Markó, Beleznay és Németh civilként indul

2006.07.05. 18:32

A Fidesz-világról, meg a pártkasszák gyarapításának lehetőségeiről hallhattak ma érdekes, ám nem túl sok konkrétumot tartalmazó előadást a sajtó képviselői Markó Péter jóvoltából a megyeházán. Azt is megtudtuk, mi állhat szerintük a megye és az egészségügyi bizottság vezetése elleni MDF-es vegzatúra mögött. Az is kiderült, a három Fidesz-listáról kimaradt politikus, Markó Péter, Beleznay László és Németh Attila (cikkünk írásakor még Fidesz-tagok) egy civil szervezet keretében mérettetik meg magukat.

Egyéni ambíciók a kritikák mögött

Tanulságos volt a sajtóhíreket olvasni – kezdte a szabadságáról nemrégiben visszatért Markó Péter a megyei közgyűlés elnöke– helyenként már mintha már bűnözőként kezelnének engem a sajtóban ilyen olyan írások.

Markó, Beleznay, Németh

Elmondta, 8 éve áll a megyei közgyűlés élén, 2002-ben a 12 fideszes megyei elnökből őt választották egyedül újra, ami azt a munkát minősíti, amit előtte elvégzett. 8 éve nem jelentek meg róla kritikai hangvételű írások, kivéve egy provokátort, akit a megye közvéleménye nem tart újságírónak. A mostani támadások „az MDF neve mögé bújó Racker Béla” személyén keresztül érik, amely mögött az elnök szerint az MDF megyei elnöke áll, aki nem jutott be országgyűlési képviselőnek, ezért most a megyegyűlésbe szeretne bekerülni. Azt is furcsállja Markó, hogy támadói olyan cikkekre hivatkoznak vissza sajtóközleményeikben, amelyeket ők generáltak.

Sokat tettek, de nem eleget

Az elnök elmondta azt is, hogy az elmúlt nyolc évben 25 százalékkal nőtt a megye vagyona, az intézmények egy jó részét felújították, a gyermekotthonokat lakóotthonossá alakították. Itt jegyezte meg, hogy a gencsapáti gyermekotthonnal kapcsolatos közbeszerzési ügy volt az egyetlen problémás közbeszerzés, „az viszont Racker Béla miatt volt problémás.” (Az MDF-es képviselő érdekeltségébe tartozó cég nyerte el a gencsapáti gyermekotthon felépítését, cserébe a gencsi kastélyért. A közbeszerzést az MSZP frakció támadta meg, ám az indítványukat a közbeszerzési döntőbizottság nem fogadta el, mert frakció nem támadhat meg közbeszerzési döntést. K. Gy.) A kórházat csődhelvzetben vették át, ma viszont azon tíz olyan intézmény között van az országban, amelynek nincsenek likviditási problémái.

Fidesz-világ – kései megvilágosodás?

Miért nem kívánatosak ők a Fidesz-listán? Ennek erkölcsi, politikai, gazdasági okai vannak. Az egyik ok volt, a kórház privatizációjára tett tavalyi kísérlet, amely a jobboldali frakció ellenállásán bukott meg, dacára annak, hogy ők kezdeményezték. A visszatáncolás mögött Orbán Viktor személyes utasítása állt. A hat fideszes, aki nem gondolta meg magát és szocialisták azonban támogatták az elképzelést, ám azért nem hajtották végre – emlékezett Markó Péter, mert nem akartak a saját frakciójukkal szembe menni. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, folytatta Markó Péter: „Épült egy olyan világ a Fideszben, mely egy személyre épül, akit hívnak vezérnek is. Neki vannak regionális koordinátorai, akit a Fidesz-szakzsargonban kápónak is hívnak. És ez az illető egyszerűen felveszi a telefont, és a másik oldalon a parancsot meghallgatják és végrehajtják. Így működik a Fidesz mindenféle kontroll nélkül.”

Sajnos nem tartalmazott túl sok konkrétumot a következő állítása, amely arról szólt, hogy a kampány idején ahhoz kellett volna asszisztálniuk, „hogy címzett támogatásokból és központi támogatásokból bizonyos pártokhoz v. zsebekhez vándoroljon a pénz. Ebben a két nagy párt nem különbözik.”

Fideszesek (még)

A listáról szólva ugyanazt jegyezte meg, amit blogján már közzétett: a jelölések a Sitke-Gérce-Jánosháza háromszög köré koncentrálódnak. Ami kétségessé teszi a konzervatív oldal győzelmét.

Ők azonban mindent meg fognak tenni, hogy a konzervatív erők Vasban ne maradjanak alul, ezért Markó Péter, Beleznay László és Németh Attila az Európa Fórum Vas Megye Egyesület jelöltjeiként indulnak a megyei választáson. Az alon.hu pártállásukat firtató kérdésére azt válaszolták, mindhárman Fidesz-tagnak tartják magukat.

Szabályos verseny

Németh Attila azt jegyezte meg Racker Béla a laborbeszerzésekkel kapcsolatos kifogásaival kapcsolatban, hogy épp a kifogásolt helyzet tette volna egyszereplőssé a versenyt.

Azt már Beleznay László tette hozzá, hogy törvénytelen volt a közgyűlés azon eljárása, hogy a közbeszerzéseket kivette a kórház kezéből.

Az alon.hu kérdésére, hogy miért nem állítottak fel egy vizsgálóbizottságot, Markó Péter azt válaszolta, hogy az ad hoc bizottságok csak arra jók, hogy „elkenjék a dolgokat.” Németh szerint nem volt ügy, amely vizsgálatot érdemelt volna.


Kapcsolódó cikk: Az MDF ismét a megyei kórház közbeszerzését firtatja
.