A napokban az ALON is közzétette , miszerint jobban járunk, ha bioélelmiszert veszünk. De végül is: mi a bio? Milyen termékek tartoznak ide? Kik gyártják és milyen boltokba veheti meg őket az E-adalékokra fokozódó gyanakvással tekintő emberfia.
A napokban az ALON is közzétette , miszerint jobban járunk, ha bioélelmiszert veszünk. De végül is: mi a bio? Milyen termékek tartoznak ide? Kik gyártják és milyen boltokba veheti meg őket az E-adalékokra fokozódó gyanakvással tekintő emberfia.
A napokban az ALON is közzétette , miszerint jobban járunk, ha bioélelmiszert veszünk. De végül is: mi a bio? Milyen termékek tartoznak ide? Kik gyártják és milyen boltokba veheti meg őket az E-adalékokra fokozódó gyanakvással tekintő emberfia.
Bio és gagyibió
A biotermék szinonimája az ökológiai termék kifejezésnek, azt jelenti, hogy az adott áru vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készült, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló vagy természetes szerek használtak. Az előállítás során tilos génmanipulált szervezeteket vagy azok származékait felhasználni. Ráadásul az a föld, amelyben az alapanyagokat termesztették, már legalább három éve nem volt vegyszerrel kezelve.
Mindezt nem árt tisztázni, mielőtt bioélelmiszerekről beszélünk. Továbbá azt is, hogy a késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot, leszámítva azt az esetlegesen előforduló 5 százalékot, amely egy meghatározott adalékanyaglistában szereplő, bioval nem helyettesíthető alkotó lehet. Ha az áru, amit leveszünk a polcról, nem ilyen, akkor az nem bio, mármint hivatalosan.
Aki biztosra akar menni, az a következőket ellenőrizze: a csomagoláson szerepelnie kell az öko vagy bio szónak a termék megnevezése előtt, annak, hogy „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik”, az alkotórészeknek (az előbb említett nem százszázalékos biotermékek esetében gyakran csillaggal meg vannak jelölve az ellenőrzött alkotók, a nem bio alkotók mellett pedig nincs csillag), az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.
Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van, a Biokontroll Hungária Kht. (Hu-Öko 01), és az Kogarancia Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Ha import bioélelmiszerről van szó, akkor is fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.
Van perszer gagyibió is, vagyis van a piacon jó pár olyan termék, amire simán ráírják, hogy bio, de ennek csak reklámértéke van, háttere semmi. Aki meg nem ért hozzá, megveszi – jó pénzért, hiszen a bioétel általában többe kerül, mint a nem bio –, és örül neki, pedig minek.
Az igazi biotermékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, és ízletesebbek is, mivel a nagy hozamok helyett a hangsúly a magasabb táplálkozási értékek elérésén van.
Ne fojtsuk el csírájában…
A bioélelmiszerágazat jellegzetessége, hogy egy csomó olyan árut is felvonultat, ami nem bióból talán nincs is, mert ugye kinek jutna eszébe. Itt vannak rögtön az étkezési csírák. A Biologic 2000 Kft. például retek-, búza-, brokkoli- és lucernamagból állít elő csírát, olyan magokból, amelyek ellenőrzött ökológiai termesztésből származnak (őket a Biokontroll ellenőrzi). Bioboltokban és hipermarketekben beszerezhetőek a termékeik, a sarki fűszeresnél (van még ilyen egyáltalán?) nem érdemes próbálkozni.
Serpenyőben sült csiri: Hozzávalók 4 személy részére: 25 dkg hagyma, 1/2 kg zeller, 30 dkg csiri, 1 pohár tejföl, 4 tojás, vaj , fűszersó, bors. A zellert és a hagymát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk. A hagymát kevés vajon, tepsiben megpirítjuk, a zellercsíkokat és 3-4 e.k. vizet hozzáadunk, ezzel 4 percig pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük, végül belekeverjük a csirit és 1 percig keverés mellett sütjük. A tojásokat és a tejfölt kikeverjük, ízesítjük. Beleöntjük a serpenyőbe, friss csilivel ízesítjük. (Csira.hu)
Kapható szárított búzacsíra, búzacsíra dara, teljes kiőrlésű búzacsíra liszt, illetve búzacsíramálé dobozban vagy üvegben. Ez a lekvárra emlékeztető, kifejezetten finom tünemény, a málé nem is drága, egy kisebb üveg háromszáz-ötszáz forintba kerül, nagyjából ennyiért adják az ehetőbb lekvárokat is. A málé attól extra, hogy nincs benne hozzáadott cukor. Szentes környékén hagyományos helyi jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba – ez volna a tehát búzacsíramálé. A csíráztatott búzából sütéssel készített finomságot azon a tájékon már régóta fogyasztják, és a derekegyházi Csíra Kft. ezt gyártja üzemszerűen. A búzacsíramálé amúgy rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, bár sajnos a sütést követően néhány hőre bomló enzim és vitamin a csíramáléban már nem található meg.
Aztán pedig igaz vagy nem, de a csíragyártók szerint a csíra (vagy csiri) erősíti az immunrendszert, csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét, előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek, izmok működését.
A frissen csíráztatott búza fogyasztható önmagában is (enyhén édeskés, nem olyan, mint ahogy hangzik…), vagy müzlihez keverve, kenyérrel, salátával. De ha valaki így magában még idegenkedne tőle, nézzen szét a csira.hu oldalon, egész jó tippeket adnak. (Lásd jobboldali keret.)
Jellegzetes biotermék még a bioméz, a biobor (különös tekintettel a jászberényi cserszegi fűszeresre), a biokekszek és -sütik, és természetesen a mindenféle gabona, zöldség és gyümölcs.
A Biokontroll által ellenőrzött vállalkozások, termelők közül – az előző éves jelentésük szerint, tehát 2004-ben – több mint 1300 volt a mezőgazdasági termelő, 160 a méhész, és akadtak olyanok is, akik vadon termő növények gyűjtésével foglalatoskodnak. Feldolgozók és importőrök néhány százan vannak.
Választék tehát már van Magyarországon, csak győzzük kikeresni. Meg persze megfizetni.