Olvasni monitorfénynél - Online irodalmi portálok

2006.07.19. 09:48

Hogy a gazdaságkorban miként viszonyul a Gutenberg-galaxis csimborasszója az Irodalom virtuális teréhez? Azaz milyennek mutatja magát az internettől neki rendelt főbb fórumain? Mert nyáron valahogy több időnk van ilyenre, s mert nemcsak a vízparton jó olvasni, az ALON feltérképezett néhány hazai irodalmi portált.

Amatőr Irodalmi Portál

Online irodalmi portálok

Bele a közepébe: fent ráklikkelünk az ábécé egy betűjére, mire bejön a vele kezdődő nevű poéták listája. Találomra belekeresve egy termékenyebbe, aphrodite10 például 299 verset írt. Amiből – mert eddig egy kalap alá vannak véve – kettő novella. Van lehetőség hozzászólásra az egyes versekhez, melyek többnyire dicsérőek. (Amin nem lepődünk meg, a versírás, ha nem talál valami önjáró formát, pl.: hip-hop, eléggé csak retrográd megnyilvánulási formának tűnhet. Értsd: nincs akkor anyázó tülekedés e téren, mint ott, a divatosabban.) Az olvasottságuk is költeményenként mérhető. Nem tiszta azonban, hogy mi alapján rendszereződnek a versek, mert dátum nincs mellettük mindenütt, sőt többnyire elmaradnak.

Felcsapjuk az osztálynaplót a másik végén. Itt – nomen est omen – Winner boy kétséget nem hagy maga és a tőle magára ruházott elsőbbsége felől. Láthatólag őt is gazdagon látogatja a múzsa, ám a Nyerőfiú hölgye szeszélyesebb ihlető: akadnak általános (az milyen?) versei, gyermekversei, keleties tömörségű haikui, e-halmozó eszperente meséi (fárasztó voltukban is iszonyú viccesek), még jegyzetei is akadnak közügyekről. Tovább növelve az önérzetszintet, sir psycho sexy „betol” néhány naturálisabb verset imitt-amott csillaggal helyettesített magánhangzókkal. Jönnek is rá a fejcsóváló és a mellette kiálló kommentárok, amiket ő egyaránt vállvonogatva nyugtáz egymindegynek. Ugyancsak fellelhetők folytatásos prózák, amik a novellától – úgy tűnik – a hosszukban kerülnek megkülönböztetésre.

A portál létrehozói gondoltak a depressziósabbakra is, akik lelki betevő falatnak eleve a Dark versekre indulhatnak rá. Verseket amúgy lehet neveztetni még ilyen számokban is: erotikus, szerelmes, vallási(!), gyerek. De nem kell magunkba fojtani az aforizmányi gondolatokat se, sőt feljavíthatjuk a műfordítás fiókban felgyűlteket is valami jól sikerült magyarítással. Az újdonatúj mű a főoldalon beajánltatik. Működik üzenőfal. Lehet netnaplót is írni (bár külcsínileg ez nem sokban különbözik a gondolatoknak biztosított formától), ahol egy-egy hozzászólásra vetemedőkön túl akadnak rákattantabb blogolók is. Szóval szórakoztató portál, aki ügyeskedik, bőven kitúrhat néhány drágakövet a kásahegyből. Gyakorlatiasabbaknak ajánlott a meséket meg a szerelmes-erotikus versek vonulatát átszemlézni. Hátha akad valami bevethető estére… Amatőr Irodalmi Portál

Terasz

A Terasz online kulturális magazin, mint a neve is mutatja, bejárja a művelődés több szegmensét a társadalmi kérdésektől a színházi és képzőművészeti témákon át a minket érdeklő irodalomig. Még a fejléc fölött random üzemmódú, különösképp csábító fotó invitál egy-egy színdarab, opera, operett, táncszínház, perfomansz képgalériájához. Hanem mi nem engedünk a kísértésnek (még ha a vicces nevű Peti Péter lencséje is fogta fel az ott történteket), hanem ragaszkodunk a fehér virtuálpapír fekete szövegbozótjaihoz!

Elsőre az irodalmi Hírek mutatják meg kibontatlan magukat. Pontos névsort kapunk arról, hogy ki mindenki és hol dedikál(t) a 77. Ünnepi Könyvhét során. És persze elámulhatunk a lajstrom hossza láttán is, ami a könyvek alapadatait veszi sorra. Jobbról a Rovatmenü egyszavas voltukban is egyértelmű tartalmat takaró linkjei visznek tovább. A boksz alatt a Cikkarchívum felsorakoztatja pőrén a címeket. Melyet lehet fokozni több évre visszamenőleg is, így ömlesztve tárul elénk egy zavarba ejtően hosszú lista az eddigi írásokról. Hogy az esetleges frissen idetévedő tekintetünk ne tudja a zavarunkat palástolni... De vissza az egyszavasokhoz, egérkattintásra vajh mi is búvik meg mögöttük! Háztáji: tárcák, különböző szerzők klaviatúrájából származó írások. Pl.: kis szobordöntögető tárgyilagosság a 27 éves, „félvak, kopasz, negyvenöt kiló és szűz” Kölcseyről. A Helyszíni címszó felolvasásokról, díjátadásról, könyvbemutatókról szemléz érdekesen, informatívan. Most éppen ez olvasható több cikk mellett is nyitómondatként: „Vettem/Kaptam címmel kértünk fel írókat, hogy szubjektív hangon szóljanak a 77. Ünnepi Könyvhét terméséről.”

A Blogok link Ferenczy Hanna, Kozma György és Rapai Ágnes netnaplóit rejti. Velük már új dizájn fogadja a látogatót, és új (elmosolydító című) fejléc is: írók a teraszon. „Bentebb” a jobb oldalt felsorakozó menüből az Onagy Zoltán vezette (személyes) birodalomba lépünk be. Minden, ami írással kapcsolatos: naplók, kritikák, interjúk, ajánlók, linkek, írások etc. Ám a szerzőség nem korlátozódik csak rá, és a téma se merül ki az irodalomban. Ugyanúgy akadnak „vendégmunkások” Sissótól Balázs Eszterig, ahogy a kocsma, a nő és a szerető, azaz az érzékek bő kínálata se marad meg tabunak. Barangoljuk be bátran minden szegmensét, megéri! Terasz

Litera

Kétségtelen: mind kivitelben, mind tartalomban a Litera veri az amúgy nem túl népes mezőnyt. Ízlésesen megválasztott színek, átlátható, könnyen kezelhető, „kézre” álló menük, jól tagolt rovatok etc. jellemzik. Vagyis ez esetben a szuperlatívuszokban való tobzódás teljes terjedelmében jogos! Három oszlop fogadja az irodalombarátot. A középső a fősodor, egymás feletti rubrikákban sorakoznak az egyes rovatok, melyekben a hozzájuk tartozó legújabb cikkekhez nyílnak rikító rózsaszínnel „szedett” című összekötő láncszemet. Jobbadán itt is a fentebb már vázolt témák kerülnek terítékre.

A rovatok közül az Aktuális frissül napi rendszerességgel. Ráklikkelve a nevére, melyre kis nyilacska is mutat, a hozzá tartozó régebbi írások is elérhetővé válnak. De ugyanide juthatunk el a bal oldali menüből is. Vagy a honlap oldalainak mindenkori alsóbb régióiból, ahol minden túlzott cicoma nélkül jelennek meg a listázott fentiek. Háromszorosan biztosítják tehát az olvasót, hogy a keresésben és/vagy a navigálásban. A két szélső oszlop baloldalija többek között az olvasói megnyilvánulásoknak ad helyet a fórummal és a magasabb írói ambíciók kiélését segítő Haddszóljon rovattal. Jobbról a napi idézet és a régmúlt idők valamely jelentős szerzőjéhez kapcsolódó dokumentumának kommentálása alatt külön kiemelésre kerül egy-egy fontosabb írás. Esetünkben sajnos éppen két nekrológ olvasható itt Beney Zsuzsa és Bada Tibor halálára.

Ami miatt e sorok klimpírozója leginkább visszajár e portálra, az két sajátosság. (Azon kívül, hogy Spiró György Fogság című regénye kapcsán az ő interjúja is szerepel a linkek között.) Egyrészt, mert a Litera egyhetes futamidőre megfogad egy-egy irodalom közeli írástudót napi rendszerességű naplóírásra. Másrészt a bő lére eresztett interjúk miatt, amik teljes pályaképet nyújtanak az otthonában vagy egy szeretett kávézójában meglátogatott szerzőről és gondolatairól. Nemcsak néhány rutinkérdésre korlátozódnak a sietős dolgú sajtómunkásokkal. Tunkoljuk hát az egerünkkel e tájakon is a monitort! Litera

.