A Szajki-tó - Strandteszt

Nyugalom, árnyék, gondozott és kulturált környezet, ideális hely a pihenésre

2006.07.25. 14:36

Még az árak is rendben vannak.

Még az árakkal is kiegyeztünk, nem így a tó vizével, ami viszont fürdőhely esetében nem egy utolsó szempont. Sok kellemes és néhány kellemetlen tapasztalatot megosztunk önökkel, és mellékelünk egy képgalériát.

 

Szajki tó vagy Szajki tavak?

Ha a helyet útikönyvekben vagy az interneten kajtatjuk, jó esélyünk van, hogy a Szajki-tavak elnevezésbe ütközünk. A hivatalos név valóban ez, ugyanis nem egyetlen tóról van itt szó, hanem egy tórendszerről. Összesen tizenegy darabról, melyeket még 1931-ben hoztak létre a Csörgető-patak medréből.

Hogy a köznyelv általában mégis a Szajki-tó elnevezést használja, annak prózai oka van. A tórendszer egyetlen tava alkalmas a fürdőzésre, a többi horgász- vagy csak körülsétálási célokat szolgál.

Járulékos költségek

A Szajki-tó közigazgatásilag Hosszúpereszteghez tartozik, és a valóságban sincs távol tőle. A falut átszelő 8-as útról tábla jelzi az irányt, innen néhány kilométer a tó. Szombathelytől mi 45 kilométer távolságot mértünk, ami 300 forintos benzinárral számolva azt jelenti, egy oda-vissza út a megyeszékhelyről körülbelül kétezer forintból jön ki autóval. Ehhez hozzá kell kalkulálni a 350 forintos erdőszéli parkolás díját. Ha busszal vagy kerékpárral jövünk – utóbbiak elég sokan vannak -, természetesen mindezt megússzuk.

 

Szajki-tó


A belépő felnőtteknek 400, diákoknak 300 forint, ami reálisnak tűnik. Mostanság nagyjából ennyi a balatoni strandokon is a beugró, és – ahogy ez alant kitűnik - a parti szolgáltatások színvonala semmivel nincs alatta a balatoninak.

Természeti környezet

A kapun belépve első benyomásunk igencsak pozitív. A lekerített strand területe hatalmasnak tűnik, főként hogy ott jártunkkor, egy hétköznap délelőtt - a nyári főszezon és kánikula ellenére - a látogatók nem voltak néhány tucatnál többen, és a létszám a délutáni csúcskor sem lehetett több mint száz fő.

Szajki tó


Ennyi ember gyakorlatilag elveszne a strandon, ha a többség nem a parti sávot preferálná a letelepedésre. A maradék - gyakorlatilag teljesen szabadon maradó - terület egy víz felé lejtő füves rész, gyönyörű, körbeültetett fákból álló árnyékszigetekkel, játszótérrel és egy füves röplabdapályával. Így együtt mindez kulturált, karbantartott és nagyon nyugodalmas hangulatot áraszt, ahol egy család, baráti társaság vagy akár egy pihenni vágyó személy valószínűleg legalább úgy, ha nem jobban ki tud kapcsolódni, mintha több ezer kilométer utazik egy tengerpartért.

A nyugalom és a viszonylagos elzártság mellesleg a szomszédos, nyomott árakkal dolgozó kemping és az itt található kevés számú nyaralóház legnagyobb előnye és egyben hátránya is. Ha este 8-kor bezár a stand, leginkább a békák és madarak jelenthetik a beach-hangulatot.

A víz viszont nem az igazi

Az ÁNTSZ legutóbbi, júliusi besorolása alapján a Szajki-tó vize a „megfelelő” kategóriába tartozik, ami biztos így van, és hiszünk egy ismerősnek is, aki szerint e téren sokkal jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt.

Mindettől függetlenül, aki a horvát tenger, vagy akár a Balaton után érkezik ide, számítson rá, hogy nem lesz lenyűgözve a víztől, amit zöldre fest a parti zöld növényzet árnyéka, és aminek homokos, iszapos alját felkavarják a fürdőzők.

Szajki tó


A vizet mi 1-2 fokkal melegebbnek találtuk, mint előző nap Zamárdiban a Balatont, ez a kalkuláció talán máskor is használható a tó aktuális hőmérsékletének bekalibrálására.

A vízbe 10-15 métert lehet besétálni, de mivel meglehetősen hirtelen mélyül, kisgyerekeknek nem az igazi. Arra viszont jó, hogy pár karcsapást ússzunk benne, vagy labdát dobáljunk egymásnak vetődésre. Meglepően sokan hoznak magukkal felfújható vízi alkalmatosságot, néhány gumicsónak akkora, hogy majdnem átér a szemközti partig.

Pénzköltés ziccerek

Nemcsak a természeti környezet megnyerő, de az épített szolgáltatásokkal sincs semmi baj. Egyszerű, de korrekt faépület áll az ötöző, mosdó és zuhanyzó blokknak, a bejáratnál strandcikkek lógnak, mellette mintegy fél tucat vendéglátó-ipari egység dolgozik a szokásos felhozatallal: ital, fagyi, pizza, sültek, meleg ételek.

Szajki tó


Nemcsak a választékot találtuk kielégítőnek, hanem az árakat is, amelyek nemcsak a – mellesleg normalizálódó - balatoni, de még a sztenderd szombathelyi árak alatt is vannak. A tareszok, büfék tiszták, guszták. Mi a Vadvirág büfére tettük le a voksot, ahol is feledhető pizzákat (500 forint), átlagos vitaminsalátát (350) és kimondottan jó tejfölös dödöllét (380) szolgáltak fel.

Ha valaki mindezen kívül is akar pénzt költeni, a strand területén talál egy csónak és vízibicikli kölcsönzőt is. Előbbivel óránként 600, utóbbival 1200 forintért körözhetünk a tavon.

Nézze meg a tóról készült képgalériánkat is!

.