10 éve halt meg Antall József: Megemlékezés Szombathelyen

2003.12.10. 23:33

Szerda este több kis ünnepséggel emlékeztek a vasi megyeszékhelyen a 10 éve elhunyt Antall Józsefre. Az eseményeken részt vett és beszédet mondott Dávid Ibolya az MDF elnöke. Itt volt a hajdani miniszterelnök családja is.

Dávid Ibolya


Talán a székesegyházban megrendezett emlékmise nyúlt a tervezetnél hosszabbra, talán az út tartott a metsző decemberi hidegben tovább, mindenesetre a Berzsenyi könyvtár előtti szoborhoz mintegy félórás késéssel érkezik gyertyákkal csendesen vonuló 60-80 fő. A menet élén Dávid Ibolya MDF-elnök, az Antall család tagjai, valamint egyházi elöljárók.

A szobor koszorúzására további néhány tucat ember csatlakozik a főként idősekből álló csoporthoz. Jelen van a megye és a város első embere, számos ismert jobbos politikus, néhány értelmiségi arc. Lehet, hogy csak véletlen, de nem látni a fideszes országgyűlési képviselőket. Igaz, a korábbi szombathelyi polgármester itt van.

A koszorúzás néma csendben, lobogó gyertyák fényében történik, himnuszénekléssel a végén.

A következő felvonás már a könyvtár földszinti kiállítótermében zajlik, ahol is Dávid Ibolya ünnepélyesen megnyitja Antall Péternek – a tíz éve elhunyt miniszterelnök fiának – a fotókiállítását. A Szombathelyen kétségtelenül népszerű egykori igazságügy-miniszter megköszöni a városnak a szentmisét, a teret és a szobrot, majd néhány mondattal méltatja Antall Józsefet. Kiemeli, hogy erre a rendkívüli emberre hárult a feladat, hogy lerombolja az orosz csapatok által idehurcolt bizánci kultúrát, és elkezdje az építést az Európai Unió és a NATO irányába. Ő alapozta meg a 21. századot, a szabad, keresztény, európai Magyarországot. Dávid Ibolya szerint egyre többen lelkesednek érte az utóbbi időben, még azok is elismerik, akik hajdan legkeményebb kritikusai voltak.

Antall Péter fotói egyébként – néhány családi képtől eltekintve – az apa politikai karrierjének pillanataitt örökítik meg, a Kerekasztal Tárgyalásoktól az utolsó hónapokig. Érdekes, talán jelzésértékű, hogy a fotókon gyakorlatilag nem szerepelnek más pártok politikusai.

A megemlékezés záró epizódja Marinovich Endre „1315 nap, Antall József naplója” című könyvének bemutatója. Először a szerző, Antall József tanítványa és későbbi kabinetfőnöke emlékezik, majd Dr. Cholnoky Péter ajánlja figyelmünkbe a könyvet, azt is elárulva, hogy a mű afféle álnapló, amely egyes szám első személyben meséli el a történelmi napokat, s ad betekintést a politikai kulisszák mögé.

A két idős úrnak olyannyira sikerül felkelteni az érdeklődést, hogy vennék is egy könyvet egy közeli ismerősnek, de nem lehet kapni. Egy dedikáltató hölgy elárulja a titkot, hogy neki is csak azért van, mert délután megvette Kőszegen. Ez nem egy öröm, az viszont igen, hogy a megemlékezés képes volt felemelkedni a napi politikai dagonyán. Úgyhogy most mi is ennyiben maradunk.

Antall Józsefné

.