A mérgező éttermek feketelistáján a séi cukrászüzem

2006.10.26. 14:36

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) szerda délután tette közzé először a feketelistáját, amelyen nyilvánosságra hozzák az ételmérgezést okozó éttermek, illetve kifőzdék nevét.

A listán azoknak a közétkeztető és vendéglátó egységeknek, valamint élelmiszergyártóknak és forgalmazóknak az adatai szerepelnek, amelyek 2006. augusztus 1. után bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak.

Köztük van a négy halálos áldozattal és több száz megbetegedéssel járó szombathelyi szalmonella-fertőzés is.

Az ÁNTSZ becslése szerint évente még mindig több mint kétezren betegszenek meg bizonyítottan nem megfelelő minőségű élelmiszertől Magyarországon, és a legtöbb megbetegedés vendéglátásban, közétkeztetésben készített és kiszolgált étel fogyasztására vezethető vissza.

A szolgálat abban bízik, hogy a nyilvános feketelista nagyobb visszatartó erejű lesz, mint a pénzbírság.

A listán kizárólag azok az esetek szerepelnek, amelyben a beteg váladékaiból is és az ételmintából is kitenyészett a kórokozó, illetve a beteg váladékából kitenyészett a kórokozó és statisztikai módszerekkel egyértelműen bizonyítható az ételfogyasztás és a megbetegedés közötti összefüggés.

A listát az OTH az OEK és az OÉTI szakemberei állítják össze, a frissítés folyamatosan történik.












Az egység neveAz egység címeBetegek számaBetegség neveEsemény időpontja
1.Családi Panzió PizzériaMosonszentmiklós, Vasút u. 11/a8Salmonellosis2006. 08. 04.
2.Matéza Söröző és ÉtteremKiskunhalas, Bethlen Gábor tér 1.38Salmonellosis2006. 08. 08-09.
3.Gemenc Étterem Bt.Szekszárd, Mészáros L. u. 1.23Salmonellosis2006. 08. 20-22.
4.Szombathely MJV Egyesített Bölcsödei Intézményei
Sé – cukrászműhely
Szombathely, Bem J. u. 33. Sé, Szabadság u. 79.413Salmonellosis2006. 08. 18-31.


ÁNTSZ
.